Categories: Κόσμος

Ιράν: Περισσότεροι από 70 νεκροί σε μια εβδομάδα στις διαδηλώσεις

Share

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 72 ανθρώπους, εκ των οποίων 56 σε κουρδικές περιοχές της χώρας την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια καταστολής των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος, ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights (IHR), με έδρα το ‘Οσλο.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί στους 416 από την έναρξη των διαδηλώσεων που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου, μετά την σύλληψή της για παραβίαση των ενδυματολογικών κανόνων που εφαρμόζονται στις Ιρανές. Οι διαδηλώσεις έχουν εξελιχθεί σε ευρύ κίνημα διαμαρτυρίας.

Μεταξύ των θυμάτων είναι 51 παιδιά και 21 γυναίκες, σύμφωνα με την IHR.

Τις τελευταίες επτά ημέρες, η πλειονότητα των θυμάτων έχει καταγραφεί σε περιοχές του δυτικού Ιράν όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Κούρδοι, περιοχές όπου η Τεχεράνη έχει στείλει ενισχύσεις καθώς εντείνονται οι διαδηλώσεις.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις – Μαχαμπάντ, Τζαβανρούντ και Πιρανσάρ – που συχνά συνδέονταν με κηδείες ανθρώπων που σκοτώθηκαν από την αστυνομία.

Η Hengaw, μια μκο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Κούρδων του Ιράν, που επίσης εδρεύει στη Νορβηγία, κατηγόρησε τις αρχές ότι εκτόξευσαν πραγματικά πυρά εναντίον διαδηλωτών.

Σύμφωνα με την Hengaw, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στην Τζαβανρούντ, όπου αρκετές χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να αποτίσουν φόρο τιμής σε διαδηλωτές που έχασαν τη ζωή τους μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Το NetBlocks, ένας ιστότοπος με έδρα το Λονδίνο που παρακολουθεί τους αποκλεισμούς πρόσβασης στο διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο, ανέφερε ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο αποκλείστηκε “για τρεισήμισι ώρες” χθες, Δευτέρα, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και του ποδοσφαιρικού αγώνα της εθνικής ομάδας του Ιράν στο Παγκόσμιο Κύπελλο κατά τον οποίο οι Ιρανοί ποδοσφαιριστές δεν τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο.