Ηλεία Πολιτική

Κ. Τζαβάρας: «Να ενταχθούν και οι πυρόπληκτοι δανειολήπτες στο νέο πρόγραμμα τραπεζικής χρηματοδότησης επιχειρήσεων»

Ακούστε το άρθρο

Παρέμβαση του βουλευτή Ηλείας στον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδη

Την ανάγκη να συμπεριληφθούν και οι επιχειρήσεις που έχουν ανεξόφλητα «πυροδάνεια» στο νέο πρόγραμμα δανειοδότησης με επιδότηση επιτοκίου από την  Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα υπογράμμισε ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας σε επικοινωνία του με τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδη.

Ο Ηλείος βουλευτής έθεσε αναλυτικά το πρόβλημα στον υπουργό, επισημαίνοντάς του ότι τα συγκεκριμένα δάνεια κατέστησαν μη εξυπηρετούμενα με αποκλειστική ευθύνη των τραπεζών, οι οποίες -καλυπτόμενες από την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου- αρνούνταν συστηματικά να προβούν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις κατά τα συνήθη τραπεζικά κριτήρια και να διευκολύνουν τους δανειολήπτες, είτε με «κούρεμα» τόκων είτε με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Ο Κώστας Τζαβάρας τόνισε ότι το σύνολο των επαγγελματιών της Ηλείας δεν μπορεί να τελούν σε επ’ αόριστον ομηρία εξαιτίας της απροθυμίας των τραπεζών να εξετάσουν το ζήτημα των «πυροδανείων» εκμεταλλευόμενες την ύπαρξη της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίουκαι ζήτησε από τον κ. Γεωργιάδη να μη ληφθούν υπόψη οι οφειλές στη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων για την εφαρμογή των ευεργετικών διατάξεων της χορήγησης δανείων κεφαλαίου κίνησης στο 50% του τζίρου, με πλήρη επιδότηση επιτοκίου προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κατανόησε το πρόβλημα και δεσμεύτηκε να το μελετήσει διεξοδικά προτού λάβει τις οριστικές του αποφάσεις.

«Οι πυρόπληκτες επιχειρήσεις της Ηλείας, που έλαβαν δάνεια προνοιακού χαρακτήρα με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου μετά την τραγωδία του 2007, είναι πλέον αιχμάλωτες των τραπεζών, οι οποίες αρνούνται να τους διευκολύνουν ώστε να είναι δανειακά ενήμερες, επιδιώκοντας συστηματικά την κατάπτωση των εγγυήσεων. Η Ηλεία είναι ο πρώτος νομός που δέχθηκε το ισχυρό πλήγμα από τον κορωνοϊό και είναι απαράδεκτο να αποκλειστεί από το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης, που αποφάσισε η κυβέρνηση και ενέκρινε η Κομισιόν, επειδή το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να παραβιάζει κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης και να αρνείται να λειτουργήσει με κανόνες ορθολογικότητας», δήλωσε ο Κώστας Τζαβάρας.

Όλη η επικαιρότητα