Categories: Κόσμος

Ιράν: Φοιτήτριες αποδοκίμασαν τον πρόεδρο Ραϊσί – Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις

Share

Φοιτήτριες στην Τεχεράνη φώναζαν «άντε χάσου» στον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, όταν επισκέφθηκε σήμερα το πανεπιστήμιό τους και καταδίκασε τους διαδηλωτές που κινητοποιήθηκαν με αφορμή τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών.

Ο Ραϊσί μίλησε σε καθηγητές και φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Αλζάχρα της Τεχεράνης και απήγγειλε ένα ποίημα που παρομοιάζει τους «ταραξίες» με μύγες.

Οι διαδηλώσεις στο Ιράν μπαίνουν στην τέταρτη εβδομάδα τους.

«Φαντάζονται ότι μπορούν να επιτύχουν τους κακούς σκοπούς τους στα πανεπιστήμια. Έχουν άγνοια ότι οι φοιτητές και οι καθηγητές μας επαγρυπνούν και δεν θα επιτρέψουν στον εχθρό να πραγματοποιήσει τους κακούς σκοπούς του», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter από την ακτιβιστική ιστοσελίδα 1500tasvir δείχνει φοιτήτριες να φωνάζουν ρυθμικά «Ραϊσί, άντε χάσου» και «Μουλάδες, άντε να χαθείτε», την ώρα που ο πρόεδρος επισκέπτεται το πανεπιστήμιο. Σε άλλοι βίντεο φοιτητές λένε «Δεν θέλουμε έναν διεφθαρμένο επισκέπτη», αναφερόμενοι στον Ραϊσί.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει την αυθεντικότητα των βίντεο.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, η 22χρονη Μαχσά Αμινί δεν πέθανε λόγω χτυπημάτων στο κεφάλι και στα άκρα που δέχτηκε όσο ήταν υπό κράτηση από την αστυνομία αλλά ο θάνατός της οφείλεται σε μια προϋπάρχουσα πάθηση. Η Αμινί, που ήταν κουρδικής καταγωγής, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της και πέθανε τρεις ημέρες αργότερα. Ο θάνατός της πυροδότησε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα – τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ηγεσία του Ιράν εδώ και πολλά χρόνια.

Γυναίκες βγάζουν τις μαντίλες τους αψηφώντας το ιερατείο ενώ οργισμένα πλήθη ζητούν την απομάκρυνση του ανωτάτου πνευματικού ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Η κυβέρνηση λέει ότι οι διαμαρτυρίες είναι ένα σχέδιο των εχθρών του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και κατηγορεί τους ένοπλους αντιφρονούντες για βιαιοπραγίες κατά τις οποίες φέρεται να έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 20 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περισσότεροι από 185 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκατοντάδες τραυματίστηκαν και χιλιάδες συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Μετά το κάλεσμα για μαζικές διαδηλώσεις σήμερα, οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και έκαναν χρήση δακρυγόνων στις κουρδικές πόλεις Σαναντάτζ και Σακέζ, ανέφερε η ιρανοκουρδική οργάνωση Hengaw.

Στη Σαναντάτζ, την πρωτεύουσα της επαρχίας του Κουρδιστάν, ένας άνδρας κειτόταν νεκρός στο αυτοκίνητό του και μια γυναίκα ούρλιαζε «Αδιάντροποι», σύμφωνα με τη Hengaw που υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν τον άνδρα όταν κόρναρε σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Όμως ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός της αστυνομίας επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι δεν χρησιμοποιούνται αληθινές σφαίρες και ότι ο άνδρας σκοτώθηκε από «αντεπαναστάτες» (ένοπλους αντιφρονούντες), όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο IRNA.

Ένα βίντεο δείχνει μια νεαρή γυναίκα αναίσθητη στο έδαφος, αφού κατά τα φαινόμενα την πυροβόλησαν στην πόλη Μασχάντ. Άλλοι διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί γύρω της για να την βοηθήσουν.

Η οργάνωση Iran Human Rights που εδρεύει στη Νορβηγία ανέφερε στον ιστότοπό της ότι στις διαδηλώσεις έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 185 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 19 παιδιά. Οι μισοί από τους θανάτους καταγράφηκαν στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν.

Η κρατική τηλεόραση έδειχνε πλάνα του Αγιατολάχ Χαμενεΐ στο βραδινό δελτίο ειδήσεων, όταν η μετάδοση διακόπηκε, προφανώς από χάκερ. Η εικόνα του Αγιατολάχ τυλίχθηκε στις φλόγες και εμφανίστηκε το μήνυμα «Σήκω και ενώσου μαζί μας», μαζί με τη διεύθυνση της ομάδας χάκερ «Ενταλατέ Αλί» στο διαδίκτυο.

Η ομάδα αυτή είχε αποκαλύψει πέρσι την κακομεταχείριση κρατουμένων σε μια φυλακή όπου στέλνονται κυρίως πολιτικοί κρατούμενοι.

Έκκληση για ενότητα

Ο πρόεδρος Ραΐσί, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και ο επικεφαλής του δικαστικού σώματος έκαναν νωρίτερα έκκληση για ενότητα. «Τώρα, η ιρανική κοινωνία χρειάζεται την ενότητα όλων των στρωμάτων της, ανεξαρτήτως γλώσσας, θρησκείας και εθνότητας, για να ξεπεράσει την εχθρότητα και τον διχασμό που σπέρνουν οι αντιιρανοί» ανέφερε ο Ραϊσί στο μήνυμά του που μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Πλάνα που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν διαδηλωτές να κάνουν πορεία στην πόλη Μπαμπόλ, στο βόρειο Ιράν. Πολλές αναρτήσεις ανέφεραν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας περικύκλωσαν φοιτητές που διαδήλωναν σε ένα πανεπιστήμιο. Η Hengaw έδωσε επίσης στη δημοσιότητα ένα βίντεο όπου ιατρονοσηλευτικό προσωπικό προσπαθεί να κάνει ανάνηψη σε ένα άτομο και ανέφερε ότι ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε από τον πυροβόλησαν στην κοιλιακή χώρα, στην πόλη Σαναντάτζ.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τη γνησιότητα του βίντεο.

Ένα από τα σχολεία στην πλατεία της πόλης Σακέζ ήταν γεμάτο με κορίτσια που φώναζαν το σύνθημα «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία», σύμφωνα πάντα με τη Hengaw.

Και ο λογαριασμός 1500tasvir στο Twitter έκανε λόγο για πυροβολισμούς εναντίον διαδηλωτών σε δύο κουρδικές πόλεις.

Ένας φοιτητής που κατευθυνόταν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Τεχεράνη είπε ότι δεν φοβάται μήπως τον συλλάβουν ή τον σκοτώσουν. «Μπορούν να μας σκοτώσουν, να μας συλλάβουν αλλά δεν θα σιωπήσουμε άλλο. Οι συμφοιτητές μας είναι στη φυλακή. Πώς να σιωπήσουμε;» είπε στο Reuters ο φοιτητής, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης υποβάθμισαν τις κινητοποιήσεις στην Τεχεράνη, κάνοντας λόγο για «περιορισμένες» διαδηλώσεις σε δεκάδες περιοχές. Ένα μέσο μετέδωσε ότι πολλοί έμποροι έκλεισαν τα καταστήματά τους γιατί φοβήθηκαν μήπως υποστούν ζημιές στις ταραχές, διαψεύδοντας ότι έχει κηρυχθεί απεργία.

Σύμφωνα με το NetBlocks, η σύνδεση στο διαδίκτυο έχει διακοπεί και πάλι στην πόλη Σαναντάτζ.