Σαν Σήμερα

Jean Batten: 107 χρόνια από τη γέννηση της Γκάρμπο των αιθέρων

jean-batten107-xronia-apo-ti-gennisi-tis-garbo-ton-aitheron-i-pianistria-pou-egine-pilotos.col-8.jpg
Ακούστε το άρθρο

Τη γέννηση της πιλότου Jean Batten τιμά σήμερα η Google στο doodle της. Η Batten γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1909 και πέθανε στις 22 Νοεμβρίου του 1982.

Ήταν μάλιστα η πιο διάσημη Νεοζηλανδή της δεκαετίας του ’30.  Χαρακτηριστική ήταν η συνήθειά της Batten να πραγματοποιεί μία σειρά από ριψοκίνδυνες πτήσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη, προσπαθώντας κάθε φορά να σπάει το προηγούμενο ρεκόρ της.

Η Jean Batten ήταν μάλιστα η πιλότος που πραγματοποίησε την πρώτη πτήση από τη Μεγάλη Βρετανία στη Νέα Ζηλανδία το 1936, όντας η μοναδική επιβάτης στο μονοθέσιο αεροπλάνο που ήταν πιλότος.

Η Jean Batten, η οποία βαφτίστηκε ως Jane, ήταν κόρη του χειρούργου οδοντιάτρου Frederick Batten και της Ellen Batten. Η μητέρα της έμελλε μάλιστα να γίνει το πρόσωπο που τη στήριξε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στην απόφασή της να γίνει πιλότος.

Παρά το γεγονός ότι ήταν μία ταλαντούχα πιανίστρια, στα 18 της η Jean Batten, αποφάσισε να εγκαταλείψει τις σπουδές τις στο πιάνο για να γίνει πιλότος, όταν ο Charles Kingsford την πήρε μαζί του σε μία πτήση με το αεροπλάνο του, Southern Cross.

Έτσι, το 1929 η Batten και η μητέρα της μετακόμισαν στην Αγγλία, κι εκείνη γράφηκε στη Λονδρέζικη Λέσχη Αεροπλάνων.

Το πρώτο αεροπλάνο της Jean Batten

Η Batten πραγματοποίησε την πρώτη της σόλο πτήση το 1930 και έλαβε τις ιδιωτικές και εμπορικές άδειες πτήσης αεροπλάνου το 1932, καθώς δανείστηκε 500 λίρες από τον Fred Truman, έναν Νεοζηλανδό πιλότο, ο οποίος υπηρετούσε στη Βασιλική Αεροπορία. Μάλιστα ο Truman επιθυμούσε διακαώς να την παντρευτεί, και ήταν πρόθυμος εκτός των άλλων να χρηματοδοτήσει τις 100 ώρες πτήσεις που απαιτούνταν για να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή της.Batten και Truman διατηρούσαν  ερωτική σχέση, η οποία όμως έληξε άδοξα όταν η Batten έλαβε την πιστοποίηση ότι μπορεί να γίνει πιλότος. Το 1932 άφησε τον Truman για τον Victor Doree, ο οποίος δανείστηκε από τη μητέρα του 400 λίρες για να της αγοράσει ένα δικινητήριο Gipsy Moth. Μάλιστα, όπως αναφέρουν ιστορικές πηγές, το να αποσπά χρήματα από τους άνδρες με τους οποίους είχε σχέση, ήταν μία τακτική που ακολούθησε καθ΄ όλη τη διάρκεια της πτητικής της καριέρας.

Η αυτοβιογραφία της Batten

Κάποιοι ονόμασαν τη Batten, Γκάρμπο των αιθέρων, θεωρώντας την πρότυπο ομορφιάς της εποχής. Η Batten μεταξύ άλλων, θέλοντας να διατηρήσει αιώνια την υστεροφημία της προέβη στη συγγραφή της αυτοβιογραφίας της σε πολύ μικρή ηλικία, μόλις 29 ετών. Το 1934 προσπάθησε να πετάξει από τη Μ. Βρετανία στην Αυστραλία με το Gipsy Moth, κάτι που τελικά κατάφερε, ενώ στη διάρκεια της ζωής της προσπάθησε να σπάσει το ρεκόρ χρόνου του Amy Johnson για τη συγκεκριμένη διαδρομή, χωρίς τελικά να το πετύχει.

O άδοξος θάνατος της Jean Batten

Παρά τη δοξασμένη της διαδρομή , η Batten πέθανε άδοξα. Το 1982 και ενώ βρισκόταν στη Μαγιόρκα της Ισπανίας, τη δάγκωσε ένας σκύλος. Η Jean Batten αρνήθηκε να δεχτεί οποιαδήποτε θεραπεία μετά το δάγκωμα, με αποτέλεσμα να εμφανίσει σημαντικές επιπλοκές στην υγεία της. Πέθανε μόνη σε ένα ξενοδοχείο της Μαγιόρκα, ενώ η ταφή της πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιανουαρίου του 1983. Μάλιστα το παράδοξο είναι ότι η ταφή πραγματοποιήθηκε με το μεσαίο της όνομα, Gardner, και κανείς δεν γνώριζε ποια πραγματικά ήταν. Ο κόσμος και οι συγγενείς της πληροφορήθηκαν το γεγονός το Σεπτέμβριο του 1987. 

womantoc.gr

Όλη η επικαιρότητα