Κόσμος

Ιστορικό τηλεγράφημα των Ναζί πουλήθηκε για 55.000 δολάρια

istoriko_tilegrafima_ton_nazi_poylithike_gia_55.000_dolaria.jpg

Το ποσό των 55.000 δολαρίων προσέγγισε το ιστορικό τηλεγράφημα που έστειλε ο Χέρμαν Γκέρινγκ στον Αδόλφο Χίτλερ, λίγο πριν τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, προκειμένου να διαπιστώσει αν ο ηγέτης των Ναζί ήταν θέση να ηγηθεί, ώστε να αναλάβει εκείνος τα ηνία.

Ο Πόλεμος έφτανε στο τέλος του το 1945 και ο Χέρμαν Γκέρινγκ ήταν ο δεύτερος τη τάξει ηγέτης του Ναζιστικού κόμματος. Ενώ βρισκόταν στη Νότια Γερμανία, έλαβε ενημέρωση ότι ο Αδόλφος Χίτλερ κρύβεται σε καταφύγιο στο Βερολίνο. Στις 23 Απριλίου, ο Γκέρινγκ έστειλε ένα σύντομο τηλεγράφημα στον Χίτλερ, ζητώντας να αναλάβει εκείνος την ευθύνη. Αν δεν λάμβανε απάντηση μέχρι τις 22:00 της ίδιας μέρας, θα υπέθετε ότι ο ηγέτης των Ναζί θα είχε χάσει την ελευθερία του και θα αναλάμβανε ο ίδιος τα ηνία της οργάνωσης.

Σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους, ο Φύρερ εξοργίστηκε από το τηλεγράφημα του Γκέρινγκ και θεώρησε ότι τον προδίδει. Την επόμενη μέρα, ο Χίτλερ και η Εύα Μπράουν αυτοκτόνησαν.

Λίγες ημέρες αργότερα κηρύχθηκε η λήξη του Πολέμου. Αργότερα εκτελέστηκε και ο Γκέρινγκ, ο οποίος καταδικάστηκε στη Δίκη της Νυρεμβέργης για εγκλήματα πολέμου. Το τηλεγράφημα, όμως, της 23ης Απριλίου έμεινε στην ιστορία ως σύμβολο απελπισίας ενός πολιορκημένου καθεστώτος.

Το κομμάτι χαρτί, το οποίο έχει εμφανή τα σημάδια του χρόνου, στάλθηκε στον διάσημο οίκο δημοπρασιών, Αλεξάντερ, προκειμένου να πουληθεί προς 20.000 δολάρια. Ένας ανώνυμος αγοραστής έκανε την υπέρβαση, προσφέροντας το ποσό των 54.675 δολαρίων. Το τηλεγράφημα επιβίωσε για 70 χρόνια, διότι ένας Αμερικανός στρατιώτης το κράτησε ως ενθύμιο πολέμου.

 
 
Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα