Ηλεία

Κάμπος Ηλείας: Πρόβλημα με τα νάιλον θερμοκηπίων – «Πλαστικές βόμβες» απειλή για όλους

Ακούστε το άρθρο

Αν. Αποστολόπουλος: Να νομοθετηθεί η απόσυρσή τους -Άμεσο το ενδιαφέρον της Δ. Αυγερινοπούλου 

Ξεπερνούν το 30% του συνόλου των στερεών αποβλήτων της χώρας μας τα γεωργικά απόβλητα, ενώ προκαλεί ανησυχία το γεγονός  ότι δεν διαθέτουμε σχεδιασμό για τη διαχείρισή τους, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ο πρόεδρος της Μυρσίνης Ανδρέας Αποστολόπουλος ανάρτησε στο f/b φωτογραφίες από τις «πλαστικές βόμβες» που υπάρχουν διάσπαρτες στον Κάμπο με το εξής κείμενο: «Υπάρχει ένα μεγάλο θέμα , ένα μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή μας και όχι μόνο στη Μυρσίνη αλλά γενικότερα στον κάμπο.

Τα αγροτικά πλαστικά απόβλητα, τα κοινώς λεγόμενα νάιλον των θερμοκηπίων.

Σήμερα με το αυτοκίνητό μου γύρισα ολόκληρη την αγροτική περιοχή της Μυρσίνης και τρόμαξα από το μέγεθος , από τον όγκο των πλαστικών αυτών αποβλήτων , τα οποία έχουν εναποτεθεί πλησίον των καλλιεργειών , με την προσμονή των φίλων αγροτών μας μήπως εξευρεθεί μία λύση για ασφαλή απόσυρση.

Από αυτό το βήμα της ενημέρωσης , απευθύνω έκκληση προς όλους τους Βουλευτές του νομού μας , ανεξαρτήτως κόμματος , ώστε να συντονίσουν τις προσπάθειές τους και να φτάσει μια ισχυρή φωνή στην Κυβέρνηση.

Να νομοθετηθούν άμεσα οι τρόποι, που θα καταστήσουν την απόσυρση των αγροτικών πλαστικών αποβλήτων συμφέρουσα , ώστε να κινηθεί το σύστημα απόσυρσης.

Αγαπητοί φίλοι κινδυνεύουμε! Μολύνεται ο αέρας που αναπνέουμε , το χώμα που καλλιεργούμε! Συγχαίρω και ευχαριστώ τους φίλους αγρότες, που με υπευθυνότητα και υπομονή αναμένουν λύσεις».

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση των πλαστικών στη γεωργία είναι ευρεία: θερμοκήπια, εδαφοκάλυψη, σωληνώσεις, αρδευτικά, συσκευασίες φυτοπροστατευτικών και λιπασμάτων. Υπολογίζεται ότι μόλις 10% των πλαστικών γεωργίας ανακυκλώνεται διεθνώς. Στην Ε.Ε. τα πλαστικά γεωργίας ξεπερνούν το 1,3 εκατ. τόνους ετησίως, η ανάκτησή τους είναι μόλις 46%, ενώ η μηχανική ανακύκλωση μόλις 23%.

Τα υπόλοιπα καίγονται στην ύπαιθρο, θάβονται στο σημείο χρήσης, αποτίθενται παράνομα σε ακατάλληλους χώρους, καταλήγουν σε χωματερές.

Ενδιαφέρον
από Αυγερινοπούλου

Η βουλευτής ΝΔ κ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου επικοινώνησε με τον πρόεδρο για το θέμα το οποίο και γνώριζε. Η βουλευτής που θα επισκεφτεί την περιοχή εντός του μηνός είναι  σε επικοινωνία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και τον ΕΟΑΝ για το θέμα  ώστε να δημιουργηθεί χρηματοδοτικό εργαλείο για την ανακύκλωση ειδικά του μαύρου πλαστικού που είναι και το πλέον επικίνδυνο. Αυτό το μείζον θέμα θα απασχολήσει τις επόμενες μέρες την Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Όλη η επικαιρότητα