Ελλάδα

Ιωάννα Παλιοσπύρου: «Πιστεύουμε σε εκείνη» – Στο πλευρό της οι φίλες με τη λευκή μάσκα

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Η απόφαση του δικαστηρίου μού δίνει δύναμη
Ακούστε το άρθρο

Στο πλευρό της της Ιωάννας Παλιοσπύρου στέκονται αλύγιστοι συμπαραστάτες οι φίλες της, που φόρεσαν λευκές μάσκες και της κρατούσαν το χέρι στη δύσκολη διαδικασία εκδίκασης της υπόθεσης.

Η Έλενα είναι μία από τις φίλες της Ιωάννας, που άκουσαν με δάκρυα ανακούφισης την ομόφωνη απόφαση των δικαστών για την ενοχή της δράστιδος για ανθρωποκτονία από πρόθεση χωρίς να της αναγνωρίζεται κανένα ελαφρυντικό.

«Με την παρουσία μας δηλώνουμε την στήριξή μας στην Ιωάννα», λέει η νεαρή κοπέλα στην κάμερα του Mega προσθέτοντας ότι, η γενναιότητα χαρακτηρίζει την Ιωάννα και με την δύναμής της θα βοηθήσει και άλλες γυναίκες.

«Είναι πάρα πολύ δυνατή, πιστεύω σε εκείνη και πιστεύω ότι σήμερα αρχίζει η ανοδική της πορεία και για εκείνη αλλά και για να βοηθήσει και άλλες γυναίκες», λέει η Έλενα, φίλη της Ιωάννας.

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Η απόφαση του δικαστηρίου μού δίνει δύναμη

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου μετά την ανακοίνωση της ποινής για την Έφη Κακαράντζουλα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ετυμηγορία του δικαστηρίου εξέφρασε.

«Έτσι τώρα βρίσκω τη δύναμη να επικεντρωθώ μόνο στην αποκατάσταση της υγείας μου και να συνεχίσω τον αγώνα μου», είπε η ίδια.
Οι φίλες της Ιωάννας τη συνόδευσαν μετά το πέρας της δίκης έξω από τη δικαστική αίθουσα, φορώντας τις λεύκες μάσκες -σε ένα μήνυμα ότι κάθε γυναίκα θα μπορούσε να είναι στη θέση της.

Σε δήλωσή της προς τους δημοσιογράφους η Ιωάννα Παλιοσπύρου μετά το τέλος της δίκης τόνισε: «Θέλω να πω ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένη από την απόφαση του δικαστηρίου και έτσι τώρα βρίσκω τη δύναμη να επικεντρωθώ μόνο στην αποκατάσταση της υγείας μου και να συνεχίσω τον αγώνα μου. Να ευχαριστήσω θέλω δημόσια κάποιους ανθρώπους που είναι κοντά μου. Ευχαριστώ την ελληνική Δικαιοσύνη, τους δικηγόρους μου τον κ. Λύτρα και τον κ. Αλεξανδρή, την ελληνική αστυνομία που εξιχνίασε την υπόθεση και οδήγησε την ένοχη ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ευχαριστώ τη κυρία Καλοφώνου τη γιατρό μου». Ακόμη, η Ιωάννα ευχαρίστησε τους οφθαλμιάτρους που έσωσαν όπως είπε το μάτι της αλλά και τον ψυχίατρο της κ. Κοντοάγγελο.

«Ευχαριστώ την οικογένειά μου, τις φίλες μου και ιδιαίτερα ευχαριστώ όλο τον κόσμο γιατί ήταν ιδιαίτερα σημαντικός σύμμαχος για μένα και μου έδωσε κουράγιο και δύναμη και η αναγνώριση της αδικίας που έχω υποστεί. Ελπίζω οι γυναίκες και όλα τα θύματα βίας και οι κακοποιημένες γυναίκες να βρούνε στο πρόσωπο μου την ελπίδα ώστε να μη φοβούνται και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Θα προσπαθήσω να είμαι δίπλα σε όποιον με χρειαστεί για να τον βοηθήσω.»

