Κόσμος

Ιράκ: «Βροχή» από ιρανικούς πυραύλους σε αμερικανικές βάσεις

Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα τον άμεσο τερματισμό της χρήσης στρατιωτικών μέσων στη σύγκρουση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, απευθύνοντας έκκληση να καταβληθούν προσπάθειες για να ξεκινήσει και πάλι ο διάλογος.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε λίγη ώρα προτού αναχωρήσει για το Λονδίνο ότι θα συζητήσει την κατάσταση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

«Η χρήση όπλων πρέπει να σταματήσει τώρα για να υπάρξει χώρος για διάλογο», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

«Ζητάμε να γίνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι συνομιλίες (…) Έχουμε δημιουργήσει και χτίσει με τον καιρό σχέσεις με πολλούς παράγοντες στην περιοχή και πέραν αυτής προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κατάσταση», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε «νέο παράδειγμα κλιμάκωσης» τα ιρανικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ όπου σταθμεύουν στρατεύματα του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών, περιλαμβανομένων Ευρωπαίων στρατιωτών.

«Οι πρόσφατες επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον αεροπορικών βάσεων στο Ιράκ τις οποίες χρησιμοποιούν οι αμερικανικές δυνάμεις και ο συνασπισμός (…) είναι ακόμη ένα παράδειγμα κλιμάκωσης και οξείας αντιπαράθεσης», σχολίασε ο Μπορέλ στη διάρκεια σύντομης ανακοίνωσής του στους δημοσιογράφους.

«Βροχή» από πυραύλους

Το Ιράν εκτόξευσε πυραύλους εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ σε απάντηση στον φόνο από την Ουάσιγκτον του ισχυρού Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Συνολικά 22 πύραυλοι έπεσαν σε δύο στρατιωτικές βάσεις, στην Άιν αλ Άσαντ (δυτικό Ιράκ) και στην Αρμπίλ (Ιρακινό Κουρδιστάν), όπου σταθμεύουν ξένοι στρατιώτες, στην πλειονότητά τους Αμερικανοί, ανακοίνωσε ο στρατός του Ιράκ.

Τα πλήγματα εξαπολύθηκαν την ίδια ώρα που το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε εξαπολύσει το πλήγμα που πέντε ημέρες νωρίτερα σκότωσε τον Σουλεϊμανί.

Τα πλήγματα αυτά αποτελούν την πρώτη απάντηση της Τεχεράνης στον φόνο του αρχιτέκτονα της στρατηγικής της στη Μέση Ανατολή και εγείρουν ανησυχίες για κλιμάκωση της περιφερειακής έντασης ή ακόμη και για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει ανοικτή σύγκρουση, παρόλο που Αμερικανοί και Ιρανοί αξιωματούχοι γρήγορα φάνηκαν να προσπαθούν να υποβαθμίσουν την κατάσταση.

Η Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι από τα πλήγματα δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των στρατιωτών της. Πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφεραν ότι δεν υπάρχει ουδεμία πληροφορία για θύματα προς το παρόν, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ακόμη βρίσκονται σε φάση αποτίμηση της κατάστασης.

Από την πλευρά της η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι 80 «Αμερικανοί τρομοκράτες» σκοτώθηκαν.

O πρόεδρος Ροχανί λίγες ώρες μετά τις πυραυλικές επιθέσεις απηύθυνε νέες προειδοποιήσεις προς τις ΗΠΑ.

Οπως χαρακτηριστικά είπε η Ουάσιγκτον ίσως να «έκοψε το χέρι» του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, όμως σε απάντηση θα κοπεί το «πόδι» των Αμερικανών στην περιοχή, μετέδωσε το πρακτορείο Fars.

«Νέα φάση»

«Η αποτίμηση των ζημιών και των θυμάτων είναι σε εξέλιξη. Μέχρι στιγμής όλα είναι καλά!», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας ότι αργότερα σήμερα θα κάνει δηλώσεις.

«Δεν αποζητούμε την κλιμάκωση ή τον πόλεμο», διαβεβαίωσε και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, εξηγώντας ότι τα «αναλογικά» αντίποινα της νύχτας «ολοκληρώθηκαν».

Πρόσθεσε ότι «οι σημερινές πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν σε αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ συνιστούν “νόμιμη αυτοάμυνα” και ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποφεύγουν να την αποτιμήσουν στηριζόμενοι σε “ψευδαισθήσεις”.

