Categories: Αχαϊα

Ιωάννης Γιαννακόπουλος: Ένας απόφοιτος του Πανεπιστήμιου Πατρών προϊστάμενος στο νοσοκομείο Nettetal της Γερμανίας

Share

Ο Ιωάννης Γιαννακόπουλος είναι απόφοιτος του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών. Παράλληλα με τις σπουδές του ασχολήθηκε με τον πρωταθλητισμό ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στη Δ’ και στη Γ’ Εθνική Κατηγορία με τις ομάδες της Αχαϊκής, του Ναυπακτιακού Αστέρα, του ΠΑΟ Βάρδας και του Ζαβλανίου αλλά και ως αρχηγός της πανεπιστημιακής ομάδας ποδοσφαίρου σε τρία πανελλήνια πανεπιστημιακά πρωταθλήματα. Τον Ιούνιο του 2008 τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών για την προσφορά του στον Πανεπιστημιακό αθλητισμό.

Βραβευση από τον Καθηγητή Καρδιοχειρουργικής και Αντιπρύτανη του Παν. Πατρών κ. Δουγένη (Ιούνιος 2008)

Μετά το πέρας των σπουδών του ειδικεύτηκε σε ακαδημαϊκά νοσοκομεία της Γερμανίας και τον Μάιο του 2017 έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας ‘Χειρουργική Ορθοπεδική και Τραυματολογία’ στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Από το 2017 διετέλεσε Επιμελητής Α στο τμήμα Ορθοπεδικής Χειρουργικής του ακαδημαϊκού νοσοκομείου Stankt Vinzenz στο Ντίσελντορφ, ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα Αρθροπλαστικών ισχίου και γόνατος στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας. Το κέντρο είναι πιστοποιημένο από την Γερμανική Εταιρεία Ορθοπεδικής Χειρουργικής και διενεργούνται ετησίως 1200 αρθροπλαστικές επεμβάσεις με ρομποτική τεχνική και ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική. Από τον Απρίλιο του 2022 ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή διευθυντή στο τμήμα Ορθοπεδικής του νοσοκομείου Städtisches Krankenhaus Nettetal, ένα Κέντρο Αρθροπλαστικών και Χειρουργικής Γόνατος, ενώ παράλληλα είναι Προϊστάμενος του τμήματος Χειρουργικής Ποδοκνημικής και Άκρου ποδός.

Τομείς εξειδίκευσης αποτελούν οι αρθροπλαστικές επεμβάσεις ισχίου και γόνατος με ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική, η ρομποτική τεχνική, η χειρουργική γόνατος όπως επίσης και η χειρουργική ποδοκνημικής και άκρου ποδός. Φέρει ως Χειρουργός την Πιστοποίηση του διεθνούς Κέντρου EndoCert® της Γερμανικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπεδικής (Seniorhauptoperateur) όπως και το Πιστοποιητικό Mako Robotik-System Certification. Είναι κάτοχος διπλώματος (Expert’s Certificate) της Γερμανικής Εταιρείας Χειρουργικής Ποδοκνημικής και Άκρου ποδός με μεγάλη εμπειρία σε ορθοπεδικές επεμβάσεις κάτω άκρου. Είναι εξειδικευμένος από τον Ιατρικό Σύλλογο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας στον τομέα της Αθλητιατρικής (Sports Medicine) και στις εξειδικευμένες χειρουργικές ορθοπεδικές τεχνικές (Spezielle Orthopädische Chirurgie). Συμμετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής σε πολλά συνέδρια ενώ έχει οργανώσει πολλές επιστημονικές στρογγυλές τράπεζες όπως και επιστημονικά webinars στη Γερμανία και στην Ελλάδα.

Το 2012 διατέλεσε Λέκτορας της Νοσηλευτικής σχολής της Κολωνίας (Evangelische Krankenpflegeschule Köln) ενώ από το 2013 έως το 2014 Λέκτορας του Εκπαιδευτικού Κέντρου – Τμήμα Νοσηλευτικής του Νοσοκομειακού Ιδρύματος Vinzenz-Pallotti (Bildungsinstitut für Gesundheit Vinzenz Pallotti Hospital). Από το 2015 έως και τον Φλεβάρη του 2022 διατέλεσε Συντονιστής του Προγράμματος Σπουδών των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ για το μάθημα της Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας. Παράλληλα με την ακαδημαϊκή του πορεία μετεκπαίδευσε πολλούς ειδικευόμενους ιατρούς Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας τόσο σε κλινικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο χειρουργικών τεχνικών. Τον Μάιο του 2019 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας με Θέμα της Διδακτορικής Διατριβής: Επίδραση της αυτόλογης μετεγχειρητικής μετάγγισης αίματος στην ολική αρθροπλαστική γόνατος. Τον Μάιο του 2022 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στον τομέα της Διοίκησης Μονάδων Υγείας (Master of Arts in Health Care Management) στο ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Κύπρου.

