Αγροτικά Ηλεία

Κ. Μητρόπουλος: «Στηρίζουμε με πράξεις τους νέους αγρότες»

Κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ενίσχυσης των νέων αγροτών όλοι οι υποψήφιοι από την Ηλεία που πληρούν τις προϋποθέσεις δίνει ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφ. «Πατρίς». Ο κ. Μητρόπουλος εκφράζει ακόμη την ικανοποίηση για την έναρξη του προγράμματος δακοκτονίας, αλλά και την ίδρυση της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης», που τη χαρακτηρίζει ως ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά εργαλεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Το πρόγραμμα δακοκτονίας πάρα τα εμπόδια που υπήρξαν μέχρι και  την τελευταία στιγμή ξεκίνησε. Είστε ικανοποιημένος από την εξέλιξη του;

Η καλύτερη προστασία της ελαιοπαραγωγής και της ποιότητας του λαδιού, είναι κύριο μέλημά μας, αφού το “λάδι” αποτελεί βασικό οικονομικό πυλώνα της πρωτογενούς παραγωγής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Μετά από 6 μήνες συντονισμένης δουλειάς από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, έπιασαν τόπο οι προσπάθειές μας και ξεκίνησε ήδη να υλοποιείται το πρόγραμμα δακοκτονίας στο παραθαλάσσιο μέτωπο από την Κυλλήνη έως την περιοχή της Ζαχάρως, ενώ σύντομα θα συνεχιστεί στην υπόλοιπη επικράτεια της Ενότητάς μας.

Ξεπεράσαμε τα όποια διαδικαστικά προβλήματα προέκυψαν, έχοντας ήδη καλύψει τις 6 εργολαβίες, ενώ σύντομα πρόκειται να καλυφθεί και η έβδομη.

Πιστεύετε ότι τη νέα χρονιά θα αυξηθεί η πίστωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να συμπεριληφθούν και άλλες περιοχές;

Δεν μπορώ να γνωρίζω τις προθέσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για να σας απαντήσω με σιγουριά.

Αυτό που όμως γνωρίζω είναι ότι εμείς ως Περιφερειακή Αρχή δώσαμε τον αγώνα μας , όπως πάντα, και κατορθώσαμε να πείσουμε την Πολιτεία να μας διαθέσει περισσότερα χρήματα, για την καλύτερη προστασία των ελαιοκαλλιεργειών της Περιφέρειάς μας.

Καταφέραμε να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό για το 2017 κατά 100.000 ευρώ για την Ηλεία και 50.000 ευρώ για την Αιτωλοακαρνανία. Εφόσον η πίστωση παραμείνει ίδια για το 2018 θα εξεταστεί η ένταξη και νέων περιοχών με επιστημονικά κριτήρια.

Πότε πιστεύετε ότι θα υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ξήρανσης της σταφίδας στην περιοχή της Ωλένης

Η  καλλιέργεια της κορινθιακής Σταφίδας αποτελεί έναν δυναμικό κλάδο του πρωτογενούς τομέα της  Περιφέρειάς  μας. Από την συγκεκριμένη καλλιέργεια παράγεται ένα μοναδικό προϊόν υψηλής διατροφικής και εμπορικής αξίας με εξαγωγική κατεύθυνση κατά 90 %.

Το πρόβλημα της Κορινθιακής Σταφίδας δεν είναι ένα, αλλά συνδυασμός πολλών παραγόντων, αφού κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο υπήρξε μεγάλη καρποφορία, έντονη προσβολή από έντομα, καθώς και πρόωρη φυλλόπτωση, παράγοντες που συνέβαλαν στην ανεπαρκή αποθήκευση υδατανθράκων και προκάλεσαν μειωμένη ένταση εκβλάστησης και παραγωγής.

