Κόσμος

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε βάρος 14 προσώπων σε Ιράν και Κίνα

Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε 14 πρόσωπα και οντότητες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν και για υποστήριξη των ιρανικών οπλικών προγραμμάτων.

Μεταξύ εκείνων στους οποίους επιβλήθηκαν οι νέες κυρώσεις είναι και ο ανώτατος δικαστής του Ιράν, Αγιατολάχ Σαντέκ Λαριτζανί.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, στις αρμοδιότητες του οποίου υπάγονται οι κυρώσεις, υποστηρίζει ότι ο Λαριτζανί, ένας στενός σύμμαχος του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, «διέταξε, έλεγχε ή με άλλον τρόπο κατεύθυνε τη διάπραξη σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος ανθρώπων στο Ιράν ή σε Ιρανούς πολίτες ή κατοίκους».

Κινέζος υπήκοος περιλαμβάνεται επίσης στον κατάλογο των κυρώσεων επειδή εργαζόταν για λογαριασμό της Wuhan Sanjiang Import & Export Co LTD, εταιρεία στην οποία έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις επειδή συνεργαζόταν με έναν ιρανικό όμιλο που “ανήκει και ελέγχεται” από τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν.

Κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης στην κινεζική εταιραία Bochuang Ceramic Corp και σε μια ιρανική την οποία η πρώτη θα προμήθευε με μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται στη μετάδοση ηλεκτρικών σημάτων.

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα