Ηλεία

‘Καμπανάκι’ από τους συμβολαιογράφους – Ζητείται εξάμηνη παράταση για το Κτηματολόγιο στην Αμαλιάδα

Ακούστε το άρθρο

Εξάμηνη παράταση για την υποβολή των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο στην Αμαλιάδα, ζητά με επιστολή της η συμβολαιογράφος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Πατρών Αγγελική Γάσπαρη.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιουνίου και η κα Γάσπαρη, η οποία είναι συμβολαιογράφος της Αμαλιάδας, εντοπίζοντας τα προβλήματα και το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος αριθμός πολιτών δεν έχει προχωρήσει την σχετική διαδικασία, ενημέρωσε ήδη τους συμβολαιογράφους του Ειρηνοδικείου Αμαλιάδας και τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Πατρών και με επιστολή της προς το Εθνικό Κτηματολόγιο Α.Ε. ζητά να δοθεί παράταση έξι μηνών, αφού επισημαίνει τα προβλήματα που υπάρχουν και θα ανακύψουν στην –πορεία εάν δεν παραταθεί η διαδικασία.

Να γίνει παρέμβαση

Η επιστολή κοινοποιείται και στον Δήμαρχο Ήλιδας καθώς και στους βουλευτές του Νομού Ηλείας, προκειμένου να παρέμβουν για το θέμα.

Η πόλη της Αμαλιάδας είναι υπό διαδικασία κτηματογράφησης από τον περασμένο Δεκέμβριο και ήδη έχει δοθεί τρίμηνη παράταση από τις 18 Μαρτίου, η οποία λήγει στις 18 Ιουνίου.

Η κα Γάσπαρη επισημαίνει ότι το χρονικό αυτό διάστημα δεν αρκεί και καθίσταται αδύνατη η εγγραφή δηλώσεων δικαιωμάτων στο σύνολο, καθώς μέχρι σήμερα έχει εγγραφεί το 30%.

«Υπάρχει όλο αυτό το διάστημα ένα κυριολεκτικά αγώνας δρόμου για την διασφάλιση και αναγνώριση δικαιωμάτων. Εμείς ως συμβολαιογράφοι καλούμαστε κύρια να παίξουμε αυτό το ρόλο και εδώ και καιρό δουλεύουμε τουλάχιστον 19 ώρες το 24ωρο. Μιλάμε για ωράριο εξοντωτικό και απάνθρωπο και δυστυχώς και 24 ώρες να γίνουν δεν πρόκειται να συμβεί το θαύμα. Αυτό κυρίως οφείλεται στο ότι οι περισσότεροι δεν έχουν τακτοποιήσει τα περιουσιακά τους δικαιώματα, όχι πάντα από αμέλεια αλλά λόγω πραγματικών αντικειμενικών δυσκολιών. Υπάρχουν διαθήκες ακόμη που δεν έχουν δημοσιευθεί. Ορίζεται μία δικάσιμος το μήνα στο Ειρηνοδικείο Αμαλιάδας . Τον Απρίλη χάθηκε διότι συνέπεσε με τη Μεγάλη Εβδομάδα. Στο τμήμα Διακοπών (από Ιούλιο έως 20 Σεπτέμβρη δεν προσδιορίζεται δικάσιμος δημοσίευσης) , οπότε εάν δε μπει εμβόλιμη και η μία δεν αρκεί… πάμε για δικάσιμο τον Οκτώβρη. Στο τμήμα Κεφάλαιο στη Δ.Ο.Υ. Αμαλιάδας υπάρχει μόνο ένας υπάλληλος-εξαιρετικός, που όσο και εάν υπερβάλλει εαυτόν, δεν δύναται ν’ ανταποκριθεί ανθρώπινα» επισημαίνει η κα Γάσπαρη και αναφέρει στην επιστολή τους, τους λόγους που πρέπει να δοθεί τουλάχιστον εξάμηνη παράταση:

«Επειδή στόχος και σκοπός μας είναι να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο αλλά με τη μεγαλύτερη  ελαχιστοποίηση λαθών, ώστε κατά την Α’ Ανάρτηση να μην υπάρχουν λάθη. Επειδή δεν μπορούν όλα τα δικαιώματα να δηλώνονται με χρησικτησία. Επειδή αυτή η χρησικτησία δεν μπορεί να αποτελεί τίτλο κυριότητας, αποδεικνυόμενη με ένα απλό έγγραφο ή με σύνταξη ενόρκου βεβαιώσεως μαρτύρων-πράγμα απαράδεκτο. Επειδή από Ιούλιο έως και Σεπτέμβριο υπάρχει Τμήμα Διακοπών στα Δικαστήρια και είναι και μήνες διακοπών των εργαζομένων. Επειδή ήδη οι Έλληνες έχουν υποστεί μεγάλο οικονομικό μαρασμό και δεν δύνανται ν’ ανταποκριθούν σε όλα αυτά τα 35άρια. Επειδή η περιοχή μας είναι καθαρά αγροτική και αυτή την περίοδο οι αγρότες είναι ολημερίς στα χωράφια με τη συγκομιδή της παραγωγής τους. Επειδή πρέπει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να προστατευθεί το ιδιοκτησιακό δικαίωμα και να διασφαλιστούν και τα δικαιώματα του Δημοσίου συνάμα.  Αιτούμαστε όπως παραταθεί το εν λόγω διάστημα υποβολής δήλωσης τουλάχιστον για ένα 6μηνο ώστε με μεγαλύτερη ασφάλεια και για τους ιδιοκτήτες αλλά και για το Δημόσιο και για τους ίδιους του εργαζόμενους και για όλους όσους εμπλεκόμαστε σ’ αυτή την υπόθεση, να προχωρήσει αυτή η διαδικασία».

Όλη η επικαιρότητα