Έχουμε συστήσει επιστημονική ομάδα εργασίας από Γεωπόνους του τμήματος Φυτοπροστασίας της Δ.Α.Ο.Κ Ηλείας και από ειδικό ερευνητή του ΕΘΙΑΓΕ του τμήματος Φυτοπροστασίας Πάτρας για έρευνα και μελέτη σε βάθος του προβλήματος, καθώς και οριοθέτηση αυτού.  Ήδη έχει ετοιμασθεί ερωτηματολόγιο προς τους παραγωγούς για πληρέστερη ενημέρωση των υπηρεσιών και την ευρύτερη κατανόηση του προβλήματος.

Επίσης ο Περιφερειάρχης έχει διαβιβάσει επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που επισημαίνει το πρόβλημα και θέτει το αίτημα για εφαρμογή προγράμματος αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας με οικονομική ενίσχυση, προκειμένου να γίνει αποκατάσταση σε ένα μεγάλος μέρος  των αμπελώνων, για να στηριχθεί το εισόδημα των σταφιδοπαραγωγών και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα

Υπάρχει κάποια νεότερη εξέλιξη με το θέμα της ασθένειας στα πορτοκάλια;

Tα προηγούμενα χρόνια οι συνήθεις γεωργικές μέθοδοι προστασίας, δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του εντόμου, αντιθέτως εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές, με κίνδυνο την ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής και του φυτικού κεφαλαίου θεωρούμε απαραίτητο, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων, να χρηματοδοτήσει πρόγραμμα παρακολούθησης και αντιμετώπισης του εντόμου, σε συνεργασία με τα ερευνητικά Ιδρύματα (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο) για την προστασία της καλλιέργειας των εσπεριδοειδών, κυρίως της πορτοκαλιάς που αποτελεί σημαντικό οικονομικό πυλώνα του πρωτογενούς τομέα στην Ηλεία, συνολικής έκτασης 24.000 στρεμμάτων.

Με τις υπηρεσίες μας,  θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα στους παραγωγούς, συμβουλευτικά και με δειγματοληψίες έτσι ώστε όταν εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από το ΥΠΑΑΤ να έχει γίνει ήδη η προεργασία συλλογής δεδομένων και να παραδοθούν στα ερευνητικά ιδρύματα κερδίζοντας χρόνο.

Ως Περιφερειακή Αρχή, εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες πιστώσεις για την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος καταπολέμησης της ασθένειας σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Η «Αγροτοδιατροφική Σύμπραξή» είναι πλέον μια πραγματικότητα. Πόσο θα βοηθήσει στην εξωστρέφεια των προϊόντων της Ηλείας;

Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, είναι ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά εργαλεία που διαθέτει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και αποτελεί φωτεινό παράδειγμα συνέργειας και δικτύωσης του κοινωνικού ιστού της Περιφέρειας, προβάλλοντας και προωθώντας τα τοπικά αγροτικά και αγροδιατροφικά προϊόντα στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.

Ταυτόχρονα ενισχύει την τοπική εφοδιαστική αλυσίδα παρέχοντας τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη στους απασχολούμενους στον πρωτογενή και μεταποιητικό τομέα και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας και στην ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των τοπικών προϊόντων.

Ίσως είμαστε η μόνη Περιφέρεια που δεν ξόδεψε ούτε ένα ευρώ για την ίδρυση της Εταιρείας, αφού το σύνολο των μελετών σύστασης, της ενημέρωσης και της διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή όλων των εταίρων στην Εταιρεία, ανέλαβε και έφερε επιτυχώς εις πέρας η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας.

Πριν δέκα μέρες δόθηκε στη δημοσιότητα η λίστα με τους επιτυχόντες στο «Πρόγραμμα Νέων Αγροτών». Υπάρχει η αίσθηση ότι η Ηλεία αδικήθηκε σε σχέση με την Αιτωλοακαρνανία. Είναι όντως έτσι;

Δεν υπάρχει καμία αδικία καθώς αυτή η λίστα που δημοσιεύτηκε δεν είναι η τελική. Με την εξέταση των ενστάσεων από την επιτροπή  της ΔΑΟ/ΠΔΕ, θα δικαιωθούν όσοι πρέπει να δικαιωθούν και ακολούθως θα ενταχθούν με την υπάρχουσα βαθμολογία τους, στους επιλαχόντες. Η τελική κατάσταση επιλαχόντων θα αναδιαρθρωθεί και θα γίνει νέα κατάταξη των υποψηφίων. Συνεπώς αναμένεται η ένταξη όλων των Δικαιούχων που έπρεπε να ενταχθούν με βάση τη βαθμολογία τους.

Θα αποδώσουν καρπούς οι προσπάθειες σας για να ενισχυθεί με νέο κονδύλι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων στο «Πρόγραμμα Νέων Αγροτών;»

Στηρίζουμε τους αγρότες , ιδιαίτερα τους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους  και ήδη έχουμε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να ενταχθούν όσοι περισσότεροι από τους επιλαχόντες. Εξασφαλίσαμε επιπλέον πόρους από το ΠΑΑ  ύψους 3,2 εκ. € για την Περιφέρειά μας και αναμένεται να ενταχθούν, με νέα τροποποιητική Απόφαση Ένταξης του Περιφερειάρχη, οι πρώτοι επιλαχόντες. Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα που αναρτούμε απόφαση ένταξης για  1205 νέους αγρότες και αυτό σημαίνει ότι θα πληρωθούν και νωρίτερα οι δικαιούχοι. Επιπλέον αναμένουμε ακόμα να ενταχθούν περίπου 220 εν δυνάμει δικαιούχοι και επιλαχόντες όταν ολοκληρωθεί  η διαδικασία των ενστάσεων. Οι προσπάθειές μας συνεχίζονται, διεκδικώντας επιπλέον πόρους ώστε να ενταχθούν κι άλλοι νέοι αγρότες στο Πρόγραμμα.

Περιγράψτε μας τους βασικούς άξονες της πολιτικής που σκέφτεστε να εφαρμόσετε για την Αγροτική Ανάπτυξη της Περιφέρειας και με ποια αναπτυξιακά εργαλεία;

Ο κλάδος της αγροδιατροφής αποτελεί τον κυριότερο τομέα ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αν αναλογιστούμε ότι περίπου το 80% του ενεργού πληθυσμού της Περιφέρειας απασχολείται στο σύνολο του αγροδιατροφικού κλάδου, δηλαδή στην πρωτογενή παραγωγή, στη μεταποίηση, στην εμπορία και στις μεταφορές των αγροδιατροφικών προϊόντων, αλλά και σε Οργανισμούς και Επιχειρήσεις που δημιουργούν, εφαρμόζουν και διαχέουν την πράσινη έρευνα και καινοτομία.

Οι βασικοί άξονες αγροτικής ανάπτυξης που εφαρμόζει η Περιφερειακή αρχή στο πλαίσιο της περιφερειακής αγροτικής πολιτικής είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αγροδιατροφικών προϊόντων, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιοχές με την κατασκευή έργων υποδομής, η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος.

Μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Καλάθι προϊόντων» δημιουργήσαμε τα αναπτυξιακά εκείνα εργαλεία που θα  εξασφαλίσουν στις τοπικές κοινωνίες της Περιφέρειας μια βιώσιμη πηγή ανάπτυξης θωρακίζοντας το εισόδημα του πληθυσμού της υπαίθρου.

Τα αναπτυξιακά αυτά εργαλεία περιλαμβάνουν  την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το Καλλιεργητικό και Κτηνοτροφικό Πλάνο της Περιφέρειας, το Ηλεκτρονικό Καλάθι (AGROCART) και τη λειτουργία του Εδαφολογικού Εργαστηρίου της Περιφέρειας.

Ήταν υποχρέωσή μας να δημιουργήσουμε την κατάλληλη υποδομή αλλά η προσπάθεια δε σταματάει εδώ.

Αφουγραζόμαστε τις τάσεις της αγοράς και είμαστε διαθέσιμοι προκειμένου να σχεδιάσουμε με τους παραγωγικούς φορείς και κάθε ενδιαφερόμενο, νέα εργαλεία που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και των  αγροδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας.

Όλη η επικαιρότητα