Κόσμος

Ισραήλ: Εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση η θανατική ποινή

Ακούστε το άρθρο
Νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή θανατικής ποινής σε «τρομοκράτες» ψηφίστηκε, σε πρώτη ανάγνωση, από την Κνεσέτ με οριακή πλειοψηφία, 52 ψήφους υπέρ και 49 κατά. Το νομοσχέδιο, που κατέθεσε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν και έχει τη στήριξη του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, για να θεσμοποιηθεί πρέπει να περάσει από τρεις γύρους ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο.

Ορίζει ότι τα στρατοδικεία θα μπορούν να αποφασίζουν με απλή πλειοψηφία θανατική ποινή για «τρομοκρατικά εγκλήματα».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της πρώτης ψηφοφορίας, ο Λίμπερμαν δήλωσε ότι ο νέος νόμος θα αποτελέσει ένα «ισχυρό αποτρεπτικό μέσο στους τρομοκράτες, σίγουρα πιο αποτελεσματικό από ό,τι η καταστροφή των σπιτιών των οικογενειών τους».

«Πρόκειται για απόδοση δικαιοσύνης σε ακραίες περιπτώσεις», δήλωσε ο Νετανιάχου, που ήταν παρών στη ψηφοφορία. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου, τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται μια πιο ενδελεχής συζήτηση και ότι το θέμα θα εξεταστεί σε επίπεδο υπουργών, πριν εισηχθεί εκ νέου στο κοινοβούλιο.

Σε ερώτηση ενός Ισραηλινού Άραβα βουλευτή κατά πόσον ο νόμος θα πρέπει επίσης να εφαρμόζεται σε Εβραίους που καταδικάζονται για δολοφονία Παλαιστινίων, ο Νετανιάχου απάντησε: «Καταρχήν ναι».

Ο τελευταίος θανατοποινίτης εκτελέστηκε στο Ισραήλ το 1962

«Θανατική ποινή για τρομοκράτες – Είναι καιρός να την εφαρμόσουμε στις πιο σοβαρές υποθέσεις», είχε δηλώσει από τον Ιούλιο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός όταν επισκέφτηκε τους συγγενείς των θυμάτων μιας επίθεσης ενός Παλαιστινίου που σκότωσε τρεις Ισραηλινούς εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Ενώ ο κόσμος κινείται προς την κατάργηση της θανατικής ποινής, το Ισραήλ εργάζεται για να επικυρώσει αυτό τον νόμο, που στοχεύει τους Παλαιστινίους», δήλωσε στο Reuters ο Καντούρα Φαρές, επικεφαλής της Ένωσης Παλαιστινίων Κρατουμένων.

Η θανατική ποινή προβλέπεται από τον ισραηλινό στρατιωτικό νόμο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αλλά δεν έχει ποτέ επιβληθεί. Η νομοθεσία εντός των αναγνωρισμένων συνόρων του Ισραήλ προβλέπει τη θανατική ποινή για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για προδοσία.

Ο τελευταίος θανατοποινίτης που εκτελέστηκε στο Ισραήλ, το 1962, ήταν ο αρχιτέκτονας του Ολοκαυτώματος Άντολφ Άιχμαν.

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα