Κόσμος

Ιστορική συμφωνία στον ΠΟΕ για την απελευθέρωση του εμπορίου

d770634d4097e588e2665d28e2f653a0.jpg
Ακούστε το άρθρο

Σε μία ιστορική συμφωνία για την απελευθέρωση του εμπορίου κατέληξε στη διάρκεια της υπουργικής συνόδου στο Μπαλί της Ινδονησίας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου. Παράγοντες του ΠΟΕ εκτιμούν ότι η συμφωνία θα μπορούσε να συνεισφέρει στην παγκόσμια οικονομία το ποσό του 1 τρισ. δολαρίων, δημιουργώντας παράλληλα 21 εκατ. θέσεις εργασίας.

Η συμφωνία αφορά στη μείωση της γραφειοκρατίας των τελωνείων, τη βελτίωση των όρων εμπορίου για τις πιο φτωχές χώρες και την παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας σε αναπτυσσόμενα κράτη όσον αφορά τις επιδοτήσεις όταν πρόκειται για την παραγωγή, το εμπόριο και την παροχή τροφίμων σε φτωχούς.

«Είμαστε σύμφωνοι» είπε ο προεδρεύων της συνόδου, υπουργός Εμπορίου της Ινδονησίας Γκίτα Γουργιαουάν, προς τους εκπροσώπους των 159 κρατών-μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο ΠΟΕ τήρησε τις υποσχέσεις του» ανέφερε λίγο μετά ο βραζιλιάνος γενικός διευθυντής του διεθνούς οργανισμού Ρομπέρτο Αζεβέδο. «Βάλαμε τη λέξη παγκόσμιος στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Είμαι πολύ περήφανος» είπε συγκινημένος.

Η συμφωνία του Μπαλί, η πρώτη από τη δημιουργία του ΠΟΕ το 1995, είναι «ένα σημαντικό βήμα» προς την επίτευξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος απελευθέρωσης του εμπορίου το οποίο ξεκίνησε μεν το 2001 στην πρωτεύουσα του Κατάρ, την Ντόχα, αλλά παρέμεινε μέχρι τώρα «νεκρό γράμμα».

Η συμφωνία «σώζει» τον ΠΟΕ από το χείλος της αποτυχίας και αναμένεται να αναζωπυρώσει την εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να μειώσει τα εμπόδια στο εμπόριο σε όλο τον κόσμο, μετά από 12 χρόνια άκαρπων διαπραγματεύσεων.

Χαμόγελα στην Κομισιόν

Η συμφωνία στην οποία κατέληξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου θα βοηθήσει στην αναθέρμανση της παγκόσμιας οικονομίας, δήλωσε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

«Η συμφωνία αυτή δίνει μια πραγματική ώθηση. Τα κέρδη για την παγκόσμια οικονομία μπορεί τα φθάσουν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Η συμφωνία θα είναι μια πραγματική βοήθεια για τους φτωχότερους λαούς στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες» τόνισε ο Μπαρόζο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει 400 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να εφαρμόσουν τη συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου Κέρελ Ντε Γκουχτ δήλωσε: «Σώσαμε τον ΠΟΕ χάρη στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Μπαλί. Νιώθω ανακούφιση γιατί σήμερα βλέπω τον ΠΟΕ να βγαίνει από το σκοτάδι και να επιστρέφει στην πολυμερή δράση».


Όλη η επικαιρότητα