Ελλάδα Πολιτική

Κ. Τζαβάρας: Ένα χρόνο μετά τη θεομηνία του Σεπτεμβρίου 2016 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ακόμα μόνο υποσχέσεις να δώσει στους Ηλείους αγρότες

Ακούστε το άρθρο

Για “αόριστες” και “γενικές υποσχέσεις” από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στους σταφιδοπαραγωγούς που υπέστησαν καταστροφές από τη θεομηνία του Σεπτεμβρίου 2016, μιλά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας, ύστερα από την απάντηση που έλαβε σε επερώτησή του.

Συγκεκριμένα ο κ. Τζαβάρας αναφέρει ότι:

“Συνέχισε τον χορό των αόριστων και γενικών υποσχέσεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στους σταφιδοπαραγωγούς και ιδιοκτήτες θερμοκηπιακών μονάδων που υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή από τις έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2016. Απαντώντας στην Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. και βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας, σχετικά με τις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί βιομηχανικής τομάτας τον Ιούλιο, ο κ. Αποστόλου παρέπεμψε την ολοκλήρωση του φακέλου για τα ΠΣΕΑ και τις αποζημιώσεις στις ελληνικές καλένδες.

Αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι δεν έχει πραγματικό ενδιαφέρον για να συμβάλλει στην ανακούφιση των πληγέντων παραγωγών, ανερυθρίαστα απαντά ότι φάκελος των ΠΣΕΑ βρίσκεται ένα χρόνο μετά ακόμα στην διαδικασία της σύνταξης από τον ΕΛΓΑ. Δεν δίνει χρονοδιάγραμμα έκδοσης της σχετικής προκήρυξης και βέβαια για μια ακόμα φορά σημειώνει ότι οι αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ αφορούν βεβαιωμένες δαπάνες, γεγονός που σημαίνει ότι οι πληγέντες παραγωγοί πρέπει να καλύψουν τη ζημιά από την τσέπη τους για να μπορέσουν – αν και όταν βγει η προκήρυξη – να αποζημιωθούν!

Αναφορικά με τις ζημιές στη βιομηχανική τομάτα, όπως σημειώνει στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός, οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις είναι ακόμα σε εξέλιξη, σχεδόν 3 μήνες μετά τις καταστροφές και «αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα». Και αυτό παρά το γεγονός, όπως ο ίδιος αναφέρει, ότι ο ΕΛΓΑ έχει ενισχυθεί με 200 συμβασιούχους γεωτεχνικούς. Τέλος, καμία απάντηση από την πλευρά του κ. Αποστόλου δεν δόθηκε για το κρίσιμο ζήτημα της δημιουργίας ενός Ειδικού Ταμείου για την αποζημίωση καταστροφών στην αγροτική παραγωγή από φυσικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής, ένα πάγιο αίτημα του Κώστα Τζαβάρα, ενώ βεβαίως και στο ζήτημα της αλλαγής του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ ο κ. Αποστόλου δεν είχε να απαντήσει τίποτα, πέρα από το τυπικό ότι για την όποια πρόσθεση ασφαλιζόμενων κινδύνων και την αναμόρφωση του κανονισμού απαιτείται επιστημονική και αναλογιστική μελέτη. Προφανώς θα ευθύνεται η Ν.Δ. και για το γεγονός ότι εδώ και 2.5 χρόνια η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει κάνει τίποτα απολύτως για την αλλαγή του κανονισμού, παρά το γεγονός ότι αποτελεί σταθερό αίτημα των αγροτών και έχει ερωτηθεί για αυτό πλείστες φορές στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Έχουμε κουραστεί από τις συνεχείς ανέξοδες υποσχέσεις και τα εύκολα ψέματα αυτής της Κυβέρνησης, που ξέρει καλά να μεταφέρει τις ευθύνες σε όλους τους άλλους πλην του εαυτού της. Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι κανένα ενδιαφέρον δεν έχει για τους πολίτες αυτής της χώρας και ειδικά για τους αγρότες, παρά μόνο προσπαθεί να κερδίσει χρόνο στην καρέκλα της εξουσίας”.

Όλη η επικαιρότητα