Ελλάδα

Ηριάννα και Περικλής: Μια ιστορία… τρομονόμου έφτασε στο τέλος της

Ακούστε το άρθρο

Ο τρομονόμος που τους κράτησε στην φυλακή και
η περιπέτεια που τέλειωσε με την αθώωσή τους..

«Η κατάθεση Παπαλάμπρου ελέγχεται σοβαρά για την αξιοπιστία της. Τα στοιχεία δεν έδειξαν τίποτε. Δεν αποδείχτηκε παράνομη δραστηριότητα. Οι κοινωνικές συναναστροφές δεν ποινικοποιούνται. Το DNA είναι εργαλείο εντόνως αμφισβητούμενο». Με αυτήν την εισαγωγή ο πρόεδρος του μονομελούς Εφετείου ανακοίνωσε την απόφαση της αθώωσης της Ηριάννας και του Περικλής: Ομοφώνως αθώοι χωρίς αμφιβολίες. Τόνισε δε ότι η ιδεολογία και οι κοινωνικές επαφές δεν ποινικοποιούνται.

Μετά από έναν χρόνο η εξωφρενική περιπέτεια των δύο νέων έφτασε στο τέλος της. Είχε προηγηθεί ένα σπουδαίο κύμα αληλεγγύης και μία τραγελαφική δικαστική ιστορία. Η Ηριάννα και ο Περικλής είχαν καταδικαστεί πρωτοδίκως σε 13 χρόνια ο καθένας. Το κατηγορητήριο, που ήταν φτιαγμένο από τραπουλόχαρτα, τους κράτησε στην φυλακή έναν χρόνο.

Το χρονικό της υπόθεσης

Το 2011 η Ηριάννα κοιμάται στο σπίτι του -επίσης φοιτητή- φίλου της, Κωνσταντίνου. Εκείνος είχε φιλικές σχέσεις με κάποιου τότε υπόπτους, στη συνέχεια κατηγορούμενους για συμμετοχή στη Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς. Το βράδυ η Αντιτρομοκρατική κάνει έφοδο στο σπίτι και προσάγει των Κωνσταντίνο. Η Ηριάννα έδωσε οικειοθελώς δείγμα του DNA της.

Ο Κωνσταντίνος παραπέμπεται ως μέλος των Πυρήνων χωρίς κανένα στοιχείο εις βάρος του και αθωώνεται.

Το 2013 πλέον, η Ηριάννα συλλαμβάνεται με την κατηγορία ότι το DNA της ταυτοποιήθηκε σε ευρήματα στην Πολυτεχνειούπολη. Επρόκειτο για τον γεμιστήρα ενός όπλου που βρέθηκε σε ένα κουτί στην Πολυτεχνειούπολη το 2011, μαζί με άλλα όπλα. Αφήνεται ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. Στην ίδια υπόθεση βρίσκεται μπλεγμένος -και πλέον καταδικασμένος- ο τότε συγκάτοικος του Κωνσταντίνου, Περικλής. Ο Περικλής μετά τη σύλληψη του Κωνσταντίνου παρουσιάζεται ο ίδιος στις Αρχές

Το περιβόητο «δείγμα» του γενετικού της υλικού αναφέρθηκε πως… έχει τελειώσει κι έτσι ζητήθηκε από την πλευρά της Ηριάννας η τεκμηρίωση από έναν ειδικό γενετιστή καθηγητή, διδάκτορα Μοριακής Βιολογίας σε γαλλικό πανεπιστήμιο και γενικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Γενετικής και Ταυτοποίησης DNA.

Ο καθηγητής δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπορεί να γίνει ταυτοποίηση του DNA της Ηριάννας με το επίμαχο δείγμα που βρέθηκε στον γεμιστήρα.

Τον Οκτώβριο του 2017 η Ηριάννα και ο Περικλής καταθέτουν αίτηση αναστολής, η οποία απορρίπτεται.

Ποινικοποίηση των ιδεών και των προσωπικών σχέσεων

Σήμερα η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή τους. Από την αρχή της δικαστικής διαδικασίας, η Ηριάννα και ο Περικλής βρέθηκαν απολογούμενοι για την πολιτική τους ταυτότητα περισσότερο από την πολιτική τους δράση. Εφόσον το κατηγορητήριο είχε κενά και δεν μπορούσε να σταθεί ως ατράνταχτο, οι κατηγορούμενοι κλήθηκαν να κάνουν μία… δήλωση φρονημάτων.

Ερωτήθηκαν για την άποψή τους για την βία, τους ζητήθηκε να καταδικάσουν τις σπασμένες βιτρίνες έπειτα από τις πορείες αλληλεγγύης που έγιναν για εκείνους, θεωρήθηκε ύποπτο ως και ένα ταξίδι στην Βαρκελώνη, η οποία χαρακτηρίστηκε «μήτρα τρομοκρατών». Η Ηριάννα και ο Περικλής κατηγορήθηκαν για τις προσωπικές τους σχέσεις και τις «ακραίες» τους απόψεις, πράγμα που θυμίζει έντονα το μετεμφυλιακό κράτος.

Ο τρομονόμος

Το άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα φτιάχτηκε θεωρητικά με σκοπό την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής δράσης, αλλά κατέληξε να ποινικοποιεί και άλλες ενέργειες με αποτέλεσμα να καταστείλει συλλογικές δράσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την τρομοκρατία. Εισήχθη στην ελληνική νομοθεσία μέσω διεθνών και ευρωπαϊκών συμφωνιών.

Με τον τρομονόμο μπορούν να χαρακτηριστούν τρομοκρατικές ενέργειες ακόμα και πλημμελήματα, αρκεί οι Αρχές να κρίνουν πως τέτοιες ενέργειες είχαν ως στόχο την τρομοκρατία.

Ο τρομονόμος ποινικοποίησε τις πολιτικές δράσεις, τα φρονήματα (εφόσον κάποιος ύποπτος κατέληγε να βρίσκεται κατηγορούμενος για αυτά μέσω του τρομονόμου), τις προσωπικές σχέσεις, την προσωπική ζωή. Άφηνε ένα περιθώριο αυθαιρεσίας, βασιζόμενο στην κρίση του δικαστικού λειτουργού ή της αστυνομίας.

Ο τρομονόμος κράτησε στην φυλακή την Ηριάννα και τον Περικλή επί έναν χρόνο. Τον Ιούνιο του 2017 ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να τροποποιήσει το άρθρο 187Α, χωρίς να το καταργήσει. Αντ’ αυτού, προστέθηκε με προχειρότητα -και αποσύρθηκε μετά την κατακραυγή- η παράμετρος της ποινικοποίησης της δημόσιας πρόκλησης με οποιονδήποτε τρόπο.

ΠΗΓΗ

Όλη η επικαιρότητα