Categories: Ηλεία

Κάμπος: «Μαύρο και άραχνο» το αύριο της αγοράς για τους προέδρους των Εμπορικών Συλλόγων

Share

Απαισιόδοξοι για το μέλλον της τοπικής αγοράς για την μετά τον κορονοϊό εποχή είναι οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων του Κάμπου.

Οι πρόεδροι αναφέρονται στα μέτρα της κυβέρνησης, το πλαστικό χρήμα, την ψυχολογία καταναλωτών και καταστηματαρχών καθώς για το φθινόπωρο που δεν θα αργήσει να έρθει.

Συγκεκριμένα οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων του Κάμπου δήλωσαν στην «Πατρίς»:

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βουπρασίας Ανδρέας Τσίρος δήλωσε: «Η τοπική αγορά έχει καταβαραθρωθεί. Τώρα φάνηκε η απόλυτη γύμνια και τα προβλήματα. Η ψυχολογία όλων, καταναλωτών και επιχειρηματιών είναι στα τάρταρα. Βρισκόμαστε σε ένα βαθύ κύκλο ύφεσης.Από την κυβέρνηση δεν είδαμε βοηθήματα. Μάλιστα έγιναν σοβαρά λάθη από την κυβέρνηση εκτός και αν ήταν στοχευμένες ενέργειες. Για παράδειγμα έκλεισαν καταστήματα ένδυσης-υπόδησης αλλά επετράπη σε πολυκαταστήματα με δευτερεύον ΚΑΔ (την ένδυση -υπόδηση) να είναι ανοικτά και να πωλούν αυτά τα είδη. Επίσης επέτρεψαν τις πωλήσεις προϊόντων που διατίθεντο από κλειστά τώρα καταστήματα, μέσω e-shop. Έτσι εκπαιδεύεται το καταναλωτικό κοινό σε βάρος των μικρών και μεσαίων καταστημάτων. Επίσης δαιμονοποίησαν το φυσικό χρήμα και κυκλοφόρησε μόνο το πλαστικό. Φοβάμαι λοιπόν ότι έρχεται αφανισμός των επιχειρήσεων. Και βέβαια το φθινόπωρο θα ζούμε μέσα στην αβεβαιότητα. Προτείνω να ετοιμαζόμαστε για διεκδικήσεις για να περισώσουμε ότι μπορούμε…  »

Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ανδραβίδας Βάσω Καραλάγα δήλωσε: «Υπάρχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα με το πλαστικό χρήμα να κυκλοφορεί για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης. Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις ήταν άστοχα. Θα έπρεπε να είχε δοθεί γενναία έκπτωση στον ΕΦΚΑ για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν. Όλοι αναρωτιόμαστε τι θα γίνει το καλοκαίρι και τι θα γίνει το Φθινόπωρο με το νέο κύμα κορονοϊού που λένε ότι θα έρθει. Τα προβλήματα της τοπικής αγοράς είναι λοιπόν μεγάλα και η κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά και να δώσει λύσεις ώστε οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες να σταθούν όρθιοι »

