Ελλάδα

Ιός Δυτικού Νείλου: Στους 10 οι νεκροί – 34 περιοχές σε συναγερμό

Ακούστε το άρθρο

Η επιδημία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη – Έχουν καταγραφεί 96 κρούσματα λοίμωξης – Δείτε αναλυτικά ποιες περιοχές είναι πιο ευάλωτες

Αυξάνονται συνεχώς οι περιοχές στη χώρα όπου κυκλοφορεί, και μάλιστα με ένταση, ο ιός του Δυτικού Νείλου, αφήνοντας πίσω του ασθενείς με λοίμωξη αλλά και νεκρούς. Η επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω των πληθυσμών μολυσμένων κουνουπιών και προκαλεί λοίμωξη τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα, πχ σε άλογα.

Πλέον, η επιδημία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) έχουν καταγραφεί 96 κρούσματα λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 10 είναι θανατηφόρα. Οι ειδικοί εκτιμούν πως τα συνολικά κρούσματα είναι περίπου 13.500, αλλά τα άτομα που μολύνονται δεν εμφανίζουν συμπτώματα, δηλαδή δεν εκδηλώνουν τη λοίμωξη με συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα ή ως ίωση.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες προστίθενται συνεχώς περιοχές στον «μολυσματικό χάρτη» της χώρας, απόδειξη της ευρείας κυκλοφορίας του ιού. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μέχρι και τις 26 Αυγούστου κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί σε 14 Περιφερειακές ενότητες στην Στερεά Έλλάδα, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Η αρμόδια Επιτροπή για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Τροπικών Νοσημάτων του υπουργείου Υγείας επικαιροποίησε τις επηρεαζόμενες από τον ιό του Δυτικού Νείλου περιοχές οι οποίες πλέον ανέρχονται σε 34 και όπως όλα δείχνουν θα συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

Η Περιφερειακή ενότητα με τους περισσότερους δήμους που βρίσκονται στο μολυσματικό κλοιό των κουνουπιών είναι εκείνη της Λάρισας, με έξι δήμους στο κόκκινο σε ό,τι αφορά τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου. Ακολουθεί η Ανατολική Αττική με πέντε επηρεαζόμενες περιοχές και οι Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Καρδίτσας, Πιερίας και Θεσσαλονίκης με τρεις επηρεαζόμενες περιοχές η καθεμία.

Ποιες είναι οι επηρεαζόμενες περιοχές

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης: Δήμοι Τοπείρου, Αβδήρων, Ξάνθης

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας: Δήμοι Νέστου, Θάσου, Καβάλας

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης: Δήμοι Ιάσμου, Αρριανών, Μαρώνειας-Σαπών

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου: Δήμος Σουφλίου

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας: Δήμοι Σοφάδων, Καρδίτσας, Παλαμά

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας: Δήμοι Λαρισαίων, Τυρνάβου, Κιλελέρ, Τεμπών, Αγιάς, Φαρσάλων

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων: Δήμος Τρικκαίων

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής: Δήμοι Σπάτων-Αρτέμιδος, Μαρκοπούλου-Μεσογαίας, Παλλήνης, Ραφήνας –Πικερμίου, Παιανίας

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας: Δήμος Πέλλας

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας: Δήμοι Κατερίνης, Πύδνας-Κολινδρού

-Από τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης: Δήμοι Κορδελιού –Ευόσμου, Χαλκηδόνος, Λαγκαδά

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας: Δήμος Βέροιας

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής: Δήμος Νέας Προποντίδος

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών: Δήμος Ηράκλειας.

Όλη η επικαιρότητα