Ηλεία

Ιωάννα Σταματοπούλου: Η νεαρή υδατοσφαιρίστρια από την Ηλεία που ξεχωρίζει στον Ολυμπιακό

Ακούστε το άρθρο

Η Ιωάννα Σταματοπούλου είναι διεθνής Ελληνίδα υδατοσφαιρίστρια που αγωνίζεται ως τερματοφύλακας στον Ολυμπιακό Πειραιώς. Έκανε τα πρώτα της βήματα στο χώρο της υδατοσφαίρισης από πολύ μικρή ηλικία στις ακαδημίες του Εθνικού Πειραιώς, στον οποίο παρέμεινε μέχρι και τα 14 της χρόνια. Το 2012, μεταπήδησε στην έταιρη ομάδα του Πειραιά, τον Ολυμπιακό. Αρχικά, αγωνιζόταν με τις μικρές ομάδες του Ολυμπιακού και μάλιστα το 2013 κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα Ελλάδας νέων γυναικών. Μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2012-13, προωθήθηκε μόνιμα πλέον στην πρώτη ομάδα του συλλόγου. Η Ιωάννα κατάφερε να κατακτήσει ένα χρόνο αργότερα το πρωτάθλημα Ελλάδος αλλά και το Κύπελλο Κυπελλούχων LEN Trophy για το 2014. Η κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων ήταν ιδιαίτερα ιστορική στιγμή για τον ερυθρόλευκο σύλλογο καθώς αποτέλεσε τον πρώτο διεθνή τίτλο που κατακτάει η ομάδα από την ίδρυση του και μέχρι εκείνη τη στιγμή. Η Σταματοπούλου παραμένει στην ομάδα του Πειραιά μέχρι και σήμερα. Ακόμη, είναι διεθνής με την εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης νεανίδων της Ελλάδας. Ήταν μέλος της εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης που συμμετείχαν στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νεανίδων του 2013 που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο μάλιστα κατέκτησε και το χρυσό μετάλλιο. Η Ιωάννα είναι μόλις 20, και αυτή τη περίοδο βρίσκεται στην Ηλεία, και συγκεκριμένα στην Αμαλιάδα, τόπο καταγωγής της μητέρας της, στο οποίο συνηθίζει από μικρή να περνά τα καλοκαίρι. Η 20χρονη τερματοφύλακας του Ολυμπιακού μιλά στην «Πατρίς» για την εμπειρία της στο άθλημα, τις δυσκολίες, τις διακρίσεις, τα όνειρα και τους στόχους της.

-Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να ασχολείσαι με το πόλο; Τι σε έκανε να αγαπήσεις αυτό το άθλημα;

Το πόλο το ξεκίνησα σε αρκετά μικρή ηλικία, όταν ήμουν 8 χρόνων, και έτσι έμαθα να ζω με αυτό το άθλημα. Το αγάπησα γιατί είναι ιδιαίτερο, έχει την επαφή με το νερό που τη λατρεύω και μέσα από αυτό έχω αποκτήσει πολλά ευχάριστες εμπειρίες. Η ένταση η συνεργασία και η πειθαρχία ήταν τα στοιχεία που με ώθησαν να συνεχίσω..

Ήταν δύσκολο για σένα να συνδυάσεις τις αθλητικές σου υποχρεώσεις με τις σχολικές και το διάβασμα;

Σαν άθλημα το πόλο απαιτεί πολλές ώρες προπόνησης με αποτέλεσμα ο ελεύθερος χρόνος που μένει να είναι περιορισμένος. Αλλά αν υπάρχει ένα σωστό πρόγραμμα όλα είναι εφικτά.

-Τι ρόλο παίζει το άθλημα σου στη ζωή σου, και τι αντίκτυπο έχει στην καθημερινότητα και στο χαρακτήρα σου;

Το πόλο έχει καθοριστικό ρόλο στην ζωή μου εξαιτίας των πολλών και σκληρών προπονήσεων και είναι όλη αυτή η κατάσταση όπως είναι λογικό έχει αντίκτυπο στον χαρακτήρα μου. Εξαιτίας της πειθαρχίας που απαιτεί το άθλημα έχω μάθει να είμαι περισσότερο υπεύθυνη και να αντιμετωπίζω με μεγαλύτερη σοβαρότητα τις καταστάσεις που βιώνω σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας μου.

