Κόσμος

Jethro Tull: Οι διάσημοι ρόκερ κατακεραυνώνουν το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Το δημοφιλές βρετανικό συγκρότημα δίνει δύο συναυλίες σε Θεσσαλονίκη και Αθήγνα
Ακούστε το άρθρο

Με ένα δυνατό μήνυμα υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα θέλησαν να συνδυάσουν τις δύο συναυλίες που θα δώσουν στη χώρα μας οι θρυλικοί Jethro Tull, την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στη Μονή Λαζαριστών της Θεσσαλονίκης και την Παρασκευή 23 του μήνα στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη, στην Αθήνα.

Οι Βρετανοί πρωτοπόροι του progressive rock, που έχουν πουλήσει περί τα 60 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, στηλιτεύουν, με καυστικό τρόπο, την πεισματική άρνηση του Βρετανικού Μουσείου να επιστρέψει τα Γλυπτά.

«Η κλοπή διαφόρων εθνικών ιστορικών μνημείων κατά τη διάρκεια των αιώνων από άλλες χώρες είναι αναγκαίο να αναγνωριστεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ήταν, ίσως, προσωρινά πιο ασφαλή σε ξένα χέρια και θα μπορούσαν να εκτιμηθούν από πολύ περισσότερα άτομα σε διάσημα μουσεία όπως το Βρετανικό Μουσείο. Αλλά αυτό ήταν τότε. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για το σήμερα» υπογραμμίζουν και προσθέτουν με νόημα:

«Η επιστροφή των λεγόμενων Eλγίνειων Mαρμάρων θα έπρεπε να ήταν βασική προτεραιότητα για το Βρετανικό Μουσείο. Όμως, το 2021, η απόφαση της Βρετανικής κυβέρνησης του Boris Johnson να υποστηρίξει τη συνέχιση της παραμονής αυτών των ιστορικών θησαυρών ήταν αξιοθρήνητη, την ίδια ώρα που πρόσφατες ενδείξεις δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι και πολιτικοί υποστηρίζουν την επιστροφή τους στην Ελλάδα.Ίσως ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να ξανασκεφτεί το θέμα

Παράλληλα επισημαίνουν πως υπάρχουν διαθέσιμες λύσεις καθώς «η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει ένα ακριβές αντίγραφο για το Βρετανικό Μουσείο, όπως πολλά από αυτά αντικαθιστούν άλλα ανεκτίμητα κειμήλια» ενώ καταλήγουν διερωτώμενοι: «Πώς θα ένιωθε ο νέος μας Βασιλιάς Κάρολος Γ’ αν το Βασιλικό Στέμμα φυλάσσονταν μόνιμα σε μουσείο στην Αθήνα

Η λαμπρή διαδρομή των Jethro Tull 

Η δυναμική στάση των Jethro Tull υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα αποτελεί μία εκ των πολλών αντίστοιχων παρεμβάσεων εκ μέρους Βρετανών καλλιτεχνών. Το γεγονός, ωστόσο, ότι πρόκειται για ένα κορυφαίο στο είδος του συγκρότημα με εκατομμύρια θαυμαστών ανά τον κόσμο καθιστά το μήνυμά τους αυτό ιδιαίτερα ισχυρό.

Με 21 άλμπουμ στο ενεργητικό τους, πολλές επιτυχίες και αμέτρητες ζωντανές ανά την υφήλιο, οι Jethro Tull αποτελούν, αναμφισβήτητα, ένα σημαντικό κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας της ροκ. Η εμβληματική παρουσία του ιδιοφυούς Ίαν Άντρερσον, του μουσικού που τόλμησε εισάγει τον ήχο του φλάουτου σε ροκ ύμνους, και μάλιστα δίδοντάς του πρωταγωνιστικό ρόλο, αποτελεί το σήμα – κατατεθέν της μπάντας που έχουν λατρέψει αμέτρητη ακροατές μεταξύ αυτών και πολλοί σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως οι Bruce Dickinson, Nick Cave κ.α.

πηγή:πρώτο θέμα

Όλη η επικαιρότητα