Η Ιωάννα απευθύνθηκε και προσωπικά στους δημοσιογράφους, για να εκφράσει τις ευχαριστίες της για τον τρόπο που καλύφθηκε δημοσιογραφικά η επίθεση εναντίον της και μάλιστα χάρισε και αναμνηστικά βραχιόλια μου γράφουν «Είμαι δυνατή».

«Τέρας, τέρας όρθιο» φώναξαν προς την κατηγορουμένη, η οποία οδηγείται στα κρατητήρια και αύριο στις φυλακές προκειμένου να εκτίσει την ποινή της ως «επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια».

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου

Σε ποινή κάθειρξης 15 ετών καταδικάστηκε με ομόφωνη απόφαση του Μικτου Ορκωτού Δικαστηρίου η Έφη Κακαράντζουλα για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου. Για το αδίκημα της απείθειας το δικαστήριο της επέβαλε 6μηνη ποινή φυλάκισης. Η τελική ποινή για την 46χρονη, μετά τη συγχώνευση, είναι 15 χρόνια και 3 μήνες.

Νωρίτερα, το δικαστήριο με ομόφωνη απόφαση του έκρινε επίσης ότι δεν πρέπει να χορηγηθεί στην κατηγορουμένη το ελαφρυντικό του «πρότερου σύννομου βίου», το οποίο αιτήθηκε δια του συνηγόρου της Σάκη Κεχαγιόγλου.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Χαράλαμπο Μαστραντωνάκη, η σύννομη ζωή του υπαιτίου αποδεικνύεται πρωτίστως με την απουσία καταδικαστικών αποφάσεων από το ποινικό του μητρώο που είναι μαχητό τεκμήριο. Η σύννομη ζωή όμως δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο αλλά με τον ουσιαστικό σεβασμό στα προστατευόμενα από το κράτος έννομα αγαθά, ώστε το έγκλημα που έχει τελέσει να είναι η μοναδική παραφωνία.

Ο κ. Μαστραντωνάκης ανέφερε ακόμη πως το αίτημα για αναγνώριση ελαφρυντικού της 36χρονης, είναι αβάσιμο γιατί αποδείχθηκε πως η κατηγορούμενη επί ένα χρόνο παρακολουθούσε την παθούσα και τον 40χρονο Νώντα με τον οποίο διατηρούσε περιστασιακή σχέση χωρίς δεσμεύσεις.

«Στην απολογία της είπε ότι παρακολουθούσε και τη Ιωάννα και τον Επαμεινώνδα. Αυτό το γεγονός φανερώνει ουσιαστική εκτροπή, δόλια και υπολογισμένη εκτέλεση του εγκληματικού της σχεδίου για να πραγματοποιήσει τον εκδικητικό της σκοπό όπως αποδείχθηκε» τόνισε ο εισαγγελέας και προσέθεσε: «Η συμπεριφορά της αυτή δεν συνιστά μεν ποινικώς αξιολογούμενη συμπεριφορά αλλά αναιρεί την έννοια του πρότερου σύννομη βίου».
Ολοκληρώνοντας ο εισαγγελέας είπε: «Την ενοχή της όπως απεφάνθη το δικαστήριο χωρίς την αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού».

Μάλιστα ο εισαγγελέας της έδρας Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης κατά τη διάρκεια της αγόρευσης του συνηγόρου υπεράσπισης της 36χρονης ζήτησε το λόγο για να απαντήσει στα επιχειρήματα που προέβαλε προκειμένου να πείσει πως δεν υπήρχε ανθρωποκτόνος πρόθεση της εντολέως του.

«Ήταν εκδίκηση που έφθανε ακόμη και μέχρι την αποδοχή του θανάτου», τόνισε εμφατικά ο εισαγγελέας. «Η κατηγορούμενη δεν ήθελε να καταστρέψει το πρόσωπο της Ιωάννας, τη ζωή της κατέστρεψε. Ρίχνοντας στο πρόσωπο το καυστικό υγρό, αποδέχονταν ότι μπορεί να το εισπνεύσει, να το καταπιεί, να πάει στον τράχηλο και να πεθάνει», ξεκαθάρισε ο εισαγγελέας.

Πηγή: cnn.gr

Όλη η επικαιρότητα