Lifestyle

Η Jane Fonda ξέρει γιατί ασχολούμαστε όλοι τώρα με τις γυναίκες-θύματα σεξουαλικής βίας

Ακούστε το άρθρο

Η θρυλική ηθοποιός Jane Fonda και η ακτιβίστρια Gloria Steinem εμφανίστηκαν μέσα στην εβδομάδα στην εκπομπή του δικτύου MSNBC «All In With Chris Hayes», προκειμένου να συζητήσουν τις εκατοντάδες κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης που έχουν συγκεντρωθεί, και συνεχίζουν να συσσωρεύονται, εναντίον του Harvey Weinstein.

Οι δύο γυναίκες εκπροσωπούσαν το Two Women’s Media Center, μια ΜΚΟ που συνίδρυσαν μαζί με την ποιήτρια Robin Morgan το 20005. Η Fonda, ωστόσο, επεσήμανε πως, παρότι οι κατηγορίες εναντίον του Weinstein αποτελούν μια σημαντική και κρίσιμη στιγμή για τον πολιτισμό και την κοινωνία μας, όσον αφορά τη σεξουαλική παρενόχληση, αυτό συνέβη μόνο και μόνο επειδή οι περισσότερες γυναίκες που τον κατηγορούν είναι λευκές και διάσημες (με εξαίρεση την Lupita Nyong’o).

«Νιώθουμε πως κάτι έχει μετατοπιστεί», είπε η Fonda στον Hayes. «Το κακό είναι πως αυτό πιθανόν να συνέβη επειδή τόσες πολλές από τις γυναίκες που έπεσαν θύματα του Harvey Weinstein ήταν διάσημες και λευκές και όλοι τις γνώριζαν. Αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια στις μαύρες γυναίκες και σε άλλες γυναίκες άλλων εθνικοτήτων και δεν γίνεται το ίδιο γνωστό».

Ο Weinstein έχει μέχρι στιγμής κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση από περισσότερες από 60 γυναίκες, με τις κατηγορίες να συμπεριλαμβάνουν σεξουαλική παρενόχληση, επίθεση και βιασμό. Έκτοτε ο διάσημος παραγωγός απολύθηκε από την εταιρεία του -την οποία πρόσφατα μήνυσε, μπήκε σε πρόγραμμα απεξάρτησης το οποίο κράτησε μόλις μία εβδομάδα και η υπόθεσή του διερευνάται από την αστυνομία του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης.

Η Steinem πρόσθεσε πως οι αριθμοί έχουν δύναμη, ειδικά στα περιστατικά σεξουαλικής βίας.

«Αν κλέψεις χρήματα, κατά πάσα πιθανότητα συλλαμβάνεσαι και καταδικάζεσαι, επειδή όλοι γνωρίζουν πως είναι λάθος να κλέβεις. Αν, όμως, κάνεις κάτι πολύ σεξιστικό ή ρατσιστικό, ακριβώς επειδή εξακολουθεί να υπάρχει μια υπολογίσιμη μάζα προκατειλημμένης συμπεριφοράς σε αυτή τη χώρα, απαιτούνται περισσότερες σωρευτικές περιπτώσεις για να αναγνωριστεί», είπε. «Οπότε, πιστεύω πως έχουμε φτάσει σε ένα σημείο ανατροπής».

Πηγή: huffingtonpost.gr

Όλη η επικαιρότητα