Categories: Οικονομία

Ισχυρό πλήγμα στο Χρηματιστήριο, έως 6% η βουτιά στις τράπεζες

Share

Κάτω των 850 μονάδων διολίσθησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι σημερινές απώλειες «έσβησαν» όλα τα κέρδη της εβδομάδας, ακυρώνοντας ένα μεγάλο μέρος του πρόσφατου rebound. Η διαφαινόμενη πολιτική κρίση, μετά τις παραιτήσεις σε Μαξίμου και ΕΥΠ, διαδράματισαν αρνητικό ρόλο στην επενδυτική ψυχολογία, οδηγώντας σε έντονες ρευστοποιήσεις.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ισχυρή πτώση κατά 2,11% και διαμορφώνεται στις 849,23 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 18 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (867,51 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 23 μονάδες (από 847,63 έως 870,22 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 56 εκατομμύρια ευρώ.

«Xάθηκαν» τα κέρδη στην εβδομάδα

Η μίνι κρίσι στο κυβερνητικό επιτελείο, μετά τις παραιτήσεις σε ΕΥΠ και Μαξίμου για την απόπειρα παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, επέδρασαν έντονα αρνητικά στη σημερινή ψυχολογία. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι πωλητές ανέβασαν ρυθμούς και οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη κάτω των στηριγμάτων των 850 μονάδων -και άρα κάτω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (866 μονάδες).

Την ίδια ώρα, τα μακροοικονομικά μεγέθη στις ΗΠΑ απέδειξαν ότι η αγορά εργασίας «αντέχει» στις πιέσεις, δίνοντας το περιθώριο στην κεντρική τράπεζα να συνεχίσει απερίσκεπτη την προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού, μέσω των αυξημένων επιτοκίων. Έτσι, στην επόμενη συνεδρίαση (21/9), δεν αποκλείεται να υπάρξει απόφαση για ακόμη μία επιθετική παρέμβαση. Κάτι που φυσικά, αποτελεί αρνητική εξέλιξη για τις μετοχές.

Εξαιτίας των παραπάνω, η θετική εικόνα στην εβδομάδα (ως απόρροια του πρόσφατου σερί των 7X7 ανοδικών συνεδριάσεων) «χάλασε» τελείως, με την ελληνική αγορά να «σβήνει» τα κέρδη του πενθημέρου και να περιορίζει στο 5,5% την άνοδο των τελευταίων 30 ημερών. Αντίστοιχη ήταν εικόνα και στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος μετρίασε στο 3% την εβδομαδιαία αύξηση και στο 11% τα κέρδη του 30ήμερου.

Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης, ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός, το «τσουχτερό» ενεργειακό κόστος και οι γεωπολιτικές προκλήσεις (πλέον και ο πολιτικός παράγοντας) παραμένουν στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής, καθώς ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς θα συμβεί σε μερικές εβδομάδες.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, και λαμβάνοντας υπόψη το εξασθενημένο επενδυτικό ενδιαφέρον του Αυγούστου, τα ανοδικά περιθώρια του Γενικού Δείκτη φαίνεται ότι σταδιακά εξαντλούνται, χωρίς να αποκλείεται, πάντως, μια μικρή παράταση της πλαγιο-ανοδικής αντίδρασης κατά τις επόμενες ημέρες ή τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα αποφεύγονται οι αρνητικές εξελίξεις. Ο μήνας – ορόσημο, βέβαια, φαίνεται ότι είναι ο Σεπτέμβριος, όταν αναμένεται να κριθούν πολλά από τα ανοιχτά μέτωπα των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,74% και τις 435 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,45%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,61% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,40%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση κατά 0,18%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones κινείται πτωτικά κατά 150 μονάδες, στον απόηχο των στοιχείων για την αγορά εργασίας.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές δείχνουν να διατηρούνται στα επίπεδα πέριξ των 90 δολαρίων, ως απόρροια των ανησυχιών για την παγκόσμια ζήτηση. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο -0,78% και τα 87,85 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καθορίζονται στο -0,57% και τα 93,58 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, διολισθαίνει αισθητά στο -1,07% και τα 1.787 δολάρια ανά ουγγιά.
πηγή:πρώτο θέμα