Ηλεία Συνεντεύξεις

Ιωάννα Λουρίδα: «Η Ολυμπία δεν χτίστηκε τυχαία στην Ηλεία» 

Οι δυνατότητες ανάπτυξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας και οι προοπτικές που ανοίγονται μέσα από τα όσα μας δίδαξε ο covid19, αποτελούν το έναυσμα για τη διεκδίκηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, άλλωστε οι δυσκολίες είναι αυτές που δοκιμάζουν και δημιουργούν τη βάση για την εξέλιξη των ανθρώπινων σχέσεων, συνεργασιών και γιατί όχι και της ανάπτυξης. Τα παραπάνω αποτελούν βασικό σκοπό και λόγο ύπαρξης του Συλλόγου Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, Ανάπτυξης και Πολιτισμού «Η Ολυμπιάδα», η πρόεδρος του οποίου κ. Γιάννα Λουρίδα ως επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον Πύργο και την Αθήνα μέσω των ασφαλιστικών προγραμμάτων και έχοντας στο παρελθόν χρηματοδοτηθεί από πρόγραμμα ΕΣΠΑ αλλά και από την παρουσία της στο Επιμελητήριο γνωρίζει πολύ καλά τόσο τη λειτουργία των προγραμμάτων και τις δυνατότητες ανάπτυξης της Ηλείας.

Ειδική αναφορά κάνει η κ. Λουρίδα στην αγροτική γυναικεία επιχειρηματικότητα που παραμένει αδικημένη και παράλληλα μας μίλησε για τα νέα της καθήκοντα ως εκπρόσωπος για την ισότητα φύλων και οικογενειακής πολιτικής στην Περιφέρεια αλλά και για τη συνεργασία που έχει ξεκινήσει με το γιο της.

Από την πρώτη συνεδρίαση του Συλλόγου «Η Ολυμπιάδα» που είχε παραβρεθεί και η κ.
Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη

Πως ξεκίνησε η ιδέα του συλλόγου;

Θεωρώ ότι με ώθησε η αγάπη μου και το πάθος για προφορά στον ευλογημένο αυτό τόπο.. Όνειρό μου ήταν να ενταχθώ στον χώρο των επιχειρήσεων και δεν ήξερα που να απευθυνθώ, για χρηματικά δάνεια, εργαλεία, business plan κτλ.

Υπάρχει ιδιαίτερος λόγος που ονομάστηκε ο σύλλογος ”ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ”;

Η Ολυμπία δεν χτίστηκε τυχαία στην Ηλεία. Οι Ηλείοι ήταν οι αρχαίοι κάτοικοι της περιοχής. Στο όνομά τους υπήρχε το ΗΛ δηλαδή Ήλιος- Φως, άνθρωποι του φωτός. Για εμάς η Ολυμπιάδα είναι η γυναίκα που εκπέμπει το φως και η γυναίκα ως ιστορική προσωπικότητα που έζησε στην σκιά δύο μεγάλων ανδρών ως σύζυγος του Φίλιππα Β’ και μητέρα του Μέγα Αλέξανδρου.

Ο απόηχος του covid19 μπορεί να έχει θετικό επιχειρηματικό πρόσημο;

Μετά από το σκοτάδι έρχεται η αναγέννηση και να μην αφήνουμε την μοιρολατρία να μας καταβάλει. Την περίοδο του κορονοϊού άνθισε το διαδικτυακό εμπόριο. Ο άνθρωπος γεννά λύσεις όταν πιέζεται αλλά και η κυβέρνηση αντέδρασε δυναμικά με μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις. Ήδη έγιναν σημαντικά βήματα όπως θα βοηθήσουν και τα 32 δις περίπου του ταμείου Ανάκαμψης.

