Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Το καλύτερο σενάριο για τη χώρα είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ – Τι είπε για debate με Τσίπρα

Στις διαφορές με το ΠΑΣΟΚ εστίασε – μεταξύ άλλων – ο πρωθυπουργός.
Ακούστε το άρθρο

Στις διαφορές με το ΠΑΣΟΚ εστίασε – μεταξύ άλλων – ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤΕΝΝΑ.  Ο στόχος να μην είναι ο ίδιος πρωθυπουργός, ενώνει το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε.

«Με το ΠΑΣΟΚ του κυρίου Ανδρουλάκη έχουμε μεγάλες διαφορές. Σε πολιτικό επίπεδο βλέπω σημαντικές αποστάσεις σε μία σειρά από θέματα, όπως η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και το άρθρο 16. Το ΠΑΣΟΚ και ο κύριος Ανδρουλάκης είναι πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ. Τους ενώνει ο στόχος να μην είμαι πρωθυπουργός», δήλωσε Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέχεια τόνισε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και εξακολουθώ να πιστεύω ότι το καλύτερο σενάριο για τη χώρα είναι μία αυτοδύναμη κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία στο τιμόνι.

Διεκδικώ την αυτοδυναμία και πιστεύω ότι μπορώ να την πετύχω. Και ο λαός είναι ο τελικός κριτής πάντα», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «πετάει αριθμούς στον αέρα χωρίς να έχει καμία απολύτως αίσθηση κοστολόγησης αυτών που λέει».

«Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν καμία ικανοποίηση ότι η Χρυσή Αυγή δεν θα κατέβει στις εκλογές»

«Απαγορεύσαμε στους φονιάδες της Χρυσής Αυγής να κατέβουν στις εκλογές και είναι αδιανόητο να λένε κάποιοι ότι αυτό αποτελεί παρέμβαση στις εκλογές», είπε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας για το θέμα: «Κινούμαστε εντός του συντάγματος και κάναμε αυτό που έπρεπε για να αποκλείσουμε τη Χρυσή Αυγή και αυτό ενόχλησε κάποιους».

«Η Νέα Δημοκρατία θα διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή μόνο από βουλευτές που είναι εκλεγμένοι από τη Νέα Δημοκρατία»

Ο πρωθυπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι η ΝΔ θα διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή από βουλευτές εκλεγμένους με τη ΝΔ ενώ συμπλήρωσε πως ο κ. Ανδρουλάκης είχε κάνει τις επιλογές του πολύ πριν σκάσει το σκάνδαλο υποκλοπών.

«Είναι μια επιλογή, τη σέβομαι. Αν δείτε την ένταση του λόγου του και τσακώνονται 3 ημέρες για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αφορά τους ενοίκους της κεντροαριστερής πολυκατοικίας. Αυτή η συζήτηση μας αφήνει παγερά αδιάφορους. Στη συνολική ζυγαριά οι υποκλοπές θα βαρύνουν αρνητικά. Το θέμα είναι τι κάναμε . Αναλάβαμε ευθύνη για αυτό που έγινε. Έχουμε πιο αυστηρές δικλείδες για να παρακολουθείται δημόσιο πρόσωπο. Μάθαμε από το λάθος μας και η ΕΥΠ λειτουργεί με αυξημένα εχέγγυα διαφάνειας σε σχέση με το παρελθόν. Το έχω πει πολλές φορές ότι δεν γνώριζα και για αυτό αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί», πρόσθεσε.

Και συμπλήρωσε: «Το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη αρέσκεται στο ΠΑΣΟΚ του ‘80 μόνο που είμαστε στο 2023. Σαφέστατα είναι περισσότερα αυτά που μας χωρίζουν από αυτά που μας ενώνουν. Για αυτό οι εκλογές πρέπει να δώσουν μήνυμα νίκης και όταν ξαναψηφίσουμε να υπάρχει πρόταση διακυβέρνησης. Θα σεβαστούμε την ετυμηγορία των πολιτών. Υπάρχει μαθηματικό ενδεχόμενο να κάνει κυβέρνηση το 2ο, το 3ο και το 4ο κόμμα. Τη θέλουμε αυτή την κυβέρνηση; Για να μην προκύψει πρέπει να είναι ισχυρή η ΝΔ».

«Στις επόμενες εκλογές επειδή θα υπάρχει το μπόνους που αφορά τους δύο πρώτους, βεβαίως πρέπει να γίνει ντιμπέιτ των δύο»

Για το ντιμπέιτ είπε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει πλαίσιο και θα δώσει την ευκαιρία να δούμε πώς αντιλαμβάνονται οι άλλοι συμμετέχοντες την προοδευτική διακυβέρνηση.