Ακολουθεί συνέντευξη του κ. Γιαννακόπουλου, που μας παραχώρησε για τη στήλη των διακεκριμένων απόφοιτων του κοινωνικού δικτύου του Πανεπιστημίου Πατρών:

1.Ως πρωτοετής φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, πώς διαχειριστήκατε τις πρώτες ημέρες της φοιτητικής σας ζωής? Αγαπημένη φοιτητική συνήθεια;

Ι.Γ.: Οι πρώτες ημέρες της φοιτητικής ζωής ήταν γεμάτες ενθουσιασμό, καινούριες γνωριμίες και προσαρμογή σε μία νέα κατάσταση καθημερινότητας αφού ‘αποχωρίστηκα΄ την οικογενειακή στέγη της Αμαλιάδας και έπρεπε να διαχειριστώ πλέον την αυτονομία της φοιτητικής καθημερινότητας. Όμως μπορώ να πω ότι τίμησα ιδιαίτερα τα μεζεδοπωλεία της πόλης, τα κουτούκια, τα bars στη Ραδινού αλλά και τα clubs. Κυρίως δε τα καρναβαλικά πάρτι. Άλλωστε σε καλεί η ίδια η πόλη σε αυτό τον ρυθμό. Αν έκανα βόλτα στην πανεπιστημιούπολη θα περνούσα σίγουρα από το Πάρκο της Ειρήνης και το πανεπιστημιακό γυμναστήριο. Τα τελευταία χρόνια των σπουδών μου είχα ‘εισιτήριο διαρκείας΄ και στη βιβλιοθήκη της Ιατρικής Σχολής. Μάλλον μου άρεσε να διαβάζω με παρέα!

2.Παράλληλα με τις σπουδές σας ασχοληθήκατε με τον πρωταθλητισμό ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Μιλήστε μας για την εμπειρία των πανελληνίων πανεπιστημιακών πρωταθλημάτων που συμμετείχατε αλλά και για τον συνδυασμό των σπουδών σας με τον πρωταθλητισμό;

Ι.Γ.: Από μικρός συνδύαζα τον αθλητισμό με το διάβασμα. Περισσότερο το χρωστάω στον πατέρα μου που από μικρό με μύησε στον αθλητισμό. Ήταν πλέον φιλοσοφία ζωής και μέρος της καθημερινότητας μου. Απαιτούσε πολλές θυσίες αλλά με βοήθησε πολύ στην οργάνωση του χρόνου μου, στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων, στην απόδοση μου αλλά κυρίως στην ομαδικότητα, στην ευγενή άμιλλα και τον υγιή συναγωνισμό. Τα πανελλήνια πανεπιστημιακά πρωταθλήματα είχαν βέβαια μία ιδιαίτερη αξία για μένα. Ήταν μεγάλη τιμή να εκπροσωπώ το Πανεπιστήμιο της Πάτρας ως αρχηγός της πανεπιστημιακής ποδοσφαιρικής ομάδας και να είμαι συμπαίκτης με τόσο αξιόλογους αθλητές και επιστήμονες από όλα τα τμήματα σχεδόν του πανεπιστημίου. Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τους προπονητές της πανεπιστημιακής ομάδας ποδοσφαίρου κ. Χρήστο Τσίκα και κ. Γρηγόριο Μικρώνη για την άψογη συνεργασία και τις υπέροχες εμπειρίες που μοιραστήκαμε. Ίσως στην Ελλάδα ο πανεπιστημιακός αθλητισμός δεν απολαμβάνει τη θέση που του αξίζει. Σκεφτείτε τί διαστάσεις και προώθηση έχουν οι αθλητές-φοιτητές στην Αμερική. «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και θα έλεγα ότι είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να δώσουμε παραπάνω κίνητρα στους φοιτητές που προσπαθούν να το συνδυάσουν. Εγώ είχα την τύχη και την υποστήριξη τόσο των καθηγητών μου στην ιατρική σχολή όσο και των προπονητών μου στις ομάδες που αγωνίστηκα. Δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω την απόλυτη στήριξη του προπονητή μου κ. Θόδωρου Πατρώνη όταν ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής με την ΠΑΕ Αχαϊκή στη Γ Εθνική Κατηγορία έπρεπε να συνδυάσω και τα εργαστήρια του δεύτερου έτους της ιατρικής σχολής.

3.Σε συνέχεια των προπτυχιακών σας σπουδών, διαφύγατε στο εξωτερικό για την ολοκλήρωση των σπουδών σας καθώς και για την ειδίκευση. Πλέον ως κάτοικος του Ντίσελντορφ, ποιες είναι οι τρεις βασικές διαφορές ως προς τον τρόπο ζωής;

Ι.Γ.: Ήδη τα τελευταία έτη της φοιτητικής μου ζωής στην Πάτρα δημιουργήθηκε η ανάγκη να βγω στο εξωτερικό για την ολοκλήρωση της ειδικότητας και αυτό το εγχείρημα πήρε σάρκα και οστά πολύ άμεσα μετά την ορκωμοσία μου. Στη συνέχεια και κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μου εξέλιξης στη Γερμανία ολοκλήρωσα τη διδακτορική μου διατριβή και τις μεταπτυχιακές μου σπουδές. Σίγουρα μένοντας στο Ντίσελντορφ (πρωτεύουσα του μεγαλύτερου σε πληθυσμού κρατιδίου της Γερμανίας) είμαι από τους τυχερούς αφού είναι μία όμορφη πόλη με πολύ καλό βιοτικό επίπεδο. Βέβαια λείπουν τρία βασικά στοιχεία ο ήλιος (το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου) η θάλασσα και οι οικογένειές μας.

