Οικονομία

Μπλόκο στη δόση από Ισπανία λόγω παραπομπής μελών του ΤΑΙΠΕΔ – Η απάντηση Μαξίμου

Ακούστε το άρθρο

Παρά την απόφαση για εκταμίευση της δόσης από το Eurogroup, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Ντε Γκίντος δήλωσε σήμερα το πρωί κατά την προσέλευσή του στο Ecofin ότι αν δεν λυθεί το θέμα που έχει προκύψει με την δικαστική παραπομπή τριών μελών του Δ.Σ του ΤΑΙΠΕΔ και έξι εμπειρογνωμόνων για απιστία τότε δεν θα γίνει και η απαραίτητη εκταμίευση.

Οι παραπάνω κατηγορούμενοι, μέλη του ΤΑΙΠΕΔ, είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τους ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς τρεις από αυτούς είναι μέλη της Κομισιόν, ένας Ισπανός, ένας Ιταλός και ένας Σλοβάκος.

«Αυτοί οι ειδικοί πήγαν στην Ελλάδα για να βοηθήσουν», είπε ο υπουργός οικονομικών της Ισπανίας Λ. Ντε Γκίντος και πρόσθεσε πως «το Εurogroup μετά τις προτροπές της Ιταλίας και της Ισπανίας θα μπορούσε να μπλοκάρει την εκταμίευση αν η κατάσταση αυτών των τριών ειδικών δεν λυθεί οριστικά».

Η χθεσινή συζήτηση στο Εurogroup για την Ελλάδα ξεκίνησε με έντονη κριτική προς την ελληνική κυβέρνηση για τις παραπάνω δικαστικές παραπομπές με τους υπουργούς Οικονομικών να θέτουν επίσης ως θέμα και την αποπληρωμή των δικαστικών εξόδων του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, που αθωώθηκε για τις κατηγορίες παραποίησης στοιχείων της στατιστικής υπηρεσίας.

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε στις δηλώσεις του πως για το θέμα των εμπειρογνώμων του ΤΑΙΠΕΔ  ο ίδιος και ο Ιταλός υπουργός οικονομικών το έχουν συζητήσει «για μεγάλο χρονικό διάστημα με τον κ. Τσακαλώτο», καθώς όπως είπε μπορεί να πέρασε ένας νόμος που τους προστατεύει αλλά ο δικαστής δεν τον εφαρμόζει. «Αν αυτοί δεν αθωωθούν η εκταμίευση δεν θα δοθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Μαξίμου: Κανένας λόγος ανησυχίας

«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου, στο πλαίσιο της έννομης τάξης και της δικαιοκρατίας, το θέμα που έχει προκύψει με τους τρεις εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ, να διευθετηθεί άμεσα και αποτελεσματικά», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές αναφορικά με την απειλή συσχέτισης καταβολής της δόσης και ασυλίας τριών στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως «δεν υφίσταται κανένας λόγος ανησυχίας».

Πηγή: kathimerini.gr

Όλη η επικαιρότητα