Κόσμος

ΗΠΑ: Αιματηρή επίθεση σε εκκλησία – Ο δράστης πυροβόλησε λόγω έντασης μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν

Σύμφωνα με τις αρχές, οι ερευνητές «κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ύποπτος ήταν αναστατωμένος για την πολιτική ένταση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν», χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικά κίνητρα φαίνεται πως είχε ο δράστης που κατηγορείται ότι σκότωσε έναν άνδρα και τραυμάτισε άλλους πέντε ανθρώπους μέσα σε μία ταϊβανέζικη πρεσβυτεριανή εκκλησία στην Καλιφόρνια την Κυριακή 15 Μαΐου.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι ερευνητές «κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ύποπτος ήταν αναστατωμένος για την πολιτική ένταση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν», χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ο 68χρονος δράστης, ονόματι Ντέιβιντ Τσου, έκλεισε με αλυσίδα και λουκέτο την πόρτα της πρεσβυτεριανής εκκλησίας στο Λαγκούνα Μπιτς της Καλιφόρνιας προτού ανοίξει πυρ εναντίον των παρευρισκόμενων, δήλωσε χθες ο σερίφης της κομητείας Όραντζ, ο Ντον Μπαρνς.

Στην εκκλησία ήταν περίπου 40 άνθρωποι, όλοι τους με καταγωγή από την Ταϊβάν. Παρακάθονταν σε γεύμα προς τιμή ενός πρώην πάστορα, ο οποίος είχε φύγει από τις ΗΠΑ για να εγκατασταθεί την Ταϊβάν, αλλά είχε επιστρέψει για μια επίσκεψη.

Ο νεκρός άνδρας ηλικίας 52 ετών, ήταν γιατρός και ήταν αυτός που επιχείρησε να σταματήσει το δράστη. «Χάρη σε αυτόν δεν υπήρξαν περισσότεροι νεκροί», είπαν οι Αρχές για τον άνδρα που θυσιάστηκε για να σώσει τους παρευρισκόμενους.

Μετά την παρέμβαση του γιατρού Τσενγκ ορισμένοι πιστοί, αλλά και ο πάστορας, βρήκαν την ευκαιρία να δέσουν τα πόδια του δράστη με ένα ηλεκτρικό καλώδιο και να τον κρατήσουν μέχρι να φτάσει στο σημείο η αστυνομία η οποία έσπασε τις αλυσίδες στην πόρτα της εκκλησίας.

Ο δράστης είχε εμμονή με την Ταϊβάν

Ο Τσου, που παραμένει υπό κράτηση, πιστεύεται ότι έδρασε μόνος του, σχολίασε ο Μπαρνς. Ο δράστης είχε αγοράσει τα δύο όπλα που χρησιμοποίησε στην επίθεση νόμιμα στο Λας Βέγκας.

Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ- ουέν δήλωσε ότι την ανησύχησε βαθιά για το περιστατικό και ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών του νησιού να βοηθήσει τα θύματα και τις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με το γραφείο του σερίφη, ο δράστης είναι Αμερικανός πολίτης, μένει στο Λας Βέγκας και έχει γεννηθεί στην Κίνα. Ταξίδεψε με το αυτοκίνητό του ως τη νότια Καλιφόρνια την προηγούμενη Κυριακή και κατευθύνθηκε προς την εκκλησία. Μετά το περιστατικό η αστυνομία εντόπισε τρεις τσάντες τοποθετημένες γύρω από τον Ναό στις οποίες υπήρχαν διάφορα αντικείμενα, όπως σφαίρες και τέσσερις βόμβες μολότοφ. Ακόμη, μέσα στο αυτοκίνητο του βρέθηκαν σημειώσεις στα μανδαρίνικα τα οποία υποδήλωναν ότι είχε εμμονή με την Ταϊβάν και απεχθανόταν τους Ταϊβανέζους.

Επίσης, το FBI ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει αν πρόκειται για έγκλημα μίσους.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει βία για να ανακτήσει τον έλεγχό της. Από την πλευρά της η Ταϊπέι απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Πεκίνου, τονίζοντας ότι είναι ανεξάρτητο κράτος και ότι μόνο οι 23 εκατομμύρια κάτοικοί της μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Πηγή: cnn.gr

Όλη η επικαιρότητα