4.Ως Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων και Κυπρίων Ιατρών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, μοιραστείτε μαζί μας το έργο του Συλλόγου. Συγκριτικά με προηγούμενα έτη, έχει μειωθεί το Brain –Drain (τουλάχιστον προς τη Γερμανία);

Ι.Γ.: Δεδομένου του μεγάλου αριθμού Ελλήνων Ιατρών στη Γερμανία ιδρύσαμε το 2015 σε συνεργασία με αξιόλογους συναδέλφους τον Σύλλογο Ελλήνων και Κυπρίων Ιατρών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, έναν Σύλλογο που αποτελεί ορόσημο για τους Έλληνες Ιατρούς που κατοικούν και εργάζονται στην Κεντρική Ευρώπη. Προσπαθήσαμε να διατηρηθεί ένα υψηλό επιστημονικό επίπεδο καλλιεργώντας σχέσεις με συναδέλφους από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, νοσοκομειακά ιδρύματα και ιατρικούς συλλόγους. Εργαστήρια, διαλέξεις και ενημερωτικά σεμινάρια στις ελληνικές κοινότητες της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, στις ελληνορθόδοξες εκκλησίες και στα ελληνικά σχολεία βοήθησαν στην καλύτερη ενσωμάτωση των ελληνικών οικογενειών στη γερμανική κοινωνία. Στα πλαίσια των φιλανθρωπικών δράσεων αναπτύχθηκε ουσιαστική συνεργασία τόσο με το Κ.Ι.Φ.Α (Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο Αθηνών) όσο και με το Χαμόγελο του Παιδιού. Χρηματικές δωρεές αλλά και τεχνικός εξοπλισμός δόθηκαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς από τον Σύλλογο στη Γερμανία και στην Ελλάδα. Ο σύλλογος μας αποτελεί ένα από τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής για το πρώτο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο (World Medical Conference of the Hellenic Medical Societies) που θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη 15-17 Ιουλίου σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Διπλωματίας.

Το Brain-Drain έχει μειωθεί αισθητά, τουλάχιστον προς τη Γερμανία, κάτι που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Ο Σύλλογός μας έχει ανοιχτή επικοινωνία και συνεργασία με την Ελληνική Πολιτεία όπως για παράδειγμα η παρουσία μας στην Ελληνική Βουλή τον Δεκέμβριο του 2021 σε μία προσπάθεια αναχαίτησης του Brain–Drain και επίτευξης του Brain–Gain.

5.Λένε πώς οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό, είναι περισσότερο δεμένοι μεταξύ τους. Ποια είναι η δική σας εμπειρία από τον απόδημο ελληνισμό;

Ι.Γ.: Σίγουρα το εξωτερικό μας ‘δένει’ πιο πολύ εντοπίζοντας όλα αυτά τα κοινά στοιχεία που μας ενώνουν και παραμερίζοντας τις λεπτομέρειες που μας χωρίζουν. Ο Απόδημος Ελληνισμός είναι δεμένος, προσπαθεί να οργανώνεται και να προάγει το Ελληνικό Πνεύμα και την Ελληνική Κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα και ψάχνει σε κάθε ευκαιρία γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας με την Ελλάδα. Ίσως είναι και μία ευκαιρία, ειδικά σε περιόδους κρίσεων, να βελτιωθεί περισσότερο η σχέση της πατρίδας με τον απόδημο ελληνισμό, ακαδημαϊκό και μη.

6.Μοιραστείτε μαζί μας ό,τι θέλετε να καταθέσετε για τα φοιτητικά σας χρόνια στο Πανεπιστήμιο Πατρών ή όποιες άλλες σκέψεις θέλετε ενδεχομένως αναφορικά με την Επιστήμη σας.

Ι.Γ.: Από τα φοιτητικά μου χρόνια στην Πάτρα έχω μόνο ευχάριστες αναμνήσεις, γνώρισα υπέροχους καθηγητές και δασκάλους, αξιόλογους ανθρώπους και ανεκτίμητους φίλους που με συνοδεύουν ακόμα στην πορεία της ζωής μου. Το Πανεπιστήμιο Πατρών μου έδωσε το δικαίωμα να συνδυάσω την επιστήμη μου με τον αθλητισμό και γι΄ αυτο θα είμαι πάντα ευγνώμων. Και σαν ευχετήρια σκέψη – Θα χαρώ πολύ το επόμενο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο (World Medical Conference of the Hellenic Medical Societies) να το οργανώσουμε στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.