Ελλάδα

Ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ νότια της Λήμνου

16033_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 16:16 το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή νότια της Λήμνου.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, η σεισμική δόνηση σημειώθηκε 247 χιλιόμετρα Βορειοανατολικά της Αθήνας και περί τα 44 χιλιόμετρα ανατολικά, νοτιοανατολικά της Λήμνου. Το επίκεντρο εντοπίζεται μεταξύ των νησιών Λήμνου και Τενέδου και σε εστιακό βάθος 29 χιλιομέτρων.

Επτά λεπτά αργότερα σημειώθηκε στην ίδια περιοχή δεύτερη δόνηση 3,5 βαθμών.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην Αθήνα στη Βόρεια Ελλάδα, στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, στη γειτονική Βουλγαρία αλλά και στην Κωνσταντινούπολη.

Πάντως, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, εμφανίσθηκε καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει ιστορικό σεισμών αντίστοιχου μεγέθους.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

«Ξυπνάει» το Ρήγμα της Ανατολής ;

Πάντως, η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Λήμνου, επαναφέρει τη συζήτηση για ενεργοποίηση του Ρήγματος της Ανατολίας που ξεκινά νοτίως του Καυκάσου, διασχίζει τη Βόρεια Τουρκία και καταλήγει στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Από εκεί χωρίζεται σε τόξα. Το πρώτο με κατεύθυνση προς την Κωνσταντινούπολη και από εκεί προς τη Βουλγαρία και ο άλλος προς τα παράλια της Μικράς Ασίας και τη θάλασσα του Βορείου Αιγαίου.

Τον περασμένο Ιούνιο, ο διακεκριμένος Τούρκος σεισμολόγος Αχμέτ Μετέ Ισίκκαρα, είχε μιλήσει ευθέως για μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη έως το 2014. με βάση το ιστορικό της περιοχής.

Σχολιάζοντας τότε την τοποθέτηση του Τούρκου συναδέλφου του, o καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Τσελέντης, είχε δηλώσει πως θεωρεί πιθανό έναν μεγάλο σεισμό τα επόμενα χρόνια, στην συγκεκριμένη περιοχή, αφού έχει συσσωρευτεί μεγάλο ποσό σεισμικής ενέργειας.

Η θάλασσα του Μαρμαρά έχει ένα σεισμικό κενό σε τμήμα μήκους 100 χλμ., το οποίο δεν έχει «σπάσει» από το 1766 και είναι ικανό να «δώσει» σεισμό της τάξης των 7,4 Ρίχτερ. Οι μεγαλύτεροι σεισμοί στο ρήγμα έγιναν στο Γκάνος το 1912 και στο Ιζμίτ το 1999 (7,4 Ρίχτερ).

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 17 Αυγούστου 1999, το Ρήγμα της Ανατολής έδωσε σεισμό μεγέθους 7,4 Ρίχτερ, όπου σκοτώθηκαν 15.000 άνθρωποι στην Τουρκία. Ακολούθησε 21 ημέρες μετά, στις 7 Σεπτεμβρίου 1999, ο πολύνεκρος σεισμός μεγέθους 5,9 Ρίχτερ στην Αθήνα.

Ήδη δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, εκφράζουν τις ανησυχία τους για ενεργοποίηση του Ρήγματος της Ανατολής και κατά πόσο η Κωνσταντινούπολη θα αντέξει έναν αντίστοιχο, ή μεγαλύτερο, σεισμό όπως αυτός του 1999.

www.protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα