Ηλεία

Ισχυροποιείται η θέση του Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης – Δεν είναι «ορφανό» πια το Λιμανάκι Λεχαινών

Δεν είναι «ορφανό» πια το Λιμανάκι Λεχαινών. Μετά από μια έντονη συζήτηση για το Αλιευτικό Καταφύγιο του Αγ. Παντελεήμονα, το δημοτικό συμβούλιο Ανδραβίδας Κυλλήνης αποφάσισε κατά πλειοψηφία την υπαγωγή του στην περιοχή δικαιοδοσίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης.

«Όχι» ψήφισαν ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Δημήτρης Χάρδας, και η κ. Δήμητρα Φιτσάλου (πρόεδρος της ΤΚ Κυλλήνης) και λευκό η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος κ. Αλεξάνδρα Αλτούνη.

Ο κ. Χάρδας επικαλέσθηκε μελέτη περί ρευμάτων του καθηγητή κ. Γουδή του Πανεπιστημίου Πατρών, σύμφωνα με την οποία το Λιμανάκι λόγω δυτικού προσανατολισμού του προκαλεί καταστροφές στις παραλίες της περιοχής. «Η παραλία στο Robinson καταστράφηκε λόγω του λιμανιού Λεχαινών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χάρδας.

Ο δήμαρχος κ. Μοράντ από την πλευρά του τόνισε ότι από την στιγμή που το Λιμανάκι Λεχαινών περάσει στη δικαιοδοσία του Λιμενικού Ταμείου θα υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξής του μέσω προγραμμάτων, ενώ την ίδια στιγμή θα ισχυροποιηθεί η θέση του ΔΛΤ Κυλλήνης.

Επίσης στις τοποθετήσεις τους ο αναπληρωτής δήμαρχος κ. Διονύσης Μάλλιαρης και ο αντιδήμαρχος κ. Τάσος Μυλωνόπουλος τόνισαν ότι το λιμανάκι χρησιμοποιούν δεκάδες επαγγελματίες αλιείς όχι μόνο από τα Λεχαινά, αλλά από την Βάρδα, την Ν. και Π. Μανωλάδα.

Το θέμα έφερε στο ΔΣ με εισήγησή του ο κ. Ανδρέας Μίγκος:

Εισήγηση Ανδρέα Μίγκου

Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος κ. Ανδρέας Μίγκος είπε:

«Στη περιοχή αρμοδιότητας του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, εκτός από το λιμάνι της Κυλλήνης που φορέας διαχείρισης του είναι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης, βρίσκεται και το Αλιευτικό Καταφύγιο του Αγ. Παντελεήμονα το οποίο κατασκευάστηκε από την τότε Νομαρχία Ηλείας και με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Το συγκεκριμένο, δεν έχει φορέα διαχείρισης, με αποτέλεσμα να μην συντηρείται, να έχει επιχωθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του και να καταστρέφεται ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός που διαθέτει.

Το έργο που κόστισε πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ αφενός μεν καταστρέφεται αφετέρου δε καθίσταται  μη λειτουργικό.

Ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης για λόγους ασφαλείας χρηματοδοτεί τον ηλεκτροφωτισμό του.

Αποστείλαμε επιστολή στο Υπουργείο Ναυτιλιακής Πολιτικής με το οποίο ζητούσαμε να μας υποδείξει τις μελλοντικές μας κινήσεις για να επιλυθεί το ζήτημα αυτό.

Η απάντηση του Υπουργείου

Η απάντηση  του Υπουργείου (αριθμός πρωτοκόλλου 3112.9/87794/17) ήταν ότι :«…..σύμφωνα με το άρθρο του ν.2971/2001 (Α 285)….μεταξύ των σκοπών που επιτελούν που επιτελούν οι Φορείς Διοίκησης και Εκμετάλλευσης Λιμένα, συγκαταλέγεται και η εξυπηρέτηση της αλιευτικής κίνησης και ως εκ τούτου στις περιπτώσεις που υφίστανται γειτονικές προς αυτούς λιμενικές εγκαταστάσεις αλιευτικού χαρακτήρα, θα πρέπει να ενεργούν με γνώμονα την ανάληψη της διαχείρισής τους και την αποκατάσταση της νομιμότητας και εύρυθμής λειτουργίας τους.

Κατόπιν τούτου η Υπηρεσία μας κρίνει σκόπιμη την υπαγωγή του Αλιευτικού Καταφυγίου Αγίου Παντελεήμονος στην περιοχή δικαιοδοσίας  του Δ.ΛΤ Κυλλήνης, καθώς άλλωστε βρίσκεται   στα διοικητικά όρια του Δήμου σας. Προς το σκοπό αυτό πρέπει να γίνει έκδοση της προβλεπόμενης στο εδάφιο δ) της παραγράφου 3 του άρθρου 38 του νόμου 4250/2013 (Α102) κοινής απόφασης των υπουργών Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Αιγαίου, μετά από γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης.

Ακολούθως και μετά την υπαγωγή του εν θέματι Αλιευτικού καταφυγίου στην περιοχή  δικαιοδοσίας του Δημοτικού Λιμενικού ταμείου Κυλλήνης, ο εν λόγω φορέας θα πρέπει να μεριμνήσει για την χάραξη χερσαίας ζώνης λιμένα προκειμένου να ασκεί εκεί τις αρμοδιότητές του….»

Τα οφέλη

Και ο κ. Μίγκος συνέχισε: «Επιπλέον  θα υπάρξουν  και συγκριτικά πλεονεκτήματα   για το Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης, καθώς θα μπορεί να έχει έσοδα από εκμίσθωση αναψυκτηρίων και καντινών, από μίσθωση του χώρου για εκδηλώσεις κλπ

Επίσης το Αλιευτικό καταφύγιο θα μπορεί επιπλέον να ενταχθεί σε προγράμματα χρηματοδότησης πράγμα που δεν μπορούσε να γίνει μέχρι τώρα».

Δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη του, γιατί αν δεν ενταχθεί στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο θα καταστραφεί και μια επένδυση 3 εκατομμυρίων ευρώ, θα μείνει στο έλεος των καιρικών συνθηκών και του χρόνου.

Με βάση όλα τα παραπάνω  σας καλώ να ψηφίσουμε υπέρ της υπαγωγής του Αλιευτικού καταφυγίου Λεχαινών του Αγίου Παντελεήμονα, στο Δημοτικό Λιμενικό ταμείο κυλλήνης, σύμφωνα και με το έγγραφο του Υπουργείου για να συνεχιστεί η διαδικασία της υπαγωγής με την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης». Και τελικά κατά πλειοψηφία πέρασε η εισήγηση.

Όλη η επικαιρότητα