Ηλεία

Κ.Υ. Γαστούνης: Σε πλήρη ετοιμότητα για το νέο κύμα

Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη ετοιμότητα για το ενδεχόμενο νέου κύματος  κορονοϊού  βρίσκεται το Κέντρο Υγείας Γαστούνης, το οποίο με την οικονομική συμβολή ανώνυμου δωρητού,  διαθέτει πλέον και ειδικό δωμάτιο covid-19, έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο για την υποδοχή περιστατικού κορονοϊού.

Η Ομάδα Συντονισμού για τον covid-19 υπό την καθοδήγηση της διευθύντριας του ΚΥ κ.  Στεφανίας Βουλιώτη  είναι έτοιμη  και έχει προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες από τις εγκυκλίους  του ΕΟΔΥ ενέργειες  για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Πρωτίστως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων οι οποίοι αποτελούν την πρώτη υγειονομική γραμμή άμυνας.

Το ιατρικό, νοσηλευτικό αλλά και διοικητικό προσωπικό του ΚΥ Γαστούνης που δίνει τον καλύτερό του εαυτό, είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο για να αντιμετωπίσει νέο κύμα κορονοϊού, ενώ αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλα τα περιστατικά. Όλο το προσωπικό δικαιώνει τις προσπάθειες της διευθύντριας για την εύρυθμη λειτουργία της δομής υγείας.

Να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα μελέτης του EnvELab ΑΠΘ για τον κορονοϊό, καθώς οι προβλέψεις αναφέρουν πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει αναζωπύρωση στη χώρα μας. Και μάλιστα προσδιορίζεται χρονικά στην καρδιά του καλοκαιριού σε μια περίοδο που πάρα πολλοί θα βρίσκονται σε διακοπές.

«Ο κίνδυνος ελλοχεύει»

Η διευθύντρια του ΚΥ Γαστούνης κ. Στεφανία Βουλιώτη δήλωσε στην «Πατρίς»: «Η Γαστούνη  ήταν η πρώτη πόλη στην Ελλάδα με περιστατικά covid-19 στην έξαρση του ιού περίπου στα μέσα Μαρτίου. Ο κίνδυνος πάντα ελλοχεύει  και οφείλουμε να είμαστε σε ετοιμότητα. Μάλιστα όπως έχουμε πληροφορηθεί  από το Υπουργείο Υγείας και από τους ειδικούς επιστήμονες, μπορεί να υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας από τον Σεπτέμβριο. Επομένως πρέπει  όλοι οι φορείς υγείας να είμαστε έτοιμοι για όλα. Στο ΚΥ υπάρχει Ομάδα Συντονισμού για τον covid-19 η οποία έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση του ιού.»

Δωρεά το δωμάτιο covid-19

Και η κ. Βουλιώτη συνεχίζει: «Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου ετοιμάσαμε ένα ειδικό δωμάτιο  για την αντιμετώπιση υπόπτων περιστατικών, κρουσμάτων του covid-19. Να τονίσω βέβαια ότι προέχει η ασφάλεια του προσωπικού του ΚΥ ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει πιθανά κρούσματα.  Το δωμάτιο για να γίνει χρειάστηκε ένα τοιχίο που είναι αποσπώμενο , αφαιρείται  δηλαδή όποτε χρειαστεί και είναι δωρεά συμπολίτη μας από τη Γαστούνη, συμπολίτης μας που θέλει να τηρήσει την ανωνυμία του. Λοιπόν αν εμφανισθεί ύποπτο κρούσμα θα προσέλθει στο ΚΥ από διαφορετική είσοδο αυτόνομη όπου υπάρχει ράμπα  και χωρίς να έρθει σε επαφή με το υπόλοιπο ΚΥ θα οδηγηθεί στο ιατρείο, ένα διαμορφωμένο δωμάτιο με τα απαραίτητα φάρμακα που θα παρασχεθούν στον ασθενή για τις πρώτες βοήθειες  καθώς και τον απαραίτητο  εξοπλισμό, χώρος που αερίζεται αφού υπάρχει παράθυρο ενώ υπάρχει και κλιματισμός ο οποίος συντηρείται τακτικά. Επίσης υπάρχει και τουαλέτα για το συγκεκριμένο δωμάτιο. Ακόμη υπάρχει και ο χώρος όπου ο ιατρός  και το νοσηλευτικό προσωπικό που θα εξέλθουν  από το ειδικό δωμάτιο θα  βγάλουν  την στολή προστασίας και θα εισέλθουν στο ΚΥ. Ο ασθενής θα μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο αναφοράς  από την αυτόνομη πόρτα όπου υπάρχει η ράμπα»

