Ηλεία

Κ. Τζαβάρας: “Να ιδρυθεί υποκατάστημα ΕΛΓΑ στην Ηλεία”

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
Ακούστε το άρθρο

Tην ίδρυση υποκαταστήματος ΕΛΓΑ στην Ηλεία ζητά με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ταχύτερης και αποτελεσματικότερης εξυπηρέτησης των πληγέντων παραγωγών του νομού.

Όπως επισημαίνει στο κείμενο της ερώτησης, κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Ηλείας υπέστησαν πολύ σοβαρές ζημιές στην παραγωγή τους εξαιτίας της εκδήλωσης ακραίων καιρικών και φυσικών φαινομένων, όπως ο καύσωνας, ο παγετός, το χαλάζι, ο ανεμοστρόβιλος, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες. 

Ο Ηλείος βουλευτής και πρώην υπουργός τονίζει ότι τόσο στο βόρειο τμήμα του νομού, όσο και στο νότιο, η καταστροφή στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις είναι τεράστια, αναφέροντας ενδεικτικά πως η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τον περασμένο Αύγουστο στους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπία και η οποία διήρκεσε εννέα ημέρες, έκαψε περισσότερα από 375.000 ελαιόδεντρα και 37.860 στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων, σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή των αρμοδίων υπηρεσιών.

Ο Κώστας Τζαβάρας συμπλήρωσε πως εξίσου ισχυρό πλήγμα δέχθηκε και ο κλάδος των κτηνοτρόφων, αφού κάηκαν εκατοντάδες εκτάσεις που χρησιμεύουν ως βοσκότοποι στην ορεινή Ηλεία, ενώ αρκετές ήταν οι αναγγελίες που αφορούν ζημιές σε αιγοπρόβατα και  μελισσοσμήνη, ενώ οι ισχυρές βροχοπτώσεις του τελευταίου δεκαημέρου προκάλεσαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και ζημιές σε γεωργικές καλλιέργειες, κυρίως στον Ηλειακό Κάμπο και στην παραποτάμια ζώνη του Αλφειού, των οποίων η καταγραφή είναι σε εξέλιξη.

Επικαλούμενος δημοσιευμένες μελέτες, ο βουλευτής Ηλείας υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα του νομού για την αγροτική οικονομία, καθώς διαθέτει τη μεγαλύτερη πεδιάδα στη Νοτιοδυτική Ελλάδα, που παράγει το 4,6% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας της αγροτικής παραγωγής πανελλαδικά και το 3% της συνολικής γεωργικής παραγωγής της χώρας, με γεωργική γη που φτάνει στα 1.264.460 στρέμματα (52,6% του Νομού) και για αυτό επισημαίνει την αναγκαιότητα να αποτελέσει προτεραιότητα η στήριξη της αγροτικής παραγωγής της Ηλείας από τις κρατικές υπηρεσίες. 

«Μέσα στο 2021 η Ηλεία έχει υποστεί τρομακτικά πλήγματα από ακραία καιρικά και φυσικά φαινόμενα όπως οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές, ο καύσωνας και ο παγετός. Οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή είναι πάρα πολλές και σοβαρές, για αυτό απαιτείται η ταχεία καταγραφή τους και η ακόμα ταχύτερη δρομολόγηση της καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς. Θεωρώ πως είναι αναγκαιότητα η ίδρυση υποκαταστήματος ΕΛΓΑ στην Ηλεία, με αυξημένες αρμοδιότητες και σχετική αυτονομία, που θα καταγράφει και θα επιλύει τα προβλήματα των παραγωγών άμεσα, δημιουργώντας το αίσθημα ότι το κράτος είναι δίπλα τους και στηρίζει την προσπάθειά τους και τη συμβολή τους στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο Κώστας Τζαβάρας.

Όλη η επικαιρότητα