Ηλεία Πολιτισμός

Ηθοποιός σημαίνει φως…και τα παιδιά ελπίδα – Ένα συγκινητικό αφιέρωμα στον Ελληνικό Κινηματογράφου από τους μαθητές του 1ου Λυκείου Πύργου

Ακούστε το άρθρο

«Κλακέτα, φώτα, μικρόφωνο. Πάμε…Πάμε σαν άλλοτε, σ’ ένα ταξίδι στο παρελθόν. Μνήμες της πόλης μας, μνήμες των γονιών μας, μνήμες δικές μας, παιδικες…Ο Ορφέας και το Παλλάς, το Πάνθεον και το Ρεξ…». Μνήμες που «ζωντάνεψαν» το βράδυ της Παρασκευής και του Σαββάτου, στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, όπου φιλοξενήθηκε το αφιέρωμα στον παλιό Ελληνικό Κινηματογράφο, των μαθητών του 1ου Λυκείου Πύργου, με τίτλο «Έλα πάρε μου τη λύπη…έλα δωσ’ μου τη χαρά». Κι αυτό ακριβώς έκαναν οι μαθητές, τους οποίους το κοινό επιβράβευσε με το πιο θερμό και δυνατό χειροκρότημα του.

Η σχολική θεατρική παράσταση – όπως αναφέρει στο μήνυμά του ο Διευθυντής του 1ου Λυκείου Γιώργος Φωτεινόπουλος – φιλοδοξεί να αναδεικνύεται σε κατεξοχήν έκφραση του πολιτισμού στο σχολείο, με τις ανάλογες απαιτήσεις και προδιαγραφές, προκειμένου να επιτελέσει τον ρόλο και την αποστολή της, αφού μέσα απ’ αυτή ολοκληρώνεται και εκδηλώνεται έμπρακτα ο λόγος ύπαρξης και ο στόχος των δράσεων αυτού του είδους.

Οι μαθητές επί σκηνής

Και κάπως έτσι, οι μαθητές, με ρόλους πρωταγωνιστικούς, βρέθηκαν επί σκηνής, αλλά και πίσω από αυτή, καταφέρνοντας να γυρίσουν τον χρόνο πίσω. Ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους, παρουσιάζοντας χαρακτηριστικές σκηνές και αποσπάσματα από τις ελληνικές ταινίες «Της Κακομοίρας», «Οι Γαμπροί της Ευτυχίας», «Τα Κίτρινα Γάντια», «Δεσποινίς Διευθυντής», «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη» και «Κάτω οι Κλέφτες», καταφέρνοντας να σκορπίσουν γέλια μέχρι… δακρύων στο κοινό, που γέμισε ασφυκτικά το Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και τις δυο ημέρες.

Πρωταγωνιστές, δεν ήταν όμως μόνο οι μαθητές που ενσάρκωσαν τους χαρακτήρες των παραπάνω ταινιών, αλλά και εκείνοι που είχαν αναλάβει να διαμορφώνουν τη σκηνή για κάθε ταινία, και που βοηθούσαν τους συμμαθητές τους, πίσω από τη σκηνή.

Δυο ώρες «γεμάτες», χωρίς διάλειμμα. Κι όμως, δεν σηκώθηκε κανείς από τη θέση του. Δεν έφυγε κανείς. Γιατί πάνω και πίσω από τη σκηνή, όλοι έβλεπαν την ελπίδα, την αισιοδοξία, το μέλλον αυτού του τόπου, στα πρόσωπα των μαθητών που αποτελούν τον πιο σοβαρό λόγο για τους…μεγάλους, να συνεχίσουν να προσπαθούν. Να προσπαθούν για να δώσουν σ’ αυτά τα παιδιά τα εφόδια που τους αξίζουν, «συμπορευόμενοι» με τους δασκάλους τους, που παρά τις δυσκολίες, δεν τα παρατούν ποτέ, δεν μένουν σ’ αυτά που οφείλουν να κάνουν βάσει του προγράμματος και των οδηγιών του Υπουργείου, αλλά δίνουν στα παιδιά βήμα να εκφραστούν με κάθε τρόπο, τους διδάσκουν ήθος και παιδεία, τους διδάσκουν να εργάζονται σκληρά, να συνεργάζονται, γιατί μόνο έτσι θα πετύχουν τους στόχους τους. Και τα παιδιά, εκπλήσσουν τους πάντες ευχάριστα!

Ένα μεγάλο μπράβο, ένα ευχαριστώ, κι ένα παράπονο

Η θεατρική παράσταση έκλεισε μ’ ένα συγκινητικό δρώμενο, με τους μαθητές να τραγουδούν το «Ηθοποιός» του αξέχαστου Μάνου Χατζιδάκι, και να αποσπούν το δυνατό χειροκρότημα του κοινού.

Ο Διευθυντής Γιώργος Φωτεινόπουλος, συγκινημένος ανέβηκε στη σκηνή και ευχαρίστησε όλους τους μαθητές, τις καθηγήτριες τους Αθηνά Τσαρμποπούλου, Αγγέλικα Παπαγεωργίου (υποδιευθύντρια), Μαρία Νάρρου για τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς, για την προετοιμασία της παράστασης, όλους όσοι βοήθησαν για την προετοιμασία, το στήσιμο και την παρουσίαση (τον Αντιπεριφεριάρχη κ.Γεωργιόπουλος για την φιλοξενία αλλά και τον Διευθυντή του 2ου Δημ. Σχολείου κ.Παπαρασκευόπουλο για την φιλοξενία, τον κ.Αποστολόπουλος -τεχνικά θέματα, ήχος, εικονα – τον Διευθυντή του ΕΕΓ κ.Παπαθεοδώρου και τη  μικρή Βενετία), συγχαίροντάς τους για το καλό αποτέλεσμα που έχει να διδάξει στα παιδιά πολλά. Δεν παρέλειψε όμως να εκφράσει κι ένα μικρό παράπονο προς τον Δήμαρχο Πύργου για τη μη παραχώρηση του Θεάτρου «Απόλλων», δεσμεύτηκε όμως πως, παρά τις δυσκολίες, και την επόμενη χρονιά θα είναι και πάλι ΕΔΩ.

 

Όλη η επικαιρότητα