Μηχάνημα τροπονίνης

Το ΚΥ Γαστούνης είναι από τα λίγα που διαθέτουν ένα σωτήριο μηχάνημα για διάγνωση καρδιακών προβλημάτων. Σύμφωνα με την κ. Στεφανία Βουλιώτη: «Το προσωπικό μας είναι άρτια εκπαιδευμένο όχι μόνο για την αντιμετώπιση του covid-19 αλλά και για οποιοδήποτε περιστατικό προσέλθει στο ΚΥ Γαστούνης είτε παθολογικό, είτε καρδιολογικό ή τροχαίο. Το ΚΥ διαθέτει μηχάνημα τροπονίνης για την διάγνωση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων. Είμαστε από τα πολύ λίγα ΚΥ στην Ελλάδα που διαθέτουμε αυτό το μηχάνημα. Επαναλειτουργεί μετά από τιτάνιες προσπάθειες που κάναμε και το ακτινολογικό και το μικροβιολογικό εργαστήριο και ευχαριστούμε τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ γιατί ανταποκρίνεται σε όλα τα αιτήματά μας».

Άριστη συνεργασία με το Δήμο

Και η κ. Βουλιώτη συνεχίζει: «Η συνεργασία μας με τον Δήμο Πηνειού και την Εκκλησία είναι άψογη. Από τον δήμαρχο κ. Ανδρέα Μαρίνο και τη δημοτική αρχή, όποτε ζητήσαμε κάτι ανταποκρίθηκαν άμεσα. Το ίδιο και  με την τοπική Εκκλησία.  Άριστη είναι επίσης η συνεργασία μας με τα δύο νοσοκομεία του Πύργου και της Αμαλιάδας, όπου την περίοδο της έξαρσης προσφέραμε μεγάλο αριθμό εφημεριών. Φυσικά άριστη είναι η συνεργασία  μου με  την υποδιευθύντρια κ. Γαβριτοπούλου και όλο το προσωπικό του ΚΥ. Με την ευκαιρία τους ευχαριστώ όλους».

«Ανησυχούμε όπως όλοι»

Η  υποδιευθύντρια του ΚΥ Γαστούνης κ. Γαβριτοπούλου Αναστασία δήλωσε: «Αφού ο  ιός κυκλοφορεί στο περιβάλλον, διόλου απίθανο να κολλήσει κάποιος και να έχουμε κρούσμα. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του  ΕΟΔΥ και είμαστε ως ΚΥ έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Έχουμε και την σχετική υποδομή. Πάντως η ανοσία του κόσμου απ’ ότι φαίνεται είναι αρκετά καλή. Δεν έχει εμφανισθεί κάποιο κρούσμα στην περιοχή από τότε που δοκιμάσθηκε η Γαστούνη  μετά την εκδρομή στα Ιεροσόλυμα. Ανησυχούμε βέβαια όπως όλη η Ελλάδα τώρα που έχει ξεκινήσει η τουριστική κίνηση αλλά αν τηρούνται από όλους μας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και έτσι η ανησυχία μετριάζεται. Άλλωστε από τους ειδικούς εκτιμάται καθημερινά η κατάσταση και ανάλογα δίνονται οδηγίες. Τόσο εγώ όσο και το υπόλοιπο ιατρικό νοσηλευτικό  και διοικητικό προσωπικό συνεργαζόμαστε άριστα με την διευθύντρια  την κυρία Βουλιώτη και το αποτέλεσμα είναι το ΚΥ να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα»

 Λυμπέρης- Παπαδάκος  στο ΚΥ

Το ΚΥ Γαστούνης επισκέφθηκε την περασμένη Πέμπτη το πρωί ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή δήμαρχο Ανδρέα Παπαδάκο. Οι δύο άνδρες είχαν εποικοδομητική συζήτηση  με την διευθύντρια κ. Στεφανία Βουλιώτη με θέμα την συνεργασία του ΚΥ με το Νοσοκομείο Αμαλιάδας. Τονίζεται ότι το ΚΥ ενισχύει όποτε χρειαστεί το Νοσοκομείο με εφημερίες ιατρών. Ο δήμαρχος Ήλιδας και αναπληρωτής  συνεχάρησαν  την κ. Βουλιώτη για την οργάνωση του ΚΥ.

 

Όλη η επικαιρότητα