Αγροτικά Ηλεία

Κάμπια έφαγε… το μισό καλαμπόκι του κάμπου της Ηλείας!

Ακούστε το άρθρο

Σε απόγνωση βρίσκονται οι καλαμποκοπαραγωγοί του Κάμπου αφού η κάμπια έχει καταστρέψει ήδη και παρά τα ραντίσματα, το 30-40% των καλλιεργειών!

Από τη Γαστούνη μέχρι τη Μυρσίνη και τη Βάρδα και ενώ απομένουν περίπου 20 μέρες για την συγκομιδή,  η κάμπια λόγω καύσωνα, όχι μόνο έχει κάνει δυναμικά την εμφάνισή της αλλά κατατρώει τις καλλιέργειες οι οποίες σε πολλά σημεία έχουν απογυμνωθεί. Οι καλαμποκοπαραγωγοί έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και απλά περιμένουν την ώρα της θεριζοαλωνιστικής…

Απόγνωση και απελπισία

“Προ ημερών καλλιέργειες καλαμποκιού στο τρίγωνο Γαστούνη-Λευκοχώρι-Κόροιβος, προσβλήθηκαν από  κάμπια, γεγονός που σημαίνει καταστροφή για τους καλαμποκοπαραγωγούς αφού εκτιμάται ότι λόγω της κάμπιας θα χαθεί το 40-50% της καλλιέργειας ”, δηλώνει ο καλαμποκοπαραγωγός (και πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γαστούνης) Δημήτρης Κουλούρης και συνεχίζει: «Ο καύσωνας των περασμένων ημερών συνέβαλε ουσιαστικά στην έξαρση και την επέκταση της προσβολής. Η κατάσταση είναι απελπιστική και βρισκόμαστε σε απόγνωση όλοι οι παραγωγοί. Με την ευκαιρία να πω δύο πράγματα για τους γεωπόνους της περιοχής με τους οποίους συνεργαζόμαστε: να είναι περισσότερο προσεκτικοί με τα φάρμακα γιατί και χρήματα ξοδεύουμε και η δουλειά μας δεν γίνεται. Δηλαδή, δεν είναι δυνατόν να ραντίζεις για τα ζιζάνια και μετά από 15 μέρες να ξαναφυτρώνουν.  Ή να ραντίζουμε για την κάμπια και αντί να εξοντώνεται αυτή να …παχαίνει! Κάτι συμβαίνει με τα φάρμακα»

Φτωχοκαλλιέργεια

Ο κ. Κουλούρης, που φέτος καλλιεργεί 250 στρέμματα καλαμπόκι αναφέρεται στη συνέχεια στο κόστος καλλιέργειας:

« Σε κανονικές συνθήκες η απόδοση του καλαμποκιού είναι 1500 κιλά το στρέμμα. Αν βέβαια όλα πάνε καλά. Το κόστος είναι γύρω στα 200 ευρώ το στρέμμα. Αν βάλεις το στρέμμα επί 17 λεπτά το κιλό, τιμή που όπως φαίνεται θα ισχύσει φέτος, τότε απλά βγάζεις τα έξοδα και μένει η επιδότηση. Είναι φτωχοκαλλιέργεια, είναι ασύμφορη καλλιέργεια και αυτός είναι ο λόγος που πολλοί αγρότες την έχουν εγκαταλείψει. Επίσης έχουμε απέναντί μας πολλούς εχθρούς:  Στο ξεκίνημα έχουμε το σκουλήκι «αγρότης» που τρώει τα φύτρα, έχουμε μετά την κάμπια που σε δύο τρία βράδια μπορεί να σου καταστρέψει την καλλιέργεια…»

Όλη η επικαιρότητα