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κάστρου Τρύφων Κόλλιας δήλωσε: «Η αγορά της περιοχής βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση. Κλειστά καταστήματα που το μέλλον τους θα είναι δύσκολο όταν ανοίξουν, ενώ όσα καταστήματα επιτρεπόταν να είναι ανοιχτά δούλεψαν μόνο με κατοίκους της περιοχής αφού δεν ήρθαν επισκέπτες από μεγάλα αστικά κέντρα. Τα κυβερνητικά μέτρα δεν βοήθησαν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νομίζω ότι η οικονομική κατάσταση θα βαίνει προς το χειρότερο.»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βαρθολομιού Χρήστος Ντόλας δήλωσε: «Η παγκόσμια κρίση της πανδημίας είναι ένα γεγονός πρωτόγνωρο που δεν άφησε και ούτε πρόκειται να αφήσει ανεπηρέαστο κανέναν άνθρωπο ανεξαρτήτως ιδιότητας και κοινωνικής τάξης. Στην Ελλάδα που φαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα να έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς την υγειονομική αυτή κρίση, καθώς περνούν οι μέρες, έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στην μετάπτωση στην κανονικότητα, η οποία όπως έχουμε καταλάβει όλοι, θα γίνει με αργούς ρυθμούς με γνώμωνα πάντα τη δημόσια υγεία. Είναι λογικό, μετά, το πολυήμερο lockdown της οικονομίας όλοι να έχουμε στο μυαλό μας την επόμενη μέρα. Αυτή η αναγκαστική παύση της οικονομίας ήρθε σε ένα πάρα πολύ δύσκολο χρονικό σημείο για την Ελληνική οικονομία καθώς εξερχόμασταν από μια πολυετή οικονομική κρίση με ελπίδες για κάτι καλύτερο. Όπως σε ολόκληρη τη Χώρα έτσι και εδώ σε τοπικό επίπεδο ελπίζαμε τη φετινή χρονιά να τεθούν οι βάσεις για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον καθώς οι δυνάμεις μας για επιβίωση μετά από χρόνια έχουν αρχίσει να μας εγκαταλείπουν και αυτό φαίνεται από το πόσες λίγες επιχειρήσεις έμειναν ανοιχτές. Δυστυχώς όμως οι οποίες μας ελπίδες τερματίστηκαν με την πανδημία, η οποία μπαίνοντας πλέον σε ύφεση βάζει μαζί της σε ύφεση και μια από τις κύριες δραστηριότητες της περιοχής μας που είναι ο Τουρισμός. Η φετινή χρονιά θεωρείται από όλους σχεδόν τους επιχειρηματίες χαμένη καθώς με την υποτονική τουριστική κίνηση πολλοί συμπολίτες μας θα εργαστούν ελάχιστα ή και καθόλου με αποτέλεσμα η αγοραστική δύναμη να μειωθεί και η κατανάλωση να περιοριστεί. Είναι επιτακτική η ανάγκη στήριξης από την πολιτεία, τα μέτρα της οποίας αναμένουμε να ανακοινωθούν. Εμείς από την πλευρά μας ως εμπορικός σύλλογος θελουμε να προτρέψουμε τους συμπολίτες μας να στηρίξουν την τοπική κοινωνία κάνοντας τις αγορές τους από τα καταστήματα της πόλης μας ενώ θα θέλαμε να τους προτρέψουμε να παρακινήσουν φίλους και γνωστούς το φετινό καλοκαίρι να επιλέξουν τον τόπο μας για τις διακοπές τους καθώς πέρα από τις ομορφιές που διαθέτει η περιοχή μας προσφέρεται και για ποιοτικές διακοπές low budget. Είμαστε αισιόδοξοι ότι παρά τις οποίες δυσκολίες θα τα καταφέρουμε αρκεί να είμαστε όλοι υπομονετικοί και υγιείς!»

Φώτης Κορδοπάτης πρ. Εμπορικού Συλλόγου Γαστούνης: «Ζούμε ένα πρωτόγνωρο γεγονός εδώ και δύο μήνες. Και φυσικά η αγορά είναι ένα από τα θύματα. Κατ΄αρχήν να δούμε πώς θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές εδώ και δύο μήνες. Θα είναι κάτι πολύ δύσκολο. Με μηδενικά έσοδα, πώς θα ξεκινήσουν; Επιπλέον δεν έχει δοθεί ακόμη στις επιχειρήσεις το επίδομα των 800 ευρώ. Από την άλλη βρίσκεται στο ναδίρ η ψυχολογία των καταναλωτών οι οποίοι έχουν πλέον άλλες προτεραιότητες αλλά πεσμένη είναι και η ψυχολογία των επιχειρηματιών. Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης. Το καλοκαίρι που έρχεται θα είναι για την τοπική αγορά πολύ δύσκολο και το φθινόπωρο με το δεύτερο κύμα κορονοϊού πολύ κοντά. Καλούμε τους συντοπίτες μας να στηρίξουν την αγορά της Γαστούνης αυτές τις δύσκολες στιγμές.»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τραγανού Νίκος Τσάκωνας δήλωσε: «Η κατάσταση για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι τραγική. Θα υποφέρουμε και δεν ξέρω αν υπάρχει οδηγός επιβίωσης. Οι υποχρεώσεις «τρέχουν» και τα μέτρα που λήφθησαν από την κυβέρνηση δεν ήταν αρκετά. Από τα μέσα Μαρτίου που έκλεισαν οι επιχειρήσεις, έχουν συσσωρευτεί δεκάδες υποχρεώσεις. Πώς θα εξοφληθούν αυτές; Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων βρέθηκαν στο μάτι της πανδημίας και θα την πληρώσουν. Οι καταναλωτές κυκλοφορούν μόνο με πλαστικό χρήμα και αυτό διατίθεται για τα άκρως απαραίτητα. Η ψυχολογία όλων μας είναι πεσμένη και το φθινόπωρο με το νέο κύμα κορονοϊού πλησιάζει. Η κατάσταση στην αγορά είναι τραγική»