Ηλεία Πολιτική

Κ. Τζαβάρας: «Απολύτως αναγκαία η στήριξη των κτηνοτρόφων»

Ακούστε το άρθρο

Τη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας με ελληνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους ζητά ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ 

Την ουσιαστική στήριξη των κτηνοτρόφων ζητά με ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας.

Επικαλούμενος δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου και τις ανακοινώσεις του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ο Κώστας Τζαβάρας υπογραμμίζει τη σοβαρή οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι σε μια περίοδο κατά την οποία παραδοσιακά αποκόμιζαν αυξημένα κέρδη από τις πωλήσεις αμνοεριφίων για τον εορτασμό του Πάσχα.

Όπως επισημαίνει ο Ηλείος βουλευτής, η πανδημία έπληξε τους κτηνοτρόφους στη χειρότερη χρονική περίοδο, καθώς το ιταλικό lockdown προκάλεσε μαζικές ακυρώσεις  εξαγωγών στη γειτονική χώρα, που ήταν προγραμματισμένες ενόψει του Πάσχα των Καθολικών στις 12 Απριλίου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, οι φετινές εξαγωγές θα φτάσουν τις 60.000 περίπου, αντί για 300.000, καταγράφοντας μείωση πάνω από 80%.

Παράλληλα, ο Κώστας Τζαβάρας επισημαίνει ότι έχει μειωθεί δραστικά η εσωτερική ζήτηση λόγω της απαγόρευσης μετακινήσεων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού, με συνέπεια την πτώση της τιμής πώλησης του οβελία  στα 3,5 με 4 ευρώ, από 5,50 με 6 ευρώ, που ήταν η συνήθης τιμή τα προηγούμενα χρόνια.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν αδιάθετα αμνοερίφια ή να πωληθούν σε εξευτελιστικές τιμές, με αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικού εισοδήματος για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι καταβάλλουν υψηλό κόστος για τη λειτουργία των κτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων και την προμήθεια ζωοτροφών.

«Είναι επιτακτική ανάγκη η ουσιαστική στήριξη των κτηνοτρόφων με ελληνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, καθώς ανατράπηκε όλος ο οικονομικός τους προγραμματισμός και υπέστησαν σοβαρή απώλεια εισοδήματος εξαιτίας της πανδημίας  του κορωνοϊού. Επειδή ο πρωτογενής τομέας θα κληθεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη μέρα της Ελλάδας και στην ανάκαμψη της οικονομίας, είναι απαραίτητο να ενισχυθούν για να μην καταρρεύσει η ελληνική κτηνοτροφία», δήλωσε ο Κώστας Τζαβάρας.

Όλη η επικαιρότητα