Κόσμος

ΗΠΑ: ‘Πιο κοντά από ποτέ’ η χώρα σε έναν πυρηνικό πόλεμο με τη Β. Κορέα, λέει πρώην στρατηγός

Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ δεν βρίσκονταν ποτέ “τόσο κοντά” σε έναν πυρηνικό πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα, προειδοποίησε σήμερα ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, Μάικ Μάλεν, υποστηρίζοντας ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δημιουργήσει ένα κλίμα “απίστευτα επικίνδυνο”.

Η προεδρία του Τραμπ είναι “απίστευτα αποσταθεροποιητική και σίγουρα απρόβλεπτη”, είπε ο ναύαρχος εν αποστρατεία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC. Ο Μάλεν ήταν αρχηγός του γενικού επιτελείου επί προεδρίας του Τζορτζ Ου. Μπους και παρέμεινε στη θέση του και επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.

“Ο πρόεδρος επέλεξε σαφέστατα να αποσταθεροποιήσει (…) και να δημιουργήσει μεγάλη ανασφάλεια”, πρόσθεσε.

“Εκείνου που είναι φίλοι μας επί πολλά χρόνια αναρωτιούνται για τη σταθερότητα της δέσμευσής μας απέναντί του, απέναντι στην περιοχή τους (…) Και οι εχθροί μας, εκείνοι που θέλουν το κακό μας, φαίνεται ότι επωφελούνται από αυτήν την ανασφάλεια”, είπε ο Μάλεν. “Με όλη αυτήν την αβεβαιότητα, δημιουργείται μια ατμόσφαιρα εξαιρετικά επικίνδυνη για τον τρόπο με τον οποίο θα τελειώσουν όλα αυτά και κυρίως (…) με τη Βόρεια Κορέα”, συνέχισε.

“Κατά την άποψή μου, ουδέποτε βρισκόμασταν τόσο κοντά σε έναν πυρηνικό πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα και στην περιοχή. Και δεν βλέπω το πώς θα μπορούσαμε να το επιλύσουμε μέσω της διπλωματικής οδού σε αυτό το στάδιο”, κατέληξε ο Μάλεν.

Την προηγούμενη Τετάρτη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον είχε δηλώσει ότι “θα συνεχιστούν οι πιέσεις” στη Βόρεια Κορέα με στόχο την αποπυρηνικοποίησή της. Την περασμένη εβδομάδα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε μια πρόταση των ΗΠΑ με την οποία ενισχύθηκαν περαιτέρω οι κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα