WEB tv Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης – Πάτρα: Τι είπε για άρδευση, τρένο, Κ.Υ. Ανδρίτσαινας και Ολυμπιακή Γη

Οι «ειδήσεις» για την Ηλεία.
Ακούστε το άρθρο

Σε καίρια ερωτήματα που αφορούν την Δυτική Ελλάδα απάντησε χθες το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός της Χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου σε περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης, που παραχώρησε στο ξενοδοχείο My Way, στην Πάτρα. Ο κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο της διήμερης παρουσίας του στον γειτονικό Νομό Αχαΐας και την Πάτρα, νωρίτερα βρέθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας όπου έκανε την παρουσίαση του ολοκληρωμένου σχεδίου για την Πάτρα του 2030.

Λίγο μετά τις 12 χθες το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφερόμενες σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, τα οποία τέθηκαν όπως η ανάπτυξη υποδομών, η παιδεία, η υγεία, η ποιότητα ζωής και άλλες πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Δυτικής Ελλάδας.

Για την ανασυγκρότηση

Για προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νομός Ηλείας όπως η μελέτη ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών από την ΔιαΝΕΟσις, ο δρόμος Πάτρα – Πύργος και η επέκταση των υποδομών στο Πύργος – Τσακώνα – Καλό Νερό, τα κόκκινα δάνεια των Ηλείων πολιτών αλλά και τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή του Κατάκολου, ήταν ερωτήματα στα οποία απάντησε μεταξύ των άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

«Γνωρίζω ότι η ΔιαΝΕΟσις έχει ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό, αναμένουμε με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα, κάναμε ένα πείραμα σε μεγάλη έκταση στην Βόρεια Εύβοια για το πώς μπορούμε να ανασυγκροτήσουμε ουσιαστικά μια περιοχή η οποία υπέστη μια καταστροφική πυρκαγιά πολύ μεγάλης έκτασης και έχουμε βγάλει κάποια συμπεράσματα για το τι πήγε καλά και τι πρέπει να βελτιώσουμε έτσι ώστε να μπορούμε να παρεμβαίνουμε σε αντίστοιχες άλλες περιπτώσεις», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση της δημοσιογράφου της εφ. Πατρίς, Γιούλης Ηλιοπούλου που αφορούσε το προσχέδιο της ΔιαΝΕΟσις και αν υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός, σε περίπτωση που η μελέτη αξιοποιηθεί, αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις και την διαδικασία ένταξης των έργων.

Ο κ. Μητσοτάκης, στάθηκε στο ζήτημα της πολιτικής προστασίας και των πυρκαγιών τονίζοντας ότι «Είναι ένα ζήτημα το οποίο μας απασχολεί πολύ. Είχαμε μια καλή αντιπυρική περίοδο βέβαια είχαμε πολλές φωτιές στην Δυτική Ελλάδα, είχαμε πολλές φωτιές στην Ηλεία, είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας προβληματίσει αλλά είμαι ικανοποιημένος ότι και οι προληπτικές δράσεις οι οποίες έγιναν φαίνεται να απέδωσαν και θα ενταθούν και αυτό τον χειμώνα».

«Προσεκτικοί στις εξαγγελίες για υποδομές»

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με την συνέχιση του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος προς Καλό Νερό – Τσακώνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε ότι η Κυβέρνηση είναι πολύ προσεκτική στις εξαγγελίες της για έργα υποδομών και σημείωσε: «Εξαγγέλλουμε πράγματα τα οποία έχουμε μελετήσει και τα οποία ξέρουμε ότι είναι ώριμα και για τα οποία έχουμε χρηματοδότηση γι αυτό και μιλήσαμε ότι θέλουμε να βρούμε τρόπο να επεκτείνουμε τον δρόμο προς την Τσακώνα – Καλό Νερό και φυσικά να φτάσει στην Ολυμπία. Αλλά ας κρατήσουμε το πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο βασικός δρόμος ολοκληρώνεται πια, είναι ένα έργο χειροπιαστό» ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια στάθηκε στους μηχανισμούς στήριξης των δανειοληπτών ώστε να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις και να εξυπηρετούν τις δανειακές υποχρεώσεις τους.

Έχουμε πολλούς τρόπους και πολλούς μηχανισμούς να βοηθήσουμε δανειολήπτες σε δυσκολία να κάνουν τις σχετικές ρυθμίσεις έτσι ώστε να μπορούν στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους να εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Η κυβέρνηση έχει απλώσει ένα συνολικό δίκτυ προστασίας απέναντι στην κοινωνία ειδικά απέναντι στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας», ανέφερε.

Η δημοσιογράφος της εφ. «Πατρίς» Γιούλη Ηλιοπούλου απεύθυνε ερώτηση για το σχέδιο ανασυγκρότησης της Ηλείας κατά την διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης του πρωθυπουργού στην Πάτρα

Οι «ειδήσεις» για την Ηλεία

Σημαντικά νέα όσον αφορά την Ηλεία έκρυβε το… «άτυπο υπουργικό συμβούλιο» που πραγματοποιήθηκε χθες στην περιφερειακή αίθουσα, με το κυβερνητικό πλάνο να περιλαμβάνει και την Ηλεία στην οποία θα υπάρξουν σημαντικές παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα.

Ιδιαίτερα ξεχώρισαν οι προσπάθειες στήριξης του πρωτογενή τομέα και ειδικότερα της σταφίδας και η νέα μελέτη για το φράγμα Πηνειού στα οποία αναφέρθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, η αναβάθμιση της Σιδηροδρομικής Γραμμής Κάτω Αχαΐα – Πύργος που αποκάλυψε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, η αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Ανδρίτσαινας που σημείωσε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και τέλος η στήριξη του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια στην επιθυμία του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη για αλλαγή ονομασίας της περιφέρειας και χρήση του Brand Name της Ολυμπίας.

Αναβάθμιση Κ.Υ. Ανδρίτσαινας

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι κεντρικός παράγοντας είναι η αναβάθμιση των υποδομών καθώς και η μεταρρυθμιστική τροχιά που έχει το υπουργείο στο κομμάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της Πρόληψης.

Όπως αποκάλυψε χθες ο κ. Πλεύρης, ήδη το Κέντρο Υγείας Ανδρίτσαινας, αλλά και αυτά της της Ακράτας, της Κάτω Αχαΐας και της Ερυμάνθιας έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, με περίπου 1 εκ. ευρώ για κάθε ένα από αυτά και υπάρχει μια πλήρη συνεννόηση με το ΤΑΙΠΕΔ ώστε να αναβαθμιστούν υλικοτεχνικά και να έχουν τον καλύτερο δυνατό εξοπλισμό.

Αναβάθμιση σιδηροδρομικής γραμμής Κάτω Αχαΐα-Πύργος

O Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος αρχικά στην Πατρών-Πύργου, επισημαίνοντας με βεβαιότητα πως δε θα τελείωνε αν δεν είχαν λάβει ως κυβέρνηση από την αρχή γενναίες και κρίσιμες αποφάσεις. Παράλληλα, μίλησε για αναβάθμιση της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής από Κάτω Αχαΐα μέχρι και τον Πύργο.

Στήριξη πρωτογενούς τομέα και νέα μελέτη για φράγμα Πηνειού

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς υπογράμμισε πως ο πρωτογενής τομέας έχει τη συνεχή στήριξή τους και επικεντρώθηκε στις προσπάθειες που κάνουν για τη σταφίδα που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα. Μάλιστα, μίλησε για τις προσπάθειες ανάταξης του προϊόντος και υπογράμμισε πως δεν αρκεί να δίνεται ενίσχυση κάθε χρόνο, θεωρώντας πως βρίσκονται σε καλό σημείο.

Όσον αφορά το Φράγμα Πηνειού και τη μη ολοκλήρωση του έργου σε ότι αφορά την Αχαΐα, εστίασε στη συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών για να μπορέσει να λυθεί αυτή η μεγάλη εκκρεμότητα του παρελθόντος. «Δεν επιτρέπεται να χάνεται νερό στη θάλασσα, όταν υπάρχει η δυνατότητα να αρδευτεί η Δυτική Αχαΐα χωρίς ταυτόχρονα να έχουμε κάποια επιρροή στην ήδη υπάρχουσα διαδικασία αρδεύσεως στην πλευρά της Ηλείας», δήλωσε και πρόσθεσε πως έχει ξεκινήσει μελέτη από το Υπουργείο Υποδομών για κλειστό και υπόγειο δίκτυο που θα βοηθήσει στο να μην υπάρχουν διαρροές, καθώς και επιπλέον μελέτη που θα δίνει τη δυνατότητα να υπολογίζεται πόσο νερό θα διατίθεται προς την πλευρά της δυτικής Αχαΐας.

«Το κομμάτι της Ολυμπίας είναι κομβικό»

Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας στάθηκε στην επιμονή του κ. Φαρμάκη για ένα brand name πιο αναγνωρίσιμο από αυτό της Δυτικής Ελλάδας, εκτιμώντας πως το κομμάτι της Ολυμπίας είναι κομβικό και δεσμεύτηκε να βοηθήσει και να το στηρίξει όπως μπορεί.

Όλη η επικαιρότητα