Ελλάδα

Ήρθε… το αναβολόσημο: Νέο «χαράτσι» για αναβολές στις δίκες

Ακούστε το άρθρο

Ένα νέο «χαράτσι» για τις τσέπες των πολιτών ξεκινά να εφαρμόζεται από σήμερα που αναπροσαρμόζονται τα τέλη, τα παράβολα καθώς και τα δικαστικά έξοδα που επιβάλλονται στην πολιτική, διοικητική και ποινική Δικαιοσύνη σύμφωνα με το νόμο 4446/2016, που έχει ήδη ψηφισθεί. Σε αυτό τον νόμο εντάσσονται και προοδευτικά τα τέλη, τα παράβολα και τα δικαστικά έξοδα στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού παραβόλου της γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Για πρώτη φορά ωστόσο στα χρονικά των Ελληνικών Δικαστηρίων καθιερώνεται το («αναβολόσημο») το οποίο θα κυμαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από 20 ευρώ μέχρι και 50 ευρώ ανάλογα με την δίκη.

Δηλαδή, όταν οι δικηγόροι ζητούν την αναβολή εκδίκασης των υποθέσεών τους, ανάλογα με το βαθμό του δικαστηρίου (εκτός των περιπτώσεων αποχής των δικηγόρων), θα πρέπει ο εκάστοτε «εντολέας» τους, ο πολίτης, να καταβάλλει και το αντίστοιχο ποσό του «αναβολόσημου», που πρέπει να προσκομίζεται στα δικαστήρια προκειμένου να αναβάλλονται οι ειδικές δίκες. Ο διάδικος, σύμφωνα με πηγές, θα πρέπει να πληρώνει πρώτα αυτό το παράβολο, να το προσκομίζει στις αρμόδιες Αρχές και στη συνέχεια να κάνει την αίτηση αναβολής της δίκης του.

Στα πλαίσια του νέου νόμου επίσης, το παράβολο για την κατάθεση μήνυσης μειώνεται από τα 100 ευρώ στα 50 ευρώ και στα 70 ευρώ κατά περίπτωση, όπως επίσης μειώνονται και τα παράβολα για δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής περίπου στο ποσό των 45 ευρώ.

Κύκλοι των δικηγόρων αναφέρουν πως είναι η πρώτη φορά στα χρονικά των Ελληνικών Δικαστηρίων που καθιερώνεται τέτοιο παράβολο ενώ όπως αναφέρεται ο στόχος της κυβέρνησης είναι με την εφαρμογή του «αναβολόσημου» να περιορίσει τα πολλά αιτήματα αναβολών και τις συνεχόμενες αναβολές των δικαστικών υποθέσεων. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει και προφανής δημοσιονομικός στόχος γιατί μέσω του συγκεκριμένου μέτρου η Κυβέρνηση σκοπεύει να εισπράξει μεγάλα ποσά.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, για το συγκεκριμένο θέμα δήλωσε στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ», ότι: «Η υποχρέωση προσκόμισης ειδικού παραβόλου προκειμένου τα δικαστήρια να χορηγούν αναβολές στις αστικές δίκες συνοδεύτηκε ήδη από την πρώτη ήμερα με σοβαρά προβλήματα εφαρμογής, που καθιστούν επιβεβλημένη τουλάχιστον την αναστολή εφαρμογής του μέτρου αυτού. Πολλά πρακτικά θέματα δεν έχουν ακόμα διευθετηθεί, με κυριότερο εξ αυτών το γεγονός ότι το παράβολο είναι αποκλειστικά ηλεκτρονικό και δεν έχει προβλεφθεί η δυνατότητα έκδοσης εντύπου παραβόλου. Δεν έχουν επίσης διευθετηθεί ζητήματα που ανακύπτουν όταν το αίτημα αναβολής είναι κοινό από όλες τις διάδικες πλευρές και επίσης δεν έχει προβλεφθεί η τύχη του παραβόλου σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος αναβολής. Για το λόγο αυτό οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας έχουν ζητήσει την επανεξέταση του όλου ζητήματος και σε κάθε περίπτωση την αναστολή εφαρμογής του μέτρου μέχρι την αντιμετώπιση των ανωτέρω προβλημάτων».

ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ

giakoumelou@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα