Ηλεία Συνεντεύξεις

Ειρήνη Τσεκούρα – Τούντα: «Το τραγούδι είναι η κινητήριος δύναμή μου»

Ακούστε το άρθρο

Η Ειρήνη Τσεκούρα – Τούντα έχει συνδέσει τη ζώη της με τη μουσική και το τραγούδι. Μας μιλά σε… πρώτο ένικο για τις εμπειρίες και τους στόχους της

Τι σημαίνει για εσάς και ποια θέση κατέχει το τραγούδι στη ζωή σας;

Αποτελεί βασικό κορμό στη ζωή μου. Θα μπορούσα να πω πως είναι η ψυχοθεραπεία μου, η πηγή έμπνευσής μου, η κινητήριος δύναμή μου.

Πως θα περιγράφατε το τραγούδι με μία λέξη;

Αν και μου είναι δύσκολο να χρησιμοποιήσω μόνο μία λέξη για να περιγράψω το τραγούδι, θα τολμήσω να πω “ζωή”. Με όλα όσα συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν… χαρά, λύπη, πάθος, έρωτας, πόνος, θλίψη, πόθος, αγωνία, αισιοδοξία, λαχτάρα, προσμονή, ευλογία, αγάπη.

Ποιες είναι οι δικές σας μουσικές επιρροές και ποιοι άνθρωποι αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για εσάς;

Ξεκινώντας από τον πατέρα μου, που έψελνε και τραγουδούσε υπέροχα τα δημοτικά παραδοσιακά μας τραγούδια, τα μουσικά ακούσματα, που επίσης με έχουν επηρεάσει, είναι οι μελωδικές γραμμές του Ζαμπέτα, του Χιώτη, του Μητσάκη, του Κουγιουμτζή, του Πλέσσα, του Θεοδωράκη, του Χατζηδάκι. Αισθάνομαι δέος και ριγώ όταν ακούω να ερμηνεύουν η Μαρινέλλα, η Μαίρη Λίντα, η Βάνου, η Μοσχολιού.

Για να ξεχωρίσει κάποιος αρκεί μόνο το ταλέντο;

Δεν αρκεί μόνο το ταλέντο… χρειάζεται συνεχής εκπαίδευση και συστηματική και σκληρή δουλειά για να μπορέσει κανείς να έχει εξελικτική πορεία αλλά και διάρκεια στο χρόνο.

Γράφετε μουσική και στίχους; Το έχετε προσπαθήσει;

Δυστυχώς δεν γράφω μουσική. Γράφω στίχους, αλλά δεν έχω τολμήσει ακόμα να τους χρησιμοποιήσω δημιουργώντας τραγούδια. Πιστεύω πως θα είναι το επόμενο βήμα μου σε σχέση με το τραγούδι.

Στις live εμφανίσεις σας συναναστρέφεστε μ’ αρκετό κόσμο… οι δύσκολες εποχές που διανύουμε, ποιες επιπτώσεις κατά την γνώμη σας έχουν επιφέρει στην ψυχολογία του Έλληνα;

Διαπιστώνω καθημερινά την μελαγχολία, την απαισιοδοξία και την απογοήτευση που διακατέχει τον Έλληνα πολίτη μέσα από την κρίση που βιώνει. Κι όμως το τραγούδι αποτελεί έναν σημαντικό τρόπο εξωτερίκευσης των συναισθημάτων και των απωθημένων του. Έρχεται να του προσφέρει ανάταση ψυχής, συντροφιά, παρηγοριά, τρόπο έκφρασης και διέξοδο.

Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να βάζουμε ταμπέλες στα τραγούδια, έντεχνο, ποιοτικό, εμπορικό, σκυλάδικο, νεολαϊκό… συμφωνείτε με αυτό;

Έχει επικρατήσει αυτός ο διαχωρισμός και η κατηγοριοποίηση του τραγουδιού. Όμως το τραγούδι είναι ένα και οφείλει να υπηρετεί το σκοπό για τον οποίο δημιουργείται: την έκφραση των συναισθημάτων του ανθρώπου. Όποια κι αν είναι η ταμπέλα που του βάζουν, ο σκοπός παραμένει ίδιος.

Ποιους ξεχωρίζετε από τη νέα γενιά τραγουδιστών;

Είναι γεγονός πως η νέα γενιά τραγουδιστών έχει επενδύσει σε σπουδές και γνώση, είναι καλλιεργημένη μουσικά κι έχει καταφέρει να αναπτύξει το επίπεδο της δημιουργίας. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιους γιατί σίγουρα θα αδικήσω τους υπόλοιπους.