Σύμφωνα με τον ειδικό στις ένοπλες, σιιτικές οργανώσεις Φίλιπ Σμάιθ, «οι βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν εναντίον αμερικανικών στόχων σηματοδοτούν μια νέα φάση».

Το Ιράν «έστειλε μια δημόσια και ευρεία απάντηση για να στείλει μήνυμα», επισήμανε, εξηγώντας ότι τη συνέχεια ενδέχεται να δώσουν «οι πράκτορες του Ιράν», οι πολλές ένοπλες φιλοϊρανικές οργανώσεις στο Ιράκ, τον Λίβανο, τη Συρία και αλλού.

Ένδειξη της ανησυχίας για κλιμάκωση της κατάστασης είναι και η απόφαση της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Federal Aviation Administration, FAA), η οποία απαγόρευσε στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να κάνουν πτήσεις στον εναέριο χώρο του Ιράκ, του Ιράν και του Κόλπου.

Εξάλλου η τιμή του πετρελαίου σημείωσε αύξηση κατά περισσότερο από 4,5% σήμερα το πρωί στις αγορές της Ασίας.

Απομάκρυνση ξένων στρατιωτών

Οι Φρουροί της Επανάστασης συμβούλευσαν την Ουάσινγκτον να απομακρύνει τα στρατεύματά της που έχει αναπτύξει στην περιοχή «προκειμένου να αποφύγει νέες απώλειες», ενώ απείλησαν και το Ισραήλ όπως «και τις συμμαχικές κυβερνήσεις» των ΗΠΑ, με πρώτες τις χώρες του Κόλπου.

Ο βομβαρδισμός από το Ιράν πραγματοποιήθηκε λίγη ώρα αφού ολοκληρώθηκε η κηδεία του Σουλεϊμανί, ο οποίος δολοφονήθηκε την Παρασκευή στη Βαγδάτη μαζί με τον Ιρακινό Αμπού Μέχντι αλ Μουχάντις επικεφαλής φιλοϊρανικής, παραστρατιωτικής οργάνωσης στο Ιράκ η οποία έχει πλέον ενταχθεί στον ιρακινό στρατό.

Ήδη τις προηγούμενες ημέρες αρκετές χώρες μέλη του συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών υπό τις ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει την απομάκρυνση των στρατιωτών τους από το Ιράκ, αφού δεκάδες ρουκέτες πλήττουν εδώ και εβδομάδες τις βάσεις όπου σταθμεύουν.

Η Γαλλία και η Ιταλία ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να παραμείνουν στο Ιράκ, όμως ο Καναδάς και η Γερμανία επεσήμαναν ότι μετακινούν μέρος των στρατιωτών τους προς την Ιορδανία και το Κουβέιτ. Το ΝΑΤΟ αποφάσισε επίσης να αποσύρει προσωρινά μέρος του προσωπικού του από το Ιράκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο απομάκρυνσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, παρά τη σχετική επιστολή του αμερικανικού στρατού που ήρθε στη δημοσιότητα χθες, Τρίτη, από λάθος.

«Προετοιμάστε τα φέρετρά τους»

Η επιδρομή στη Βαγδάτη που κόστισε τη ζωή στον Σουλεϊμανί και τον αλ Μουχάντις ενίσχυσε το αντιαμερικανικό αίσθημα στη Μέση Ανατολή.

Το κοινοβούλιο του Ιράν υιοθέτησε χθες εκτάκτως νομοσχέδιο που χαρακτηρίζει όλες τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «τρομοκρατικές οντότητες».

Την ίδια ώρα φιλοϊρανικές ομάδες στο Ιράκ ανακοίνωσαν ότι σχηματίζουν κοινό μέτωπο για να συντονιστούν με το Ιράν και το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ και να «δώσουν μια αυστηρή και προσεγμένη απάντηση στις τρομοκρατικές αμερικανικές δυνάμεις».

«Οι Αμερικανοί πεζοναύτες πρέπει να επιστρέψουν αμέσως στα κρησφύγετά τους για να προετοιμάσουν τα φέρετρά τους διότι σχηματίστηκαν “τα τάγματα της διεθνούς αντίστασης”», απείλησαν.

via

Όλη η επικαιρότητα