Μέσα από την επιτυχημένη επιχειρηματική σου δράση, αλλά και ως γυναίκα που έχει χρηματοδοτήσει από ΕΣΠΑ, πόσο θεωρείς ότι τέτοιου είδους προγράμματα βοηθούν τις επιχειρήσεις;

Το ΕΣΠΑ είναι ένα εργαλείο που αν το χειριστεί κάποιος σωστά μπορεί να βοηθηθεί στο μέγιστο. Είναι ευκαιρία για την ατομική και συλλογική ανάπτυξη της οικονομίας μέσα από καινοτόμες δράσεις που βοηθούν τον άνθρωπο να μπει στην παραγωγική διαδικασία με δυναμικό και ανταγωνιστικό τρόπο ανταποκρινόμενο στις προσταγές της εποχής

Τι μπορούμε να περιμένουμε από προγράμματα που αφορούν την Ηλεία;

Τα προγράμματα του ΕΣΠΑ είναι η ευκαιρία να αναδείξουμε τον πολιτισμό μας, τον τουρισμό, τον αγροτουρισμό και τα τοπικά προϊόντα. Να διεισδύσουμε στις εξαγωγές αλλά και να ενισχύσουμε την οικονομία μας, αν κυνηγήσουμε τις ευκαιρίες.

Η γυναίκα που ασχολείται με τα αγροτικά, μπορεί να ενταχθεί σε ΕΣΠΑ;

Η γυναίκα αγρότισσα τώρα  μπορεί να ασχοληθεί και με το επιχειρηματικό κομμάτι. Οι γυναικείοι αγροτικοί συνεταιρισμοί πρωτοπορούν και θριαμβεύουν με τα ανταγωνιστικά προϊόντα και τις χειροτεχνίες τους. Υπάρχουν εργαλεία και με σωστή πληροφόρηση μπορεί να υλοποιηθεί το όραμα για την αγρότισσα επιχειρηματία, που θα πατά γέρα στα πόδια της και θα αναδεικνύει τα προϊόντα της Ελληνίδας Μάνας Γης.

Μίλησέ μας για το ρόλο της εκπροσώπου για την ισότητα φύλων ”οικογενειακής πολιτικής” στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας που ανέλαβες…

Πρόκειται για μια επιτροπή στην οποία μας δίνεται η δυνατότητα να θέσουμε κάποια ζητήματα από τη δομή της κοινωνίας μας στο τραπέζι. Ενώ όλοι θεωρούμε πως οι ανισότητες αμβλύνονται η καθημερινότητα ανατρέπει πολλά. Θα προσπαθήσουμε να παράγουμε έργο και να απαντήσουμε στα ερωτηματικά που γεννιούνται. Θα καταθέσω προτάσεις με την ελπίδα να πάρουν σάρκα και οστά, μιας και η κυβέρνηση και κυρίως ο πρωθυπουργός μας είναι ευαισθητοποιημένος, στα θέματα που αφορούν τις κοινωνικές ανισότητες. Στοίχημά μας, δράσεις ατομικής και συλλογικής ανάπτυξης της γυναίκας απ΄όλες τις κατευθύνσεις.

Πώς είναι να συνεργάζεσαι επαγγελματικά με τον έναν από τους δύο γιους σου και μάλιστα σε έναν τόσο απαιτητικό χώρο ;

Έχει ενδιαφέρον διότι συνειδητοποιώ το συνδυασμό του παλιού με το νέο και ανακαλύπτω πτυχές του εαυτού μου αλλά και του παιδιού μου. Είμαι τυχερή διότι έχουμε μικρή διαφορά ηλικίας και μπορώ να εναρμονιστώ με τις ιδέες του. Επειδή είμαι απαιτητική, τελειομανής και αγχώδης ο γιός μου με ισορροπεί, είναι η ήρεμη δύναμη. Στην αρχή με εκνεύριζε αλλά τώρα πιστεύω ότι θα εκτοξευθεί διότι έχει μόρφωση, γνώσεις, δίψα για δημιουργία και ενώ είχε επιλογές σε εργασιακό επίπεδο, με πρωτοβουλία του αποφάσισε να είναι η συνέχειά μου και είμαι πολύ περήφανη.

Όλη η επικαιρότητα