Κόσμος

ΗΠΑ: Ήταν φυλακή επί 32 χρόνια για φόνο που δεν έκανε

Υποστήριζε πάντοτε ότι δεν διέπραξε το έγκλημα.
Ακούστε το άρθρο

Ο 61χρονος πλέον Joaquin Ciria έχει περάσει περισσότερο από τη μισή ζωή του στη φυλακή για τη δολοφονία ενός φίλου του στο Σαν Φρανσίσκο. Ωστόσο, επρόκειτο για ένα έγκλημα που πάντα υποστήριζε ότι δε διέπραξε.

Ο Ciria αθωώθηκε τελικά τη Δευτέρα, ακριβώς 32 χρόνια από την ημερομηνία της σύλληψής του, μετά από εκτενή επανεξέταση και έρευνα της υπόθεσης από την Επιτροπή Αθωότητας του Εισαγγελέα του Σαν Φρανσίσκο.

Ο 61χρονος καταδικάστηκε για φόνο το 1991, καθώς κατηγορήθηκε ότι πυροβόλησε τον φίλο του, Felix Bastarrica. Αν και δεν υπήρχαν φυσικά στοιχεία που να συνδέουν τον Ciria με το έγκλημα, η αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο επικεντρώθηκε σε αυτόν «βάσει φημών και ομολογίας του οδηγού απόδρασης από το σημείο, George Varela», σύμφωνα με τον εισαγγελέα.

Η Bastarrica είχε σκοτωθεί τελικά από έναν κοινό γνωστό του Varela και του Ciria, ανέφερε το Πρόγραμμα Αθωότητας της Βόρειας Καλιφόρνια σε δελτίο τύπου

Σε αντάλλαγμα για πλήρη ασυλία, ο Varela κατέθεσε ότι οδήγησε τον Ciria από και προς τον τόπο του εγκλήματος. Ωστόσο, δεχόταν ακραίες πιέσεις από την αστυνομία για να πει κάτι τέτοιο, όπως αποδείχτηκε. Παράλληλα, οι δύο μάρτυρες του Ciria, οι οποίοι του έδιναν ισχυρό άλλοθι δεν εισακούστηκαν ποτέ στη δίκη, είπε ο εισαγγελέας.

«Είναι πολύ δύσκολο, ξέρεις να σου παίρνουν τον γιο. Είναι λυπηρό να βλέπεις το παιδί σου να μεγαλώνει μόνο του», είπε η μητέρα του Ciria, Yojana Paiz. «Όμως, επιτέλους είμαστε εδώ. Είμαστε στο τέλος τώρα. Θα βγει έξω. Ό,τι έχει ο Θεός για εμάς, πρέπει να το αποδεχόμαστε».

Ο Ciria βρίσκεται επί του παρόντος στη φυλακή της κομητείας του Σαν Φρανσίσκο. Σύμφωνα με την πολιτειακή νομοθεσία της Καλιφόρνια, δικαιούται χρηματική αποζημίωση, περίπου 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Συμβούλιο Αποζημίωσης Θυμάτων της Καλιφόρνια.

Όλη η επικαιρότητα