Categories: Ελλάδα

Ηράκλειο: Παραμένει σε νοσοκομείο ο 14χρονος μαθητής που έπεσε θύμα βιασμού

Share

Γνώρισαν το πιο σκληρό πρόσωπο της ζωής από τους ανθρώπους που θα έπρεπε να τους προστατεύουν.  Απομακρύνθηκαν από τα ακατάλληλα ή κακοποιητικά οικογενειακά τους περιβάλλοντα και κατέληξαν, αντί σε μια δομή που θα τα αγκαλιάσει και θα τα βοηθήσει να σταθούν στα πόδια τους, ξεχασμένα σε ένα θάλαμο της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ.

Δύο έφηβοι, 15 και 14 ετών, ο ένας από προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον και ο άλλος θύμα βιασμού από τον σύντροφο της μητέρας του σε ένα θάλαμο νοσοκομείου. Ο ένας εδώ και περίπου 40 ημέρες και άλλος εδώ και 20. Με τη θλίψη που η ζωή χάραξε στα πρόσωπα και στα βλέμματά τους. Με την εγκατάλειψη ακόμη και από την πολιτεία, από τους θεσμούς που ανέλαβαν να τα προστατεύσουν.

Η έλλειψη δομών έχουν οδηγήσει σε μια ασφυκτική κατάσταση τα δύο αγόρια. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές, το προσωπικό του νοσοκομείου κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό ώστε να νιώσουν καλύτερα. Όμως, δεν είναι οι ειδικοί που ξέρουν πώς να προσεγγίσουν τα παιδιά και να τα βοηθήσουν να επουλώσουν τις πληγές τους.

Ούτε το περιβάλλον ενός νοσοκομείου είναι το κατάλληλο για την παραμονή αυτών των παιδιών. Με τα κλάματα των νοσηλευόμεων παιδιών τριγύρω, με τη συνήθη, αλλά δύσκολη καθημερινότητα ενός νοσοκομείου, όπου η κίνηση γιατρών, νοσηλευτών, ασθενών, συνοδών είναι αδιάκοπη. «Τα παιδιά δε μπορούν να κοιμηθούν, επιβαρύνονται κι άλλο ψυχολογικά. Σπαράζει η ψυχή μας να τα βλέπουμε εδώ» είπε στην ΕΡΤ Ηρακλείου εργαζόμενη στο νοσοκομείο.

«Δεν είναι λογικό να παραμένουν στο νοσοκομείο υγιή παιδιά. Δεν είναι το κατάλληλο περιβάλλον. Ούτε είναι ο ρόλος του νοσοκομείου η φύλαξη παιδιών με κοινωνικά προβλήματα» δήλωσε από την πλευρά του ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Χαλκιαδάκης. Το πρόβλημα, όπως διευκρίνισε, οφείλεται στην έλλειψη δομών, με αποτέλεσμα, παρά τις επανειλημμένες κρούσεις προς την Εισαγγελία, τα παιδιά να παραμένουν, χωρίς να είναι άρρωστα, στην Παιδιατρική Κλινική.

Χθες το μεσημέρι, έφτασε στο νοσοκομείο εισαγγελική εντολή για τη μεταφορά του μεγαλύτερου αγοριού, που παραμένει στο νοσοκομείο από τις 15 Μαΐου, σε κατάλληλη δομή, στη Νεάπολη. Με την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει άμεσα, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στον 14χρονο, ο «γολγοθάς» του οποίου συγκίνησε το πανελλήνιο πριν από περίπου 20 ημέρες, όταν ο ίδιος και ο μεγαλύτερος αδερφός του κατήγγειλαν τον βιασμό τους από τον Σύρο σύντροφο της μητέρας τους. Και, δυστυχώς, η διαδρομή προς μια κατάλληλη δομή δεν είναι ούτε στη δική του περίπτωση σύντομη ή ομαλή.