Ελλάδα Υγεία

Καμπανάκι κινδύνου για επανεμφάνιση της γρίπης των πτηνών

Ακούστε το άρθρο

Του Βασίλη Ιγνατιάδη

Έντονη ανησυχία για πιθανή επανεμφάνιση της γρίπης των πτηνών στην Ελλάδα προκαλεί η εμφάνιση δύο νέων εστιών της νόσου στην γειτονική Βουλγαρία –η μία από τις οποίες κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα-, την ίδια ώρα που παρουσιάζεται έξαρση νέων κρουσμάτων στη Βόρεια Ιταλία. Παράλληλα, επισημαίνεται ο κίνδυνος ανάδυσης στελέχους του ιού που θα προσβάλλει και τον άνθρωπο.

«Την προσεχή περίοδο ο κίνδυνος επανεμφάνισης της γρίπης των πτηνών στη χώρα μας καθίσταται ιδιαίτερα αυξημένος, σε συνάρτηση και με τις αναμενόμενες μετακινήσεις των μεταναστευτικών ειδών της άγριας ορνιθοπανίδας», αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο κρούει καμπανάκι κινδύνου και συνιστά ιδιαίτερη προσοχή.

Μάλιστα, παρόλο που με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ο υπότυπος H5N8 της γρίπης δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, επισημαίνεται ο «δυνητικός κίνδυνος ανάδυσης στελέχους που προσβάλλει και τον άνθρωπο» και για το λόγο αυτό συνιστάται η αυστηρή τήρηση των μέτρων περιορισμού της διασποράς του ιού και ατομικής προστασίας, ιδιαίτερα στις ομάδες υψηλού κινδύνου (ιδιοκτήτες οικόσιτων πουλερικών, εργαζόμενους σε πτηνοτροφικές μονάδες, σφαγείς και κυνηγούς).

Στο πλαίσιο αυτό, με εγκύκλιό της η Κεντρική Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας συνιστά στις ομάδες αυτές να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης «ως μέτρο μείωσης της πιθανότητας ανασυνδυασμού και ανάδυσης νέου πανδημικού στελέχους και όχι ως μέτρο ατομικής προστασίας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η γρίπη των πτηνών εισήχθη στην Ελλάδα για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2016, από την Βουλγαρία, όπου κυριολεκτικά αφάνισε τον κλάδο της κτηνοτροφίας, με εκατοντάδες κρούσματα και θανατώσεις άνω του μισού εκατομμυρίου πουλερικών στη γειτονική χώρα.

Μετά το πρώτο κρούσμα, που αφορούσε έναν βουβόκυκνο στο Δέλτα του Έβρου, επιβεβαιώθηκαν συνολικά άλλα 13 κρούσματα σε διάφορες περιοχές της χώρας, με σοβαρότερο αυτό σε 28.000 κοτόπουλα σε μονάδα αυγοπαραγωγής στην Αρκαδία, τον Ιανουάριο του 2017.

Σοβαρό κρούσμα ήταν κι αυτό της Ξηρολίμνης Φαναρίου Ροδόπης, όπου βρέθηκαν νεκρά περίπου 600 άγρια υδρόβια πουλιά (φλαμίνγκο φαλαρίδες, κορμοράνοι, βαρβάρες, λαγγόνες κ.ά.). Ο θάνατός τους αποδόθηκε τόσο στην επιβεβαιωμένη εμφάνιση γρίπης των πτηνών, όσο και στον παγετό.

Ακολούθησαν τα κρούσματα σε ένα υδρόβιο πουλί στις Πρέσπες, σε οικόσιτα πουλερικά στο Αντίγονο Αμυνταίου Φλώρινας, στην Αρκαδία και στον Σώστη Ροδόπης, σε 150 κοτόπουλα και γαλοπούλες στην Ακρινή Κοζάνης, σε έναν βουβόκυκνο στη Ρόδο, σε άγρια πουλιά στην Αρκαδία και στη Βόλβη.

Ο υπότυπος Η5Ν8 που ευθύνεται για τη γρίπη των πτηνών είχε μεγάλη εξάπλωση στο τέλος του 2016 στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη (Γερμανία, Ολλανδία, Η.Βασίλειο, Σουηδία κ.α.) ενώ στη συνέχεια πέρασε στα Βαλκάνια. Έχει υψηλό βαθμό νοσηρότητας και μεταδοτικότητας, και παρόλο που δεν υπάρχει μόλυνση ανθρώπου έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές υπηρεσίες, καθώς συνιστά σοβαρή απειλή για την πτηνοτροφία.

Είναι μια νόσος υποχρεωτικής δήλωσης και σε οποιαδήποτε υποψία του (π.χ. αυξημένη νοσηρότητα ή θνησιμότητα πουλερικών ή άλλων πτηνών σε αιχμαλωσία ή άγριων πτηνών) πρέπει να ενημερώνονται άμεσα οι κτηνιατρικές αρχές.

Τα μέτρα βιοασφάλειας που έχουν θεσπιστεί, περιλαμβάνουν τη διατήρηση των πουλερικών σε κλειστούς περιφραγμένους χώρους, τον καθαρισμό και την απολύμανση των παπουτσιών πριν την είσοδο και έξοδο στον ορνιθώνα κ.ά.

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα