Categories: Κόσμος

Ιταλία: Νέοι περιορισμοί για πλοία έρευνας και διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο

Share

Διάταγμα με σκοπό να περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης τις οποίες εκτελούν πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων στη Μεσόγειο, ενέκρινε το βράδυ της Πέμπτης η ιταλική κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να μειώσει τις ροές μεταναστών και προσφύγων προς τις ακτές της.

Έκδηλη ήταν η αγανάκτηση από  διεθνείς οργανώσεις για τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση συμμαχίας άκρας δεξιάς-δεξιάς υπό την πρωθυπουργό Τζόρτζα Μελόνι.

Το διάταγμα προβλέπει ιδίως ότι έπειτα από κάθε επιχείρηση διάσωσης, τα σκάφη πρέπει να πλέουν αμέσως προς τα λιμάνια που θα τους υποδεικνύονται, όχι να προσφέρουν βοήθεια σε άλλους μετανάστες που κινδυνεύουν στη θάλασσα.

Συνήθως, τα πλοία εκτελούν αρκετές επιχειρήσεις προτού ζητήσουν να τους υποδειχθεί λιμάνι για να αποβιβάσουν τους διασωθέντες, που τα τελευταία χρόνια υποδέχεται πιο συχνά η Ιταλία.

Επιπλέον, ορίζεται ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες πρέπει να δηλώνουν όσο ακόμα βρίσκονται πάνω στο εκάστοτε πλοίο αν σκοπεύουν να καταθέσουν αιτήσεις για να τους χορηγηθεί άσυλο —και σε ποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης—, καθώς και να έχουν συμπληρώσει τα έγγραφα πριν από τον ελλιμενισμό.

Σε περίπτωση παραβιάσεων των νέων κανόνων, η κυβέρνηση στη Ρώμη απειλεί πως θα επιβάλλονται πρόστιμα ύψους ως και 50.000 ευρώ στους κυβερνήτες των πλοίων των ΜΚΟ, και ότι σε περίπτωση υποτροπής τα σκάφη των μη κυβερνητικών οργανώσεων θα κατάσχονται και θα κρατούνται ακινητοποιημένα στα ιταλικά λιμάνια.

Χθες Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το τέλος της χρονιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Μελόνι δήλωσε πως η κυβέρνησή της ξανάφερε το μεταναστευτικό στη διεθνή ατζέντα.

Είπε επίσης ότι το νέο διάταγμα της κυβέρνησης της αναγκάζει τα πλοία των μη κυβερνητικών οργανώσεων να συμμορφώνονται προς το διεθνές δίκαιο κατά την εκτέλεση επιχειρήσεων διάσωσης.

Το διάταγμα βασικό σκοπό έχει να «πνίγονται» πρόσφυγες και μετανάστες, αντέταξε από την πλευρά του ο Όλιβερ Κουλικόβσκι, της γερμανικής ΜΚΟ Sea-Watch, η οποία εκτελεί συχνά τέτοιες αποστολές στην κεντρική Μεσόγειο.

Η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) επίσης επέκρινε έντονα τα νέα μέτρα.

Σκοπός είναι «να αναγκαζόμαστε να αφήνουμε αφύλακτη τη ζώνη διάσωσης στη Μεσόγειο, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των θανάτων», τόνισε ο Μάρκο Μπερτότο του ιταλικού παραρτήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην εφημερίδα La Stampa.

Τον Νοέμβριο, η Ρώμη αποφάσισε να απαγορεύσει σε δυο πλοία να μεταφέρουν ανθρώπους που διέσωσαν στις ιταλικές ακτές.

Ενώ τελευταία, οι αρχές υποδεικνύουν ως ασφαλή λιμάνια μακρινές πόλεις, για να δυσκολέψουν τα πράγματα για τους πρόσφυγες και τα πληρώματα, επισημαίνουν εργαζόμενοι οργανώσεων αρωγής.

Από την αρχή της χρονιάς, κάπου 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες χάθηκαν στη Μεσόγειο, εκ των οποίων σχεδόν 1.400 στην κεντρική Μεσόγειο, την πιο επικίνδυνη θαλάσσια μεταναστευτική οδό στον κόσμο, σύμφωνα με δεδομένα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, Reuters