Ποιά είναι τα σημεία-σταθμοί στην πορεία σας μέσα στο τραγούδι;

Νιώθω ευγνωμοσύνη και θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους που πίστεψαν σε μένα και μου προσέφεραν το δικαίωμα στην ευκαιρία. Ο κύριος Παναγιώτης Γκόγκας, μέλος του συγκροτήματος “Ζαχαρέϊκη Παρέα”, που μετονομάστηκε σε “Ολυμπιακή Κομπανία Ζαχάρως”. Τους μουσικούς Νίκο Καμίλη και Δημήτρη Μικελόπουλο, με τους οποίους δημιουργήσαμε το μουσικό σχήμα “Λαϊκό Πεντάγραμμο”, που μαζί με πλειάδα εξαιρετικών και ταλαντούχων μουσικών, διανύουμε μια δημιουργική δεκαετία, εμφανιζόμενοι τις χειμερινές περιόδους στο εστιατόριο “ΡΟΤΟΝΤΑ” στον Πύργο, και τις καλοκαιρινές σε κοινωνικές εκδηλώσεις, μουσικά events κ.α. Κομβικό σημείο στην πορεία μου είναι η γνωριμία μου με τον Χρήστο Χειλιώτη, από την Αρχαία Ολυμπία. Το 2014, στην πρώτη δισκογραφική αποτύπωση των στιχουργικών και μουσικών του εμπνεύσεων με τίτλο “Τα Όνειρά μας”, μου εμπιστεύθηκε να ερμηνεύσω τρεις δημιουργίες του, “Αφήστε με-Αφήστε με”, “Γυμνή την Θέλω την Ψυχή” και “Με Είπες Πριγκιπέσσα”. Το 2015, στη δεύτερη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο “Βήματα της Νύχτας”, ερμήνευσα τις δημιουργίες του “Άδειο Ποτήρι” και “Να ‘μουν Κάτι από Σένα”. Τον Απρίλιο του 2016, η γνωριμία μου με την στιχουργό Χριστίνα Νιώτη και τον συνθέτη Δημήτρη Κορδατζή, “γέννησε” το τραγούδι με τίτλο “Ανάθεμά την, την καρδιά”. Ο δημιουργικός οίστρος του Χρήστου Χειλιώτη και της Χριστίνας Νιώτη αποτυπώθηκε στο τραγούδι “Στις Αλάνες”.

Μιλήστε μας για το νέο σας τραγούδι με τίτλο «Θέλω να σε δω ξανά»…

Θεωρώ ότι η συνεργασία μου με τον συνθέτη Στέλιο Χαλβατζή και τον στιχουργό Γιώργο Μπόϊτση, μου προσέφερε το ωραιότερο δώρο γενεθλίων που έχω λάβει ποτέ, το τραγούδι “Θέλω να σε δώ Ξανά”. Ένα δυναμικό ζεϊμπέκικο που αποτυπώνει τη σύγχρονη πραγματικότητα και σε ξεσηκώνει με το άκουσμα της πρώτης στροφής. Μία ευλογημένη γνωριμία που “κυοφορεί” πολλές εκπλήξεις για το μέλλον και με χαροποιεί ιδιαίτερα.

Στόχους θέτετε στην ζωή σας; Ποιος είναι ο πιο άμεσος;

Επειδή μου αρέσει να ζω τα όνειρά μου, ναι, θέτω στόχους. Ο πιο άμεσος είναι η ολοκλήρωση της πρώτης προσωπικής δισκογραφικής μου δουλειάς και ο αμέσως επόμενος η πραγματοποίηση συναυλιών για τους Έλληνες του Κόσμου!

Που μπορεί να σας ακούσει κανείς αυτό το διάστημα;

Διανύουμε την περίοδο των τελευταίων εμφανίσεών μας κάθε Σάββατο βράδυ στο εστιατόριο “ΡΟΤΟΝΤΑ” στον Πύργο. Για όλες τις επόμενες εμφανίσεις μας, σας παραπέμπω στην σελίδα του συγκροτήματός μας στο FacebookΛαϊκό Πεντάγραμμο“.

Bio

Η Ειρήνη Τσεκούρα-Τούντα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Η/Υ και marketing επιχειρήσεων και δημιούργησε την οικογένειά της. Από το καλοκαίρι του 2004 κατοικεί μόνιμα στη Ζαχάρω. Καταγόμενη από μουσική οικογένεια, είχε έμφυτη (και αναπόφευκτη όπως τονίζει η ίδια), την ανάγκη να εκφραστεί με το τραγούδι. Συμμετείχε πάντοτε τραγουδώντας στις σχολικές εορταστικές εκδηλώσεις, αλλά και αργότερα ως μέλος σε μουσικά σχήματα.

Όλη η επικαιρότητα