Ηλεία Πολιτική

Κ. Τζαβάρας: «Να θωρακιστούν αποτελεσματικά τα λιμάνια του Κατακόλου και της Κυλλήνης»

Ακούστε το άρθρο

Αυξημένη προστασία λόγω κορονοϊού ζητά με ερώτησή του ο βουλευτής Ηλείας

Τη λήψη μέτρων για τη θωράκιση των λιμένων Κατακόλου και Κυλλήνης από τον κορονοϊό ζητά με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Υγείας και Ναυτιλίας ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας.

Επικαλούμενος δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου της Ηλείας σχετικά με τις ελλείψεις των δύο λιμανιών στις υποδομές και τις υπηρεσίες ασφάλειας, ο Κώστας Τζαβάρας υπογράμμισε την ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών ασφάλειας για να προστατευτούν αποτελσματικά από πιθανή εμφάνιση και εξάπλωση του κορονοϊού.

Ο Ηλείος βουλευτής τόνισε ότι τα λιμάνια του Κατακόλου και της Κυλήνης αποτελούν πύλες εισόδου για χιλιάδες τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό,  επωμίζονται πολύ μεγάλο βάρος της επιβατικής και τουριστικής κίνησης της Ηλείας και διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη και την εξωστρέφεια του νομού.

Όπως ανέφερε, το λιμάνι του Κατακόλου είναι ο πέμπτος δημοφιλέστερος προορισμός της Ελλάδας στην κρουαζιέρα και υποδέχεται ετησίως πάνω από 200 κρουαζιερόπλοια και περίπου 700.000 επισκέπτες από χώρες του εξωτερικού, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, στις οποίες έχουν καταγραφεί πάρα πολλά κρούσματα κορονοϊού, με συνέπεια να προκληθεί αναστάτωση στην τοπική κοινωνία από την άφιξη πλοίου την περασμένη Κυριακή, 1η Μαρτίου.

Όσον αφορά το λιμάνι της Κυλλήνης, ο Κώστας Τζαβάρας επισήμανε είναι το μεγαλύτερο λιμάνι σε ακτοπλοϊκή επιβατική κίνηση στο Ιόνιο και τρίτο πανελλαδικά, καθώς αποτελεί πύλη εισόδου-εξόδου για τους κατοίκους και τους επισκέπτες δύο νησιών, της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς, και διακινεί ετησίως περίπου δύο εκατομμύρια  επιβάτες. Επιπλέον, είναι ζωτικής σημασίας για την καθημερινή εξυπηρέτηση των κατοίκων της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς, αφού συνδέει την ηπειρωτική Ελλάδα με τα δύο νησιά του Ιονίου.

Παρ’ όλα αυτά, όπως σημείωσε ο Ηλείος βουλευτής, και στα δύο λιμάνια έχει διαπιστωθεί από τους δημάρχους υστέρηση στις υποδομές και στις υπηρεσίες ασφάλειας, όπως η απουσία λετουργίας θερμικής κάμερας, η απουσία επαρκούς φύλαξης κλπ, με συνέπεια να καθίστανται ευάλωτα σε πιθανή εμφάνιση κρούσματος κορονοϊού, δεδομένου ότι προβλέπεται η λειτουργία χώρου Σένγκεν.

Ο Κώστας Τζαβάρας δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν άμεσα μέτρα αυξημένης προστασίας των λιμένων Κατακόλου και Κυλλήνης για να αποτραπεί το ενδεχόμενο εμφάνισης κρούσματος κορονοϊου, αλλά και να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για να αναβαθμιστεί η ασφάλεια και στα δύο λιμάνια.

«Τα λιμάνια του Κατακόλου και της Κυλλήνης είναι ζωτικοί πυλώνες ανάπτυξης της Ηλείας και συμβάλλουν καθοριστικά στον τουρισμό και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας. Η εύρυθμη λειτουργία τους και η θωράκισή τους αποτελεί βασική προϋπόθεση τόσο για την καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών που ταξιδεύουν στα Ιόνια νησιά,  όσο και για την υποδοχή των επισκεπτών της κρουαζιέρας. η αυξημένη μέριμν από την πλευρά της Πολιτείας είναι επιβεβλημένη για να μη δεχθεί ανεπανόρθωτο πλήγμα η διεθνής εικόνα της Ελλάδας», τόνισε.

Όλη η επικαιρότητα