«Αυτές οι εκλογές είναι με απλή αναλογική και το πλαίσιο του ντιμπέιτ είναι να συμμετάσχουν όλα τα κόμματα ισότιμα. Στις επόμενες εκλογές επειδή θα υπάρχει το μπόνους που αφορά τους δύο πρώτους, βεβαίως πρέπει να γίνει ντιμπέιτ των δύο», δήλωσε ενώ είπε μακάρι η συζήτηση μέχρι τις εκλογές να αφορά τα προγράμματα και το μέλλον και «όχι τον Ανδρέα Παπανδρέου ή αν θα μιλήσει ο κ. Τσίπρας απόψε μπροστά από το άγαλμα του ‘Αρη Βελουχιώτη».

Για τα μέτραπου ανακοίνωσε χθες και συγκεκριμένα για τα οικογενειακά επιδόματα ανέφερε πως αποτελούν εξειδίκευση των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί. Είπε επίσης ότι το youth pass θα καταβάλλεται εφάπαξ μια φορά όταν ενηλικιώνεσαι και τόνισε πως «όσο κινούμαστε εντός των στόχων του πλεονάσματος δεν χρειαζόμαστε την έγκριση κανενός και γι’αυτό το πρόγραμμά μας είναι κοστολογημένο». Παράλληλα υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έδωσε 45 δισ .στην πανδημία, στήριξε την κοινωνία, η ανεργία έπεσε 6 μονάδες και μετά στήριξε τους λογαριασμούς του ρεύματος και έδωσε το market pass.

«Ήρθαμε και βελτιώσαμε το νόμο του ‘21 . Ο κ. Βαρουφάκης ανοιχτά και ο άλλος ο κ. Τσίπρας εξέφρασε δυσαρέσκεια του για τις εξελίξεις», είπε ενώ για τη δυνατότητα του Ηλία Κασιδιάρη αν και φυλακισμένος να κάνει εκπομπή ανέφερε: «Το τι γίνεται μέσα στις φυλακές θα το δούμε, δύο κόμματα δώσαμε αυτή τη μάχη η οποία κερδήθηκε και ο Κασιδιάρης δεν θα είναι στη Βουλή»

«Την κρίση του 2015 την προκαλέσαμε οι ίδιοι»

«Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να λέει ότι μας έβγαλε από τα μνημόνια όταν μας έβαλε στο 3ο μνημόνιο», πρόσθεσε ενώ αναφέρθηκε και στις αυξήσεις στις συντάξεις και την ενίσχυση που πήραν και εκείνοι που δεν είδαν αύξηση λόγων προσωπικής διαφοράς».

«Η χώρα πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Κάθε χρόνο το πλεόνασμα το επιστρέφουμε στην κοινωνία. Οι πρώτοι που θα το καρπωθούν και το 2023 είναι οι συνταξιούχοι και όσοι είναι ευάλωτοι», ανέφερε.

Αναφερόμενος στους μισθούς είπε ότι θα αυξάνονται όσο μειώνεται η ανεργία και έρχονται επενδύσεις.

«Θα αστειεύεστε φαίνεται;», απάντησε ερωτηθείς για όσα γράφονται περί μυστικών συναντήσεων στο Μαξίμου. «Καταλαβαίνω γιατί κάποιοι αισθάνονται άσχημα με το πως πηγαίνει η προεκλογική περίοδος. Τη μια δεν τους αρέσουν οι δημοσκοπήσεις, τη δεύτερη μιλούν για σενάρια αποστασίας και αναρωτιέμαι γιατί τα λένε αφού πιστεύουν ότι θα είναι πρώτοι, μετά λένε για διεργασίες στη δεξιά πολυκατοικία».

«Πρέπει να προσλάβουμε 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς και να το κάνουμε γρήγορα»

Για την αναμόρφωση της υγείας ο πρωθυπουργός είπε πως είναι το μεγαλύτερο προσωπικό του στοίχημα για τη δεύτερη τετραετία.

«Βλέπω τι γίνεται στις εφημερίες και βλέπω ότι συχνά στα επείγοντα δεν είναι επείγοντα, αλλά περιστατικά που παίρνουν την επόμενη ημέρα τη θέση άλλου χειρουργείου. Τέτοιες πρακτικές να σταματήσουν. Θα έχω προσωπική επίβλεψη», υπογράμμισε.

«Για Πρέσπες στο Αιγαίο μιλάει η αντιπολίτευση»

Η μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών επανέλαβε ο Κυριάκος Μητοστάκης επισημαίνοντας: «Δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσω άλλο θέμα, αποκλείεται με εμένα πρωθυπουργό».

Ανέφερε ότι η Χάγη θα μπορούσε να είναι τελική κατάληξη αλλά είναι μακριά. «Δεν έχω αυταπάτες. Είχαμε 3,5 χρόνια εξαιρετικάεπιθετική Τουρκία. Δεν είμαι σίγουρος ότι το κλίμα εκτόνωσης θα συνεχιστεί μετά τις εκλογές. Για αυτό και οι εκλογές στην Ελλάδα έχουν σημαντική γεωπολιτική διάσταση», είπε και δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με όποιον επιλέξει ο τουρκικός λαός. Σημείωσε ωστόσο, ότι «το τουρκικό ευφυολόγημα περί γαλάζιας πατρίδας πιστεύω ήρθε για να μείνει».

Όλη η επικαιρότητα