Πολιτική

Κ. Τζαβάρας: «Απαιτούνται μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων»

-Ερώτηση προς τα αρμόδια υπουργεία από τον βουλευτή Ηλείας
Ακούστε το άρθρο

Τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα του ξενοδοχειακού κλάδου ζητά με ερώτησή του προς τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, επισημαίνοντας ότι η έξαρση της μετάλλαξης Όμικρον σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση της τιμής του ρεύματος επιδρούν αρνητικά στη ρευστότητα και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Επικαλούμενος την επιστολή της Πανελληνίου Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και δηλώσεις των εκπροσώπων του ξενοδοχειακού κλάδου στην Ηλεία, ο Κώστας Τζαβάρας τονίζει πως για το επόμενο τρίμηνο επίκειται ακύρωση των κρατήσεων, εξέλιξη που θα μειώσει τα προσδοκώμενα έσοδα από τον τουρισμό. Για τον λόγο αυτό, επισημαίνει πως θα πρέπει το κράτος να μεριμνήσει για την άμεση πληρωμή των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ και «Τουρισμός για όλους» δίχως όμως παρακρατήσεις από την Εφορία, και για την εκταμίευση των ποσών που εκκρεμούν από τη δράση της Επιδότησης Κεφαλαίου Κίνησης των πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας.
Παράλληλα, ο Ηλείος βουλευτής υπογραμμίζει την αναγκαιότητα θέσπισης μέτρων στήριξης όπως η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για εύλογο χρονικό διάστημα ή την εφαρμογή εκ νέου των αναστολών συμβάσεων εργασίας, έως ότου υποχωρήσει η διασπορά της πανδημίας και ξεκινήσει η νέα τουριστική περίοδος.

«Η έξαρση της μετάλλαξης Όμικρον, έστω κι αν φαίνεται ότι είναι πιο ήπια, δεν παύει να επιδρά αρνητικά στην οικονομία και ιδιαίτερα στον τουρισμό, που συνιστά ισχυρό πλεονέκτημα για την Ελλάδα. Οι τουριστικές επιχειρήσεις της Ηλείας καλούνται να επωμιστούν τις απώλειες από την πυρκαγιά του Αυγούστου και την κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους, αντιμετωπίζοντας παράλληλα σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, καθώς τα χρήματα από τα κρατικά τουριστικά προγράμματα υπόκεινται σε παρακρατήσεις που φτάνουν ή και ξεπερνούν το 70%. Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει η Κυβέρνηση να διευθετήσει άμεσα το ζήτημα των πληρωμών και να θεσπίσει πρόσθετα μέτρα στήριξης, τουλάχιστον ως την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου», δήλωσε ο Κώστας Τζαβάρας.

Όλη η επικαιρότητα