Οικολογία

Ήρθε η ώρα να σκεφτούμε «πράσινα» με το Kimbino

Έχετε αναλογιστεί ποτέ ποιο είναι το αποτύπωμά σας στον πλανήτη;

Εσείς πόσο συχνά σκέφτεστε το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα στην καθημερινή σας ζωή; Με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς ίσως πρέπει να συμπεριλάβετε στους στόχους σας το περιβάλλον αφού η προστασία του είναι κάτι που μας αφορά όλους.

 

Τα τελευταία χρόνια έχουμε όλοι γίνει μάρτυρες των συνεπειών που έχει η ανθρώπινη δραστηριότητα στον πλανήτη. Η αλόγιστη χρήση πλαστικού έχει οδηγήσει σε τόνους σκουπιδιών που ρυπαίνουν τις θάλασσές μας. Η ατμόσφαιρα μολύνεται καθημερινά από καυσαέρια. Από την άλλη πλευρά η υπέρμετρη χρήση χαρτιού έχει ως αποτέλεσμα την αποψίλωση των τροπικών δασών, των πνευμόνων δηλαδή του πλανήτη μας. Όλα αυτά οδηγούν στο γνωστό σε όλους φαινόμενο του θερμοκηπίου, στην αλλαγή του κλίματος παγκοσμίως καθώς και στην εξαφάνιση πολλών ζώων.

Το γνωρίζατε πως από ένα δέντρο μπορούμε να πάρουμε 80.000 κόλλες Α4; Το αντίτιμο βέβαια είναι σημαντικό: 7000 λίτρα καθαρού οξυγόνου, τόσο όσο χρειάζονται 50 ενήλικες για μια ημέρα! Από την άλλη πλευρά, οι ειδικοί λένε ότι το χαρτί μπορεί να ανακυκλωθεί έως και 7 φορές!

Σε έρευνα πάλι που δημοσιεύτηκε το 2015 αναφέρεται ότι η γη έχει κατά προσέγγιση 3,04 τρισεκατομμύρια δέντρα. Από αυτά 15,3 δισεκατομμύρια κόβονται κάθε χρόνο! Υπολογίστηκε έτσι ότι μέσα στα τελευταία 12 χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι καταφέραμε να αποψιλώσουμε το 46% των δασών όλου του πλανήτη!

Στην Ελλάδα παρότι στο παρελθόν έχουμε δείξει ότι έχουμε δυνατή περιβαλλοντική συνείδηση, η οικονομική κρίση μας έχει επηρεάσει αρνητικά, με τα στατιστικά να δείχνουν μείωση στα επίπεδα απορριμμάτων που καταλήγουν σε κέντρα ανακύκλωσης και διαχείρισης μεταλλικών και μη απορριμμάτων. Το 2018 όμως, χάρη στο πρόγραμμα της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπήρξε μια μικρή ανάκαμψη προς την σωστή κατεύθυνση.

Αυτό λοιπόν είναι το αποτύπωμά μας ως τώρα! Τι θα κάνουμε όμως από εδώ και πέρα;

Μια καλή αρχή είναι να εξοπλιστούμε με έναν κάδο ανακύκλωσης στο σπίτι. Κυκλοφορούν στο εμπόριο πολύ πρακτικοί κάδοι ανακύκλωσης που διαχωρίζουν τα διάφορα υλικά και έχουν χειρολαβή προκειμένου να μπορούμε να τους αδειάζουμε απευθείας στον μπλε κάδο χωρίς να χρησιμοποιήσουμε πλαστική σακούλα μιας χρήσης. Καλό θα ήταν επίσης να αγοράσουμε μια τσάντα για τα καθημερινά μας ψώνια προκειμένου να μη χρησιμοποιούμε τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης των σουπερμάρκετ που επιβαρύνουν και την τσέπη μας.

Καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας ότι σχεδόν τα πάντα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Εταιρείες όπως η H&M ανακυκλώνουν ακόμα και τα ρούχα! Ένα επόμενο βήμα είναι να ελαχιστοποιήσουμε όσο μπορούμε τη χρήση χαρτιού. Site σαν τοKimbinoενδιαφέρονται για το περιβάλλον και μας προσφέρουν τη δυνατότητα να περιηγηθούμε στα πιο πρόσφατα online φυλλάδια προσφορών όλων των καταστημάτων όπωςlidl φυλλάδιο,αβ φυλλάδιο κ.α. εύκολα και γρήγορα μέσα από το κινητό ή τον υπολογιστή και φυσικά χωρίς τη χρήση χαρτιού!

Επισκεφτείτε τώρα κιόλας το Kimbino προκειμένου να ανακαλύψετε τις προσφορές στα online οικολογικά φυλλάδια!

Όλη η επικαιρότητα