Αρθρογραφία Εκλογές Εκλογικά Νέα Ηλεία Πολιτική

Ιωάννης Παν. Πλεμμένος: «Το σχολείο που ονειρεύομαι»

Ακούστε το άρθρο

Έχουμε αναρωτηθεί γιατί οι μαθητές χαρακτηρίζουν το σχολείο βαρετό; Έχουμε αναρωτηθεί γιατί όταν ρωτάμε τα παιδιά ποιο μάθημα είναι το αγαπημένο τους εκείνα απαντούν: η “γυμναστική” και το “διάλειμμα”; Μα φυσικά γιατί το σχολείο είναι πράγματι βαρετό και κουραστικό, όπως άλλωστε θυμόμαστε όλοι από την σχολική μας εμπειρία.

Το σχολείο με την σημερινή του μορφή εστιάζει στη στείρα γνώση και την αποστήθιση. Οι φωτοτυπίες ξεκινούν από το νηπιαγωγείο ακόμη για να περιορίσουν την -πλούσια- φαντασία των παιδιών και να βάλουν σε καλούπια τον τρόπο σκέψης τους.

Πώς θα ήθελα λοιπόν να είναι το σχολείο που ονειρεύομαι;

Θα ήθελα να εστιάζει στη φαντασία και την δημιουργικότητα των παιδιών. Οι χώροι του θα ήθελα να είναι πολύχρωμοι. Οι αίθουσες μικρές και βολικές ώστε να μπορούν τα παιδιά να δουλεύουν σε ομάδες. Πολύχρωμα χαλιά και μαξιλάρες στα πατώματα. Τα παιδιά να κάθονται άνετα σε έναν κύκλο και να δουλεύουν “μαζί”.

Τα μαθήματα να προσεγγίζονται με βιωματικές μεθόδους. Η καθημερινότητα και οι εμπειρίες να “μπουν” στο σχολείο και όχι το σχολείο να είναι αποκομμένο από αυτή.

Η δημιουργία επίσης ποικίλων αιθουσών, όπου τα παιδιά θα μπορούν να μαθαίνουν, να εκτονώνονται δημιουργικά και να συνεργάζονται. Για παράδειγμα, φαντάζομαι το δημιουργικό εργαστήρι. Σε αυτό το χώρο θα μπορούσαν να υπάρχουν πάγκοι και ράφια. Τα ράφια θα ήταν εξοπλισμένα με μπογιές, χρώματα, υλικά για δημιουργία. Ζωγραφική, γλυπτική, αγγειοπλαστική. Η επόμενη αίθουσα θα μπορούσε να είναι η αίθουσα της συζήτησης. Εκεί οι μαθητές μαζί με έναν εκπαιδευμένο δάσκαλο σε θέματα συμβουλευτικής και ψυχολογίας θα μπορούσαν να συζητούν προβληματισμούς, σκέψεις και απόψεις για οποιοδήποτε θέμα θα πρότεινε κάποιος!

Οι αφηγήσεις παραμυθιών, κειμένων και ποιημάτων θα έπρεπε να γίνονται με τρόπο όπου θα δίνεται στο παιδί η δυνατότητα να “κρατάει” αυτό που πιστεύει ή αυτό που του κέντρισε το ενδιαφέρον. Η σύσταση ομάδας ενημέρωσης του σχολείου με μορφή εφημερίδας, ηλεκτρονικής εφημερίδας, περιοδικού και διαφόρων στηλών πχ. μουσική, θέατρο, αθλήματα, χόμπι και οτιδήποτε ενδιαφέρει κάποιον μαθητή. Τα παιδιά ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους θα μπορούσαν να έχουν δικές τους στήλες και να “ανεβάζουν” άρθρα και να τυπώνουν εφημερίδες. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να μάθουν να χρησιμοποιούν “σωστά” την γλώσσα, την έκφραση και να κατακτούν το γραπτό λόγο.

Επισης θα ήταν πολυ ουσιαστικές οι επισκέψεις σε χώρους που θα προσφέρουν στα παιδιά γνώση αλλά και ερεθίσματα. Μουσεία με ενεργή συμμετοχή των παιδιών (μουσεία συναισθημάτων, μουσεία τέχνης και ιστορικά μουσεία). Επισκέψεις σε χώρους εργασίας (να γνωρίσουν από κοντά τα επαγγέλματα), σε αθλητικά κέντρα, σε χώρους ψυχαγωγίας.

Δημιουργία θεατρικών ομάδων από τους μαθητές σε συνεργασία με τους δασκάλους μέσα στα σχολεία. Θέατρα σκιών, κουκλοθέατρα,μουσική και οτιδήποτε ενδιαφέρει κάποιον.

Η δυνατότητα ώστε το σχολείο να αλληλεπιδρά και να είναι ανοιχτό στην κοινωνία και στους γονείς. Δράσεις, συμμετοχή και συνεργασία όλων (γονέων-μαθητών-δασκάλων).

Επισης δεν θα μπορούσα να παραλείψω την σημασία του παιχνιδιού. Αυτό το σχολείο που ονειρεύομαι θα ήθελα να δίνει την δυνατότητα στα παιδιά να παίζουν και να χρησιμοποιούν την μυθοπλασία στο έπακρο. Η σημασία του παιχνιδιού στην ανάπτυξη του παιδιού είναι τεράστια.

Όλα αυτά τα αναφέρω ενδεικτικά. Ο στόχος όσων λέω είναι η ύπαρξη ενός όμορφου, πολύχρωμου, προσεγμένου, φιλικού και “ζεστού” χώρου. Ενός χώρου που θα απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και θα μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες, τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους. Ενός σχολείου που θα απευθύνεται σε όλους χωρίς εξαιρέσεις, διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Χρώματα, φαντασία, συνεργασία, ομαδικότητα και ισότιμες σχέσεις σε ένα σχολείο που θα προάγει αξίες συνεργασίας και αποδοχής και όχι ανταγωνισμό και αποστήθιση.

Ένα σχολείο που δεν θα έχει φωτοτυπίες και καλούπια.

Ένα σχολείο στην εξοχή… με μια μεγάλη πανέμορφη αυλή και πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις…

Ένα σχολείο που οι μαθητές δεν θα βαριούνται αλλά θα επιδιώκουν να πάνε. Αυτό το σχολείο ονειρεύομαι…

Ιωαννης Παν. Πλεμμενος 

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος 

Δήμος Πύργου-Πρωτεύουσα Ευθύνης 

Λαμπης Αριστειδοπουλος 

Όλη η επικαιρότητα