-Ποιες στιγμές θα λέγαμε ότι σε έχουν «σημαδέψει», είτε θετικά είτε αρνητικά, όσα χρόνια αγωνίζεσαι ως πολίστρια;

Η στιγμή που με έχει σημαδέψει περισσότερο είναι η συμμετοχή μου στην Εθνική Ομάδα Νέων, και η κατάκτηση του ευρωπαϊκού, στην Κωνσταντινούπολη. Φυσικά δεν μπορώ να παραλείψω όλες εκείνες τις στιγμές χαράς και συγκίνησης από τις υπόλοιπες διακρίσεις.

-Τι σημαίνουν για σένα οι επιτυχίες σου με την ομάδα του Ολυμπιακού, καθώς και οι συμμετοχές σου στην Εθνική Ομάδα;

Το ότι αγωνίζομαι σε ένα σωματείο όπως ο Ολυμπιακός, που είναι από τις καλύτερες ομάδες στην Ελλάδα καθώς και στην Ευρώπη είναι μεγάλη επιβεβαίωση για εμένα και με κάνει να νιώθω πολύ ξεχωριστή που μπορώ να προσφέρω, που είμαι κι εγώ μέλος αυτής της οικογένειας που λέγεται Ολυμπιακός. Οσον αφορά την Εθνική Ομάδα, σίγουρα είναι το όνειρο κάθε αθλητή να μπορέσει να έχει συμμετοχές και να είναι και βασικό της μέλος.

-Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι για το μέλλον στην καριέρα σου;

Οι προσωπικοί μου στόχοι είναι να φτάσω όσο πιο ψηλά γίνεται και να έχω περισσότερες διακρίσεις.

-Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει στην Ελλάδα του 2018, στην Ελλάδα της κρίσης μια αθλήτρια του πόλο;

Στην σημερινή εποχή τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για όλο τον κόσμο καθώς η οικονομική κρίση δεν έχει αφήσει κανέναν μας ανεπηρέαστο. Ειδικά το πόλο που δεν είναι από τα πιο διαφημισμένα αθλήματα, έχει πληγεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν χρήματα για να καλύψει τις ανάγκες του ένας αθλητής και να πρέπει να ασχοληθεί και με κάτι άλλο καθώς το άθλημα δεν έχει σταθερή επαγγελματική αποκατάσταση.

-Πολλά νέα παιδιά όπως εσύ, σκέφτονται ως διέξοδο την φυγή στο εξωτερικό, έχει περάσει από το μυαλό σου να φύγεις, να κυνηγήσεις τα όνειρα σου εκτός Ελλάδας;

Έχω σκεφτεί να φύγω από την Ελλάδα καθώς οι ευκαιρίες είναι περισσότερες στο εξωτερικό. Με στεναχωρεί πολύ αυτό καθώς αγαπώ τη χώρα μου και δεν θα ήθελα την εγκαταλείψω.

-Ποια είναι η σχέση σου με την Ηλεία; Και τι είναι αυτό που ξεχωρίζεις στον τόπο μας;

Η καταγωγή της μαμάς μου είναι από την όμορφη Αμαλιάδα και από πολύ μικρή περνάω τα καλοκαίρια μου εκεί. Αγαπώ πολύ αυτόν τον τόπο καθώς τον έχω συνδυάσει με χαλάρωση και διακοπές. Έχω δημιουργήσει όμορφες παρέες και κάθε φορά που επισκέπτομαι την Αμαλιάδα, έχω απεριόριστη χαρά καθώς πιστεύω ότι είναι από τα πιο όμορφα μέρη που μπορεί να επισκεφτεί κανείς.

Όλη η επικαιρότητα