Κόσμος

ΗΠΑ: Νεκρός κρατούμενος που… τον βασάνιζαν με το Baby Shark

Ο Τζον Μπάσκο μήνυσε τις φυλακές το 2019, επειδή τον ανάγκαζαν να ακούει επί ώρες το viral παιδικό τραγούδι Baby Shark.
Ακούστε το άρθρο

Ένας κρατούμενος των φυλακών της κομητείας στην Οκλαχόμα, βρέθηκε νεκρός την Κυριακή στο κελί του. Ο Τζον Μπάσκο, ο οποίος είχε καταθέσει αγωγή εναντίον των υπαλλήλων, επειδή βασάνιζαν τον ίδιο και άλλους κρατούμενους με το παιδικό τραγούδι Baby Shark, είναι για φέτος ο 14ος θάνατος στις προβληματικές εγκαταστάσεις.

Από τι πέθανε;

Αναίσθητος βρέθηκε στο κελί του ο Τζον Μπάσκο στη φυλακή της κομητείας Οκλαχόμα λίγο μετά τις 3:50 π.μ. της Κυριακής. Σύμφωνα με δελτίο τύπου της φυλακής, οι αξιωματικοί επιχείρησαν προσπάθειες διάσωσης μέχρι να φτάσουν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που συνέχισαν τις προσπάθειες ανάνηψης του. Ο Μπάσκο κηρύχθηκε τελικά νεκρός περίπου στις 4:06 π.μ..

Η αιτία θανάτου δεν αποκαλύφθηκε και οι υπεύθυνοι του κέντρου κράτησης δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό την Τρίτη.

Ο 48χρονος είχε εισαχθεί στη φυλακή την Πέμπτη με καταγγελία για διακίνηση ναρκωτικών. Όπως δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της φυλακής στο USA TODAY, μία από τις πιθανότητες που διερευνώνται είναι ότι επρόκειτο για υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Το γραφείο του επικεφαλής ιατροδικαστή της πολιτείας θα προβεί στην τελική εξακρίβωση της αιτίας του θανάτου του Μπάσκο, σε συνδιασμό με το Γραφείο Ερευνών της Πολιτείας της Οκλαχόμα.

Βασανιστήρια με παιδικά τραγούδια

Το Baby Shark, το viral παιδικό τραγούδι, είναι σίγουρα ενοχλητικό στα αυτιά των ενηλίκων. Είναι μάλιστα τόσο ενοχλητικό που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για τα βασανιστήρια κρατουμένων στο Κέντρο Κράτησης της Κομητείας Οκλαχόμα. Ωστόσο, ο Τζον Μπάσκο ήταν ένας από τους κρατούμενους που έφεραν στο φως αυτούς τους ισχυρισμούς.

Μαζί με άλλους 3 συγκρατούμενους του, κατέθεσε ομοσπονδιακή αγωγή το 2019 για πολιτικά δικαιώματα. Στην υπόθεση που προσέλκυσε τη διεθνή προσοχή, ο Μπάσκο υποστήριζε ότι οι υπάλληλοι της φυλακής χρησιμοποιούσαν υπερβολική βία και τακτικές πειθαρχίας που η αγωγή περιέγραφε ως βασανιστήρια. Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ότι τους ανάγκαζαν για ώρες να ακούνε δυνατά το εν λόγω τραγούδι σε επανάληψη, κολλημένοι σε έναν τοίχο και τα χέρια τους στην πλάτη δεμένα με χειροπέδες.

Οι υπάλληλοι της φυλακής καταδικάστηκαν για πλημμέλημα κακομεταχείρισης κρατουμένου και συνωμοσίας.

Δεκάδες θάνατοι στη φυλακή

Ο θάνατος του Μπάσκο ήταν ο 14ος στη φυλακή για φέτος και έρχεται εν μέσω μιας περιόδου αυξημένου ελέγχου και κατακραυγής κατά της εγκατάστασης, η οποία εδώ και καιρό μαστίζεται από ζητήματα υπερπληθυσμού, κακών συνθηκών διαβίωσης, προβλημάτων προσωπικού και συχνών θανάτων.

Ο 13ος θάνατος προήλθε από αυτοκτονία στις 19 Αυγούστου. Ο 12ος θάνατος σημειώθηκε στις 31 Ιουλίου, όταν ένας κρατούμενος βρέθηκε αναίσθητος στο κελί του.

πηγή:πρώτο θέμα

Όλη η επικαιρότητα