Υγεία

Ήταν «Στόχος ζωής» που έγινε πράξη – Επιστημονικό συνέδριο από τον Δρ. Βασίλη Καπετάνιο

Από τα πλέον επιτυχημένα επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα διοργάνωσε ο Πυργιώτης Δρ. γυναικολογίας Βασίλης Καπετάνιος – Κορυφαίοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό μίλησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της υπογονιμότητας..

Άκρως επιτυχημένο το συνέδριο με αντικείμενο τις  «Νεότερες Εξελίξεις στη Διάγνωση και Θεραπεία της Υπογονιμότητας» που διοργανώθηκε  για πρώτη φορά από το Ιατρείο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής «Στόχος Ζωής» και το «Λητώ», με σκοπό να φέρει σε επαφή  διακεκριμένους επιστήμονες στο χώρο της υπογονιμότητας (Γυναικολόγους, Εμβρυολόγους, Γενετιστές, Ανδρολόγους, Ενδοκρινολόγους, Παιδιάτρους και Μαίες), με το ευρύτερο κοινό των γιατρών, βιολόγων, παραϊατρικού προσωπικού, μαιών που ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν για τα τελευταία δεδομένα στο ταχύτατα αναπτυσσόμενο πεδίο της ανθρώπινης υπογονιμότητας.

Προσκεκλημένοι ομιλητές, τριάντα κορυφαίοι επιστήμονες  από την Ελλάδα και το Εξωτερικό με μεγάλη εξειδίκευση, παρουσίασαν τα νεότερα δεδομένα και μοιράστηκαν  την εμπειρία τους σε καίριους τομείς, όπως βασικά στοιχεία ενδοκρινολογίας της αναπαραγωγής, το σύνδρομο υπερανδρογοναιμίας- ανωοθυλακιορρηξίας, τα πρωτόκολλα διέγερσης των ωοθηκών, τις πτωχές απαντήτριες, τη βιοψία των εμβρύων, τον προεμφυτευτικό γενετικό έλεγχο, τις λοιμώξεις του γυναικείου αλλά και του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος, την ολιστική διερεύνηση και αντιμετώπιση του υπογόνιμου ζευγαριού, την παρακολούθηση του εμβρύου μετά από την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, αλλά και τις προϋποθέσεις φυσιολογικού τοκετού. Από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο  «Homerton» του Λονδίνου ήρθαν στην Ελλάδα αποκλειστικά για τις εργασίες του Συνεδρίου οι διακεκριμένοι γυναικολόγοι  κ.κ. Anil Gudi και Nisha Tharke ενώ μεταξυ των Ελληνων ομιητων ήταν οι κ.κ. Νίκος Βλάχος καθηγητής Γυναικολογίας στο «Αρεταίειο» Νοσοκομείο, Πέτρος Δρακάκης καθηγητής Γυναικολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», Μηνάς Μαστρομηνάς Διευθυντής της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής «Εμβρυογένεσις», Δημήτριος Γιάνναρης Διευθυντής της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής «ΑΚΕΣΩ – ΕΜΒΡΥΟ Α.R.T», Λεωνιδας Παπαδόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος «ΛΗΤΩ» κ.α.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου σχεδιάστηκε με βασικό στόχο τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και ενημέρωση στα νεότερα δεδομένα και οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου ήταν προσαρμοσμένες στις σύγχρονες ανάγκες και κατευθύνσεις που έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας. Τα στρογγυλά τραπέζια και ο διαθέσιμος χρόνος για συζήτηση είχαν διαμορφωθεί κατά τρόπο που βοήθησε  το γόνιμο διάλογο των συνέδρων με τους ομιλητές. Σημαντική λεπτομέρεια ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έδωσε 12 μόρια συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης σε όσους έλαβαν την βεβαίωση παρακολούθησης του σεμιναρίου.

Ήταν στόχος ζωής

Όπως ανέφερε στην εφημ. «Πατρίς» ο επιστημονικός υπεύθυνος του Συνεδρίου Δρ. Βασίλειος Καπετάνιος, μαιευτήρας-γυναικολόγος: «με το συνέδριο θελήσαμε να παράσχουμε δωρεάν εξειδικευμένες γνώσεις για θέματα υπογονιμότητας σε νέους επιστήμονες (γιατρούς, βιολόγους κλπ) από καταξιωμένους στην εξωσωματική γονιμοποίηση γυναικολόγους, βιολόγους και γενετιστές), το οποίο ήταν ανέκαθεν στόχος ζωής και υλοποιήθηκε με την ιδέα που έδωσε για το συνέδριο η εκπαιδευτικός κα Σίσσυ Χρονοπούλου». Για την πραγματοποίηση του συνεδρίου επιλέχθηκε το πλήρως ανακαινισμένο αμφιθέατρο της Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα..

Τα Θέματα του Συνεδρίου 

Η ενδοκρινολογία της αναπαραγωγής και το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.

Νεότερα πρωτόκολλα διέγερσης των ωοθηκών σε πτωχές απαντήτριες στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ο ολιστικός τρόπος διρεύνησης του υπογόνιμου ζεύγους.

Λαπαροσκοπική χειρουργική της ενδομητρίωσης και των ινομυωμάτων της μήτρας, για την επίτευξη εγκυμοσύνης στην επόμενη εξωσωματική γονιμοποίηση.

Τα νεότερα δεδομένα στη διερεύνηση των επαναλαμβανόμενων αποβολών και οι προτεινόμενοι τρόποι θεραπείας.

Η χρήση του εμβρυοσκοπίου στο εμβρυολογικό εραγστήριο για την καλύτερη επιλογή των εμβρύων για εμβρυομεταφορά.

Ο ρόλος της χρόνιας ενδομητρίτιδας στην υπογονιμότητα και πως η υστεροσκόπηση στο ιατρείο βοηθά και στη διάγνωση και θεραπεία.

Ο ρόλος του εμβρυολογικού εργαστηρίου στην επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης (έλεγχος ποιότητας και καλλιέργεια εμβρύων).

Νεότερες μέθοδοι κατάψυξης εμβρύων (vitrification), που μεγιστοποιούν τα ποσοστά επιβίωσης.

Η βιοψία του εμβρύου στο στάδιο της βλαστοκύστης, απαραίτητη για:

την προεμφυτευτική γενετική διάγνωση των εμβρύων για την αποφυγή κληρονομικών νοσημάτων, όπως η Μεσογειακή Αναιμία και η κυστική ίνωση.

Η προγεννητική υπερηχογραφική παρακολούθηση των εμβρύων από εξωσωματική γονιμοοίηση, τα ποσοστά συγγενών ανωμαλιών (με στοιχεία που έστειλε ο Καθηγητής Γυναικολογίας Κύπρος Νικολαϊδης, στο King’s College Hospital του Λονδίνου).

Η παρακολούθηση και αντιμετώπιση των επιπλοκών των προώρων νεογνών στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Προώρων.

Και τέλος, οι προϋποθέσεις του φυσικού τοκετού, ύστερα από επιτυχημένη εξωσωματική γονιμοποίηση.

Δείτε φωτογραφίες

Όλη η επικαιρότητα