Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: «Ο λαός δεν θα ανταμείψει τον ΣΥΡΙΖΑ που κατέστρεψε τη χώρα»

mitsotakis.jpg
Ακούστε το άρθρο

«Την πρώτη Αριστερή κυβέρνηση δεν την έριξε ο Λαφαζάνης αλλά η πραγματικότητα», υποστηρίζει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β’ Αθηνών Κυριάκος Μητσοτάκης, πρώτος σε σταυρούς προτίμησης στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας στις εκλογές του 2004, του 2007, του 2009 και του 2012. Στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 εξελέγη για πέμπτη φορά βουλευτής της ΝΔ στη Β’ Αθηνών τετραπλασιάζοντας τους σταυρούς που έλαβε σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2012. 

Το πολιτικό διακύβευμα των εκλογών, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, είναι η σωτηρία της χώρας και αυτή μπορεί να επιτευχθεί με μια κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας που θα έχει κορμό τη ΝΔ.






ΕΡ: Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ήταν απαραίτητη ή ήταν μια κίνηση τακτικής για να επιλύσει τα εσωκομματικά του προβλήματα;



 

–  Ασφαλώς και δεν ήταν αναγκαίες οι εκλογές, κύριε Ζαφειρίου. Με σταθερή συναίνεση πάνω από 220 ψήφων στη Βουλή κανείς δεν δικαιούται να τη διαλύσει. Η έλλειψη ευρείας πολιτικής συναίνεσης γύρω από την αναγκαιότητα εφαρμογής ενός προγράμματος που θα έβγαζε την Ελλάδα από το αδιέξοδο ήταν η βασική τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας. Τώρα που επιτεύχθηκε αυτή η συναίνεση και για λόγους τακτοποίησης εσωκομματικών του ζητημάτων  ο κ. Τσίπρας αποφάσισε χωρίς λόγο να πάμε σε εκλογές. Αυτό συμβαίνει όταν βάζουμε τα μικροκομματικά συμφέροντα υπεράνω του εθνικού συμφέροντος. Υπεράνω της Πατρίδας. Αποδείχθηκε, δυστυχώς, ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει τέτοιες αναστολές….



Ναι, αλλά ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι στην ουσία πηγαίνει σε εκλογές γιατί έχασε τη δεδηλωμένη από τους ίδιους τους πρώην συντρόφους του…

 



-  Βολικό το αφήγημα ότι την πρώτη Αριστερή Κυβέρνηση την έριξε ο Λαφαζάνης, αλλά η αλήθεια είναι ότι την έριξε η πραγματικότητα.



Ποιο είναι το βασικό πολιτικό διακύβευμα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου;



– Η σωτηρία της χώρας. Τίποτα λιγότερο. Φθάσαμε στο χείλος του γκρεμού και ατενίσαμε την άβυσσο ως αποτέλεσμα ιδεοληπτικών και λανθασμένων χειρισμών. Στις 231 μέρες που κυβέρνησε ο κ. Τσίπρας ό,τι μετριέται στην Ελλάδα κατέρρευσε. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μας έκανε μεγάλη ζημιά. Αλίμονο αν τώρα που τους ξέρουμε τους ανταμείψουμε κιόλας. Από την άλλη μεριά με κορμό τη ΝΔ μπορεί να σχηματιστεί μια κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας που θα υλοποιήσει γρήγορα όσα χρειάζεται για να ξαναγίνει η χώρα μας ανταγωνιστική. Χρειάζεται να νικήσει η ΝΔ αυτές τις εκλογές για να εφαρμόσει ταχύτατα το μνημόνιο έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν να βγούμε επιτέλους από αυτά. Αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ξεκινήσει τους ελιγμούς για να αλλάξει το Μνημόνιο, σε 3 μήνες θα ξαναβρεθούμε στην ίδια κατάσταση να παρακαλάμε τους Ευρωπαίους υπό την απειλή του Grexit.



 Πώς κρίνετε κ. Μητσοτάκη τη διακυβέρνηση της χώρας, στο σύντομο αυτό διάστημα, από την κυβέρνηση Τσίπρα; Σε σχέση με τη δική σας κυβέρνηση πέτυχε περισσότερα ή λιγότερα;



 

– Η κυβέρνηση Τσίπρα ήταν η χειρότερη κυβέρνηση που είδε η χώρα από τη μεταπολίτευση. Η ζημιά που έκανε είναι απροσμέτρητη. «Πούλησε» το μύθο της δήθεν σκληρής εξάμηνης διαπραγμάτευσης που όμως μας οδήγησε σε κεφαλαιακούς ελέγχους, κλειστές τράπεζες, ύφεση και ανεργία. Κατέστησε αναγκαίο και μας έφερε ένα τρίτο Μνημόνιο πολύ πιο επώδυνο από όλα τα προηγούμενα. Η κυβέρνηση Σαμαρά στην οποία είμαι υπερήφανος που υπηρέτησα παρέδωσε την Ελλάδα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι την παρέλαβε. Αυτό δυστυχώς λίγες κυβερνήσεις από την μεταπολίτευση μπορούν να το ισχυριστούν. Μπορεί κανείς να μας προσάψει πολλά, αλλά στις μέρες μας η χώρα είχε επιτύχει ανάπτυξη και οδηγούμασταν σύντομα σε έξοδο στις αγορές. Αν δεν είχαν γίνει οι βεβιασμένες εκλογές του Ιανουαρίου, η μοίρα της Ελλάδας θα ήταν σίγουρα καλύτερη. Ας συγκρίνουμε την κατάσταση στην οποία είμαστε πέρσι με όσα βιώνουμε φέτος. Εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω κανένα συμπολίτη μας – με εξαίρεση τους κομματικούς Συριζαίους- που να είναι καλύτερα σήμερα από ότι την προηγούμενη χρονιά.



 Δηλαδή μια κυβέρνηση της Ν.Δ. τι θα έκανε στη θέση του;



 

 Να σας πώ. Θα έκλεινε το δεύτερο πρόγραμμα και θα οδηγούσε τη χώρα στην κανονικότητα όπως έγινε στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Ήμασταν πολύ κοντά σε αυτήν την επιτυχία όταν ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε τις πρόωρες εκλογές και τις οποίες βέβαια κέρδισε με ψεύτικες υποσχέσεις. Όσα πετύχαμε με τόσο κόπο έγιναν στάχτη σε 7 μήνες.



 Η πρώτη εικόνα από το προεκλογικό πολιτικό τοπίο δείχνει ότι δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία από κανένα κόμμα. Είστε πρόθυμοι να συνεργαστείτε ακόμα και με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου η χώρα να μην μπαινοβγαίνει κάθε μήνα σε ένα εκλογικό τμήμα;



 

– Οι εκλογές κατά το δοκούν είναι από τις μεγαλύτερες πληγές του πολιτεύματός μας. Έχω εισηγηθεί τροποποίηση Συντάγματος ώστε οι εκλογές να γίνονται αυστηρά και απαρέγκλιτα κάθε 4 χρόνια. Οι πρόωρες εκλογές κάνουν κακό τόσο στην κυβέρνηση (που δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει το έργο της) όσο και στην αντιπολίτευση (που δεν προλαβαίνει να προετοιμαστεί). Αφαιρεί τις ευθύνες που θα όφειλαν να αποδίδονται μετά το πέρας κάθε πλήρους εκλογικού κύκλου, καθώς και τη δυνατότητα από τους πολίτες να συγκρίνουν πολιτικές προτάσεις με νηφαλιότητα. Η ΝΔ στις 20 Σεπτεμβρίου θα είναι με τη θέληση των πολιτών πρώτο κόμμα. Το πρώτο μας μέλημα θα είναι να διασφαλίσουμε τη σύγκλιση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτικών δυνάμεων γύρω από ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που θα υλοποιήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις μας με συνέπεια και ταχύτητα. Δεν αποκλείουμε καμία δύναμη από την εθνική αποστολή. Στόχος είναι η ανόρθωση της Ελλάδας και στην προσπάθεια που χρειάζεται να καταβάλουμε για να τον επιτύχουμε δεν περισσεύει κανείς. Αρκεί να συμφωνεί με το κυβερνητικό πρόγραμμα του φιλελεύθερου πραγματισμού που η χώρα μας έχει ανάγκη.

 



 Ο κ. Τσίπρας φαίνεται πώς θα επιχειρήσει να προτάξει το νέο που εκπροσωπεί εκείνος απέναντι στο παλιό που εκπροσωπεί η ΝΔ και ο κ. Μεϊμαράκης.



 

– Ο κ. Τσίπρας θα θελήσει κ. Ζαφειρίου να χτίσει την προεκλογική του εκστρατεία πάνω στο δίπολο παλιού και νέου. Αναρωτιέμαι αν η πραγματικότητα μπορεί να υποστηρίξει αυτήν την επιχειρηματολογία. Είναι νέο να έχουμε 2.000 μετατάξεις εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις; Είναι νέο να διορίζουμε παλιούς και νέους πελάτες σε θέσεις του δημοσίου; Εάν το νέο είναι ο Μπαλτάς, ο Κατρούγκαλος και ο Χαϊκάλης, προτιμώ το παλιό. Αυτό που παρουσιάζει ο κ. Τσίπρας ως νέο είναι βαθιά παλαιοκομματικό και είχε τεράστιο κόστος στην οικονομία μας.

Στον Κώστα Ζαφειρίου

kozapress@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα