WEB tv Ελλάδα

Ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση από το συλλαλητήριο για το Σκοπιανό (FULL VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο για την ονομασία της ΠΓΔΜ και τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην πλατεία του Λευκού Πύργου, με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και κεντρικό σύνθημα «Η Μακεδονία Είναι Ελλάδα».

Δείτε ολόκληρο το βίντεο εδώ:

Όπως ανέφεραν από το μικρόφωνο οι διοργανωτές, στις 15:00 ο κόσμος που βρίσκεται στην παραλία της Θεσσαλονίκης υπολογίζεται στις 400.000.  Η ΕΛ.ΑΣ (εκτίμηση στις 13:00) κατεβάζει το νούμερο στους περίπου 100.000 ανθρώπους, μιλώντας για 284 πούλμαν.

Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μαζική συμμετοχή και ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση λένε αναλυτές.

Ενδεικτικό δε ότι η Ελλάδα απέχει πολύ από το να αντιμετωπίσει τέτοια -αναμφισβήτητα σοβαρά- ζητήματα με νηφαλιότητα και όχι σε κλίμα πόλωσης τα επεισόδια στην πόλη της Θεσσαλονίκης μεταξύ των υπέρ και των κατά των συλλαλητηρίων, της χρήσης του όρου Μακεδονία από τα Σκόπια, κτλ.

Η εξέδρα στήθηκε στο πλακόστρωτο της νέας παραλίας, απέναντι από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και οι συγκεντρωμένοι κάλυπταν όλη τη γύρω περιοχή, έχοντας αποκλείσει την παραλιακή λεωφόρο, και εκτάθηκαν προς την πλευρά του Λευκού Πύργου, από τη μία πλευρά, και προς το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς», από την άλλη.

Παρόντες στο συλλαλητήριο ήταν ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος και δέκα ακόμη ιεράρχες, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Το «παρών» έδωσαν βουλευτές της Αντιπολίτευσης

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Ελενα Ράπτη, Σάββας Αναστασιάδης, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Μαρία Αντωνίου, συμμετείχαν στο συλλαλητήριο.

Παρών, ακόμη, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και οι βουλευτές του κόμματος του Μάριος Γεωργιάδης, Γιάννης Σαρίδης, Αριστείδης Φωκάς.

Επίσης, οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Κατσίκης, Γιώργος Λαζαρίδης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης.

Επίσης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ Κ.Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, πρώην βουλευτές από τον χώρο της Ν.Δ., δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων.

Οι βουλευτές της Ν.Δ. και ο Απόστολος Τζιτζικώστας περπάτησαν μέσα στο πλήθος, ενώ εκείνοι της Ενωσης Κεντρώων και των Ανεξάρτητων Ελλήνων πήγαν στον χώρο μπροστά και δίπλα από την εξέδρα.

Το συλλαλητήριο άρχισε λίγο μετά τις 2 μ.μ με χαιρετισμούς από εκπροσώπους ομοσπονδιών και συλλόγων και συνεχίζεται με τις ομιλίες.

Από το πλήθος ακούστηκαν αποδοκιμασίες για τους πολιτικούς και το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

«Γεμάτη» η παραλία

Στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας βρέθηκαν χιλιάδες κόσμου, με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών να κάνουν λόγο για πάνω από 300.000, οι οποίοι διαδήλωσαν ζητώντας τη μη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της γειτονικής χώρας.

Στη Θεσσαλονίκη έφθασαν εκατοντάδες πούλμαν από όλη τη χώρα, ενώ στην κινητοποίηση  συμμετείχαν και οι ιερείς της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης έπειτα από προτροπή του μητροπολίτη Άνθιμου, παρά την αντίθεση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Άνθιμος: Μακεδονία ίσον Ελλάδα

Τη στήριξή του στο συλλαλητήριο για την υπεράσπιση του ονόματος της Μακεδονίας εξέφρασε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο οποίος τέλεσε αρχιερατική θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία».

«Διαδηλώστε αδέλφια μου, Έλληνες Μακεδόνες, σε γη και θάλασσα σε γνωστούς και αγνώστους, σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς, σε Ρώσους και Ασιάτες, στα ανοιχτά πελάγη και στα πλάτη του ουρανού την μεγάλη αλήθεια, την μαρτυρία της ιστορίας, το τραγούδι των φονευθέντων ηρώων μας, τους ψαλμούς των μοναστηριών, της ιστορίας του αληθέστατο μήνυμα: Ότι, δηλαδή η Μακεδονία ήταν και είναι πατρίδα και λίκνο των Ελλήνων, και όπου Μακεδονία ίσον Ελλάδα και όπου Ελλάδα ίσον Μακεδονία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Αντισυγκέντρωση αντιεξουσιαστών

Την ώρα του συλλαλητηρίου, ομάδα αντιεξουσιαστών πραγματοποίησε αντισυγκέντρωση στην Καμάρα, ενώ ένταση σημειώθηκε όταν άτομα που κρατούσαν ελληνικές σημαίες πέρασαν μπροστά από την κατάληψη «Σχολείο», την ώρα που κατευθυνόταν προς το συλλαλητήριο. Τότε οι αντιεξουσιαστές τους επιτέθηκαν με πέτρες, μπουκάλια και φωτοβολίδες.

Νωρίτερα, στην Αθήνα ομάδες αντιεξουσιαστών επιτέθηκαν εναντίον πούλμαν που είχαν ξεκινήσει με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Σε εφαρμογή τα μέτρα της Τροχαίας

Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης εφαρμόζει έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τις μεσημβρινές ώρες.

Τμηματικά και ανάλογα με τον όγκο προσέλευσης των διαδηλωτών, έχουν προγραμματιστεί κυκλοφοριακές παρεμβάσεις σε βασικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήτοι στις οδούς Γ΄ Σεπτεμβρίου, Κουντουριώτη, Λεωφόρο Νίκης, 30ης Οκτωβρίου και Μεγάλου Αλεξάνδρου και σε άλλες κεντρικές οδούς (π.χ. Εγνατία, Τσιμισκή, Μητροπόλεως, Κ. Καραμανλή, Β. Όλγας).

Επίσης, ισχύει απαγόρευση στάσης και στάθμευσης στην οδό 26ης Οκτωβρίου (στο τμήμα της από την Δυτική Είσοδο μέχρι την πλατεία Δημοκρατίας), στην 30ης Οκτωβρίου, στη Λεωφόρο Νίκης και στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου (στο τμήμα της από τη Γ’ Σεπτεμβρίου μέχρι την οδό Παρασκευοπούλου).

 

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα