Ηλεία Πολιτική

Ισχυρή βούληση Κουντουρά να βάλει τέλος στην αναρχία της χερσαίας ζώνης στο λιμάνι Κατακόλου!

Σύσκεψη στο γραφείου της υπουργού Τουρισμού κας Ελενας Κουντουρά πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, μετά από αίτημα του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Πύργου κ. Λεωνίδα Βαρουξή. Στην εν λόγω σύσκεψη συμμετείχε και ο Ηλείος βουλευτής κ. Μάκης Μπαλαούρας,  καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Τουρισμού.

Η κα υπουργός φάνηκε γνώστης πολλών σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το λιμάνι και κυρίως όσων  αφορούν την άναρχη επί μακρόν κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της χερσαίας ζώνης, με τα απαράδεκτα φαινόμενα άγρας πελατείας που συνεχώς επιδεινώνονται χωρίς να υπάρχει προς το παρόν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα αυτό.

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου έθεσε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση προσφέροντας στην κα Κουντουρά πλήρη ενημέρωση και συγκεκριμένα ανέφερε το εξής

  1. Έχει δρομολογηθεί από τη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου υλοποίηση της πρώτης προτεραιότητας, ήτοι της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και έχει δημιουργηθεί υποχρεωτική λωρίδα διάβασης των πεζών, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος,  όπως είχε συμβεί στο παρελθόν. Δυστυχώς η πλήρης εφαρμογή της ισχύουσας μέχρι πρότινος κυκλοφοριακής μελέτης ήταν αδύνατος, καθότι συναρτάται με την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης της χερσαίας ζώνης.
  2. Επιπρόσθετα η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου είχε πάρει απόφαση αυστηρότατων προδιαγραφών εισόδου των πούλμαν voucher εντός της χερσαίας ζώνης , με τον όρο ότι θα τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
  3. Ο κος Βαρουξής εξήγησε στην κα Υπουργό ότι η τελική λύση πρέπει να είναι μία λύση ανεξάρτητη της δυνατότητας οιασδήποτε παρέμβασης των τοπικών εμπλεκομένων αρχών ( Λιμενικού Ταμείου και Λιμενικής Αρχής) και αυτή είναι η επέκταση του χώρου ISPS της Χερσαίας ζώνης. Λύση που θα αποτελέσει φραγή παρέμβασης από οποιονδήποτε και ασπίδα  προάσπισης των συμφερόντων των πλοίων κρουαζιέρας.

Αυτή τη στιγμή η εφαρμογή της υφιστάμενης κυκλοφοριακής μελέτης έχει ανασταλεί και έχει υποβληθεί προς έγκριση από τις προϊστάμενες αρχές πρόταση της λιμενικής αρχής για την εφαρμογή μιας νέας κανονιστικής διάταξης , όσον αφορά το κυκλοφοριακό ζήτημα εντός της χερσαίας ζώνης.

Από την πλευρά του ο κ. Μπαλαούρας επεσήμανε την ανάγκη εξέλιξης του τουριστικού μας λιμένα ως αφετηρίας home port, ήτοι και επιβίβασης επιβατών , κάτι που θα δώσει ξεχωριστή ώθηση στο λιμάνι και θα ενισχύσει παράλληλα οικονομικά την εμπορική κίνηση της περιοχής.

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λεωνίδας Βαρουξής συμπληρωματικά ανέφερε την προσπάθεια εμπλουτισμού εναλλακτικών μορφών τουρισμού,  κάτι που θα ωφελήσει και τις ναυτιλιακές εταιρείες , αλλά και θα δώσει νέες επιλογές στους τουρίστες , πλην της επίσκεψης των εμπορικών καταστημάτων του Κατακόλου και της καθιερωμένης επίσκεψης της Αρχαίας Ολυμπίας.

Ιδιαίτερα ανέφερε την προσπάθεια ανάδειξης του Πύργου ως ενδιάμεσου τουριστικού προορισμού , εφόσον δημιουργηθεί ένα συνολικό θελκτικό πακέτο προτάσεων , που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των τουριστών της κρουαζιέρας.

Όλη